Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŰzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŰzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
PrivÚ
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Zonnestelsel

In 1908 vond in SiberiŰ een enorme explosie plaats, die vermoedelijk veroorzaakt werd door de inslag van een meteoriet. Deze site is een onderdeel van het Planetary Science Institute, dat zich o.a bezig houdt met Mars-onderzoek.

Een virtuele reis door de Zon brengt je in 20 minuten op de hoogte van de kennis over onze ster. De Negen Planeten is een multimediaronde door het zonnestelsel. Onze Zon geeft niet alleen informatie over onze ster, maar ook over planeten, ruimtevaart en de Apollo 11 missies.  The Nine Planets is een zeer uitgebreide site over alle lichamen die in ons zonnestelsel rondzwerven. How stuff works heeft een site gewijd aan de Zon (de atmosfeer, de zonnevlekken, de zonnevlammen, de levensloop). De NASA heeft een educatieve site over de band tussen Zon en Aarde. De site Teksten over ons zonnestelsel verschaft Nederlandstalige informatie. De Planetary Atmosphere Node van de NASA is een verzamelplaats van planeetgegevens.  Iets dergelijks doet ook de site van  Planetary Sciences. De Small Bodies Node is een database van kleine lichamen die rondzwerven. Het Planetary Photojournal bevat ongelofelijk veel foto's. Actuele plaatjes van de Zon vind je bij het   Solar Data Analysis Center. Bij Space Weather kun je actuele informatie vinden over de omstandigheden rond Aarde en Zon (aurora, zonnevlammen, zichtbaarheid planeten, enz.). Op de site van Space Weather Now wordt ingegaan op actuele magnetische storingen, zonnewind en radiostoringen. Bij het Galileo Project vind je meer informatie over de al door Copernicus waargenomen, maar niet herkende, zonnevlekken. The Virtual Sun neemt je mee op een reis door de Zon, waarin ook bijv. de chemische aspecten aan de orde komen.

Inconstant Moon geeft je de gelegenheid de Maan te bestuderen. Lunar Exploration vertelt je alles over de Apollo, Neil Armstrong, enz. Lunar Explorers Society International is een club die zich met maanonderzoek bezighoudt. Wat gebeurde er met de meegenomen maanstenen? De Lunar Sample Laboratory Facility geeft je het antwoord. Ook Spacelink geeft resultaten van het maansteenonderzoek.

Central Solar Eclipses geeft een overzicht van zons- en maansverduisteringen van 1991 tot 2030 met kaartjes. Op de site van de Universiteit van Utrecht, kun je nog eens kijken naar plaatjes van de zonsverduistering. Ook A Catalogue of Eclips Cycles is afkomstig van de Universiteit van Utrecht en gemaakt door de astronoom Robert Harry van Gent die op zijn site ook nog een verzameling interessante links heeft. Chris Malicki's Solar Eclipse Website behandelt alle recente zonsverduisteringen, maar besteedt ook aandacht aan eclipsen op postzegels en eerstedagenveloppen. Uiteraard heeft ook How stuff works een site over de eclips. MrEclipse is gespecialiseerd in foto's van de eclips. Het Earthview Eclipse Network is ook een sterke educatieve bron vol info over zonsverduisteringen.

Op de Zuidpool liggen veel resten van meteorieten. De zoektochten daarnaar worden beschreven op site van ANSMET.

Lopen wij risico op een inslag van bijvoorbeeld een meteoor? De NASA houdt dat voor ons in de gaten.  Forthcoming Close Approaches to the Earth geeft een lijst van voorwerpen die dichter dan 0,2 AE langs de Aarde scheren de komende tijd (1 AE is de afstand van Aarde tot Zon). Vanuit Engeland waakt de Spaceguard over ons. De Amerikaanse schooltelevisie heeft een fraaie site onder de onheilspellende naam Doomsday Asteroid

Informatie over de Astero´den staan op een website van de Faculteit Wiskunde van de Universiteit van Pisa. Kometen- en Meteorenzwermen zijn altijd heel fraai om 's nachts voor op te blijven. Ene Gary Kronk heeft er een site over opgezet. Jan en Yvonne Bartels hebben een verzameling meteorieten en daar hebben ze een site van gemaakt. Ook in Nederland zijn een aantal fraaie exemplaren gevonden. CNN heeft een site over de structuur van kometen. Luister naar het geluid van vallende meteoren. Met het stadje N÷rdlingen in Duitsland is iets vreemds aan de hand. Meteoorinslag of vulkaankrater? Bij How stuff works kun je lezen hoe dat nu allemaal precies zit met kometen.  Near Earth Asteroid Rendezvous gaat over ruimtevluchten naar astero´den als Eros en bevat ook vele foto's. CNN heeft een verzameling fraaie foto's van Eros. Het Near-Earth Object Program van de NASA houdt zich bezig met het volgen van de banen van dicht in de buurt zijnde objecten. Small Comets is een kometensite van de University of Iowa. Het Delphinus Meteor Observation Team is een Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met meteoren.

