Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

De moeder aller vakken: WISKUNDE

Bezoek ook eens de subpagina's Geschiedenis van de Wiskunde, Statistiek en Kansrekening, Getaltheorie, Meetkunde, Fractals, Rekenmachines, Denksport, Tijdrekening en Codering. Onderaan deze pagina vind je ook nog Krommen, Wedstrijden en Docentensites.

Op de site van de methode Getal en Ruimte kun je de uitwerkingen van de diagnostische toetsen, de herhaling en de algemene herhaling bekijken. Er is echter nog wel meer informatie te vinden over bijv. de formulekaart en de grafische rekenmachine.

De Wiskunde Oefen Automaat is een gratis computerprogramma speciaal gemaakt voor het (middelbaar) onderwijs. Het is een oefen/toets programma met onderwerpen als: breuken, metriek stelsel, ruimte figuren, tabel formule grafiek, rekenen met letters, vergelijkingen, Pythagoras, soscastoa, procenten, normale verdeling, Lissajous figuren en grafieken&formules

Het Freudenthal Instituut in Utrecht heeft informatie over de Wiskunde A-lympiade, direct afspeelbare programma's, een echte wiskunde-quiz die je kunt laten nakijken. Een onderdeel van het F.I. is het Wisweb, waar je mooie appletjes kunt bekijken. Bekijk ook eens de site van de Nieuwe WiskrantWiswijzer is ook een Fundgrube van allerlei wiskundige onderwerpen. Op Math4All vind je van alles voor het voortgezet onderwijs (praktische opdrachten, practica, enz.). Wiskunde met PIT beidt inleidingen op het gebied van o.a statistiek, meetkunde, e.d. De Wiskundeonderwijs Webwijzer is een bundeling van de officiŽle wiskundesites van Nederland. In de Digitale Wiskunde Omgeving kun je allerlei oefenprogramma's vinden. Wisbaak is een site van het Freudenthal Instituut en is bestemd voor de onderbouw en de basisschool, maar bevat leuke appletjes.Winst2 is ook van het FI en bestemd voor de Mavo.

Een bekend wiskundeprobleem is het vierkleurenprobleem. Er is inmiddeld bewezen dat je elke landkaart kunt inkleuren met 4 kleuren.

De wiskundemeisjes zijn Ionica Smeets & Jeanine Daems. Ze werken als promovendi aan de Universiteit Leiden. In de lunchpauzes vertellen ze elkaar enthousiaste verhalen die ze voortaan ook op deze weblog zullen zetten. Zo kan iedereen meegenieten van alle leuke wiskundeweetjes die ze tegenkomen!

Een hele mooie site is Ludibunda, waar je na een introductiefilmpje allerlei wetenswaardigheden uit de wiskunde met applets krijgt te zien.

Gecijferdheid is een site aandacht besteedt aan het gebruik van getallen in het dagelijks leven.

Mathematische Basteleien is een Duitse site met leuke dingen op het gebied van papiervouwen, puzzeltjes, dobbelspelletjes, figuren, enz.

Explorations bevat allerlei wiskundige tools, die je op je website zou kunnen zetten, maar ook ter plekke kunt uitproberen, zoals het oplossen van vergelijkingen, raaklijnen bepalen, enz., maar ook heel veel andere wetenschappelijke berekeningen.

Erich Friedman is hoogleraar aan de Setson University in Florida en heeft allerlei interessante zaken op zijn site, zoals Grafentheorie, functietheorie e.d.

Te veel om op te noemen op de MegaMathematics homepage. Heel veel links, ook op het gebied van de geschiedenis van de Wiskunde biedt Math is marvelous

Pythagoras is een jongerenblad over wiskunde. De beroemde stelling kan op vele manieren (hier staan al 54 bewijzen) bewezen worden. Natuurlijk is er ook info over de oude heer Pythagoras zelf. Een andere organisatie die jongeren voor wiskunde tracht te interesseren is de Stichting Vierkant, die o.a. zomerkampen houdt.

.