De baan van de Aarde heeft de mensen altijd gefascineerd. Door de eeuwen heen was men ge´nteresseerd in de seizoenen. Het precieze tijdstip van de aanvang van de Lente was een moment om in aanbidding te verzinken.

Cyberspace is een winnende Thinkquest-site, waarin je een virtuele rondreis door het zonnestelsel kunt maken. Spaceinfo behandelt ons zonnestelsel en de ruimtevaart.

Space.com is een site waar je veel kunt beleven op astronomisch gebied en is ook mooi vormgegeven. Spacekids is weliswaar speciaal voor kinderen, maar is toch erg interessant door de filmpjes die er te zien zijn. Dat geldt ook voor Sterrenkids, maar dan Nederlandstalig.

Tussen alle planeten vinden we interplanetair stof.

Aan de geheimzinnige planeet Mars zijn vele sites gewijd, zoals Mars Introduction, Mars News, Mars Society(NL), Mars Society (B), Mars Exploration, How Mars works, het koloniseren van Mars, de Mars Atlas, Mars Meteorites, Exploring Mars (CNN).

Astronomy 161 The Solar System hoort bij een college van de Universiteit van Tennesee en is zeer leerzaam. Views of the Solar System is ook een uitgebreide site over ons zonnestelsel.

De BBC heeft een interessante site over de planeten, waar je een virtuele toer kunt maken. De NASA heeft een fraaie site onder de naam Welcome to the Planets.

Het Jet Propulsion Laboratory (van de NASA) heeft op haar site informatie over planeten en expedities daar naar toe.

CNN heeft een site over diverse manen bij planeten, zoals Io, Europa, Ganymedes, Gallisto en Titan.

Het Cosmic and Heliosperic Learning Center is een publieksgerichte site om voorlichting te geven over allerlei zaken in het heelal. Het Cosmic Information Center belicht de zaak van Japanse zijde. CosmicQuest is opgezet door het Kindermuseum in Indianapolis en doet verslag van een reis naar de magnetische Noordpool en geeft een mooie interactieve demonstratie van het bouwen van een ruimtestation.

De Astrosite is een Thinkquestsite over zaken als sterren kijken, het zonnestelsel, het co÷rdinatenstelsel en software om sterrenkaarten te maken.

Destination Earth is een site, waarin behandeld wordt hoe de NASA tegen de Aarde aan kijkt. De NASA doet ook onderzoek naar poollicht, zonnewind en het aardse magnetisme. Het Nasa Earth Observatory onderzoekt allerlei aardse zaken, zoals bijv. het weer. Het Goddard Institute for Space Studies houdt zich o.a bezig met opwarming van de Aarde. NASA's Visible Earth bevat vele fraaie plaatjes van de Aarde, ingedeeld in thema's als biosfeer, oceanen, landen. Iets dergelijks en nog meer gebeurt ook op de Eye in the Sky van National Geographic.

Earth and Moon Viewer bevat niet alleen foto's van de Aarde en de Maan, maar ook software om de baan van de Maan om de Aarde te simuleren (erg leuk voor het vak ANW!). Het programma Homeplanet volgt o.a. de baan van satellieten langs de hemel. Beid programma's zijn ontwikkeld bij Fourmilab, waar nog veel meer te vinden is.

Maak een multimediatoer naar de Maan en terug met vele NASA-foto's uit de Apollo-periode.

Wat hangt er allemaal boven ons hoofd, satellieten, ruimtepuin, enz. Kijk bij de Heavens-Above.Op diezelfde site kun je je eigen woonplaats opzoeken en een voor die plek actuele sterrenkaart bekijken.

Bij How stuff works wordt bekeken of er mogelijkheden zijn om aan mijnbouw te doen op astero´den.

Het Japanse ruimteonderzoek wordt bekeken op het National Space Development Agency of Japan.

Wereldberoemd is het Eise Eisenga Planetarium in Franeker. Eisenga (eind 18e eeuw) heeft de zoldering van zijn woonkamer verbouwd tot een mechanisch aangedreven schaalmodel van het zonnestelsel.

Planetdiary geeft het actuele nieuws over de planeten. Ook bij PlanetScapes wordt veel aandacht aan de afzonderlijke planeten besteed.

Bij de Solar System Simulator worden plaatsjes gemaakt van door de bezoeker opgegeven hemellichamen op zelf te bepalen tijdstippen vanaf een zelf te kiezen standpunt (ander hemellichaam of satelliet.  

The Planetary Rings Node is gewijd aan de ringen rond diverse planeten, zoals Saturnus.

The Planetary Society is opgericht door o.a. de beroemde astronoom Carl Sagan om het zonnestelsel te onderzoeken en naar buitenaards leven te zoeken.

Heb je wel eens het idee, dat je te kort bent voor je gewicht, kijk dan eens hoeveel je weegt op andere planeten. Misschien valt het dan nog mee.