De graficus  M.C. Escher is op diverse mooie sites te vinden. Mathacademy geeft een mooi overzicht en een toelichting bij de achtergronden van zijn werk. Ook bij Thinkquest staat een inzending over Escher. De National Gallery of Art heeft een virtuele zaal met Eschers. Heel fraai is ook de Official M.C. Escher site. Op de site van een wiskundeleraar tref je een tweedeklasopdracht aan, die wellicht uit te bouwen is tot een echte praktische opdracht. Hollister David (bijnaam Hop) heeft een site, waar je na uitgebreid kennis te hebben gemaakt met zijn familie kunt kijken naar zijn visie op Escherachtige kunst. Ook Brendan's M.C. Eschersite bevat veel Eschermateriaal. Het Droste-effect leverde de heer Escher soms ernstige problemen op. Veel informatie vind je bij de Escherpages. Op een IsraŽlische site vind je afbeeldingen van Escher's werk. In het voormalig Koninklijk Paleis Lange Voorhout is tegenwoordig een heel mooi Eschermuseum gevestigd.

Bij het Calscollege (de school waar de heer Kwaaitaal nu afdelingsleider Vwo is) kun je o.a. ideeŽn voor praktische opdrachten vinden, maar dat niet alleen, want een wiskundedocent daar, de heer v.d. Put heeft een mooi overzicht van allerlei (vaak gratis) software op wiskundig gebied gemaakt. Ook de heer v.d. Wurff van diezelfde school heeft een wiskundepagina. Een Belgische docent van het Romboutscollege heeft een site met wiskundige hulpmiddelen (downloadbare programma's, samenvattingen en voorbeelden).

Een lijst met scholen op het Internet (vaak met Wiskunde pagina's). Bezoek ook de wiskundesite van startpagina. Bij de Digischool vind je een lijst van scholen met een wiskundesite (en ja, de TAS staat daar ook bij).

Het digitale wiskundelokaal met van alles wat en veel, daar moet je beslist eens kijken.Je kun er ook ideeŽn voor werkstukken vinden. Verder biedt het Internet College een keur van links op wiskundige gebied. De TU Eindhoven heeft een site met ideeŽn voor praktische opdrachten en profielwerkstukken en ze hebben ook een Profielwinkel met werkstukideeŽn. Ook bij de Leidse Universiteit vind je nog wat ideeŽn. Verder vind je op de Schoolsite van de TU Twente een aantal leuke ideeŽn.

Het Exploratorium geeft o.a. een lijstje met de coolste wiskundesites, maar ook voor andere vakken is hier heel wat te exploreren.

Bij Rhombus verkopen ze CD-ROMs, posters, programma's etc op wiskundig gebied.

Interessante wiskundige feitjes (een aantal interactief) heeft Dr.Woo van de Biola University verzameld.

Dave's Math Tables bevat een enorme verzameling  wiskundige formules. Het is zelfs mogelijk de hele site te downloaden voor offlinegebruik.

Derive is een bekend en veelzijdig wiskundig computerprogramma. Op deze site staan veel toepassingsmogelijkheden, compleet met opgavenbladen. Er is ook een online cursus op het web te vinden.

Did you know is een heerlijke site met veel weetjes, paradoxen en andere merkwaardigheden op wiskundig gebied.

De site van Dick Klingen bevat duidelijke overzichten van wiskundige onderwerpen, CABRI-toepassingen, enz.

Heb je behoefte aan een wiskundig citaatje, ga dan naar de Mathematical Quotations Server. Nog meer citaten bij Quotes, bij Quotes on Mathematics en bij Math Quotes.

Wanneer werden bepaalde wiskundige symbolen voor het eerst gebruikt? Een symbool voor het getal 0 kwam bijv. pas rond 1200 in zwang. Een grote verzameling wiskundige constanten is bijeen gegaard op een site van Mathsoft en bij Mathcad. Op deze site is onder het kopje Mathresources nog veel meer te vinden (statistiek, onopgeloste problemen). Op de site Mathematical Constants and Computation vind je constanten, algoritmen en programma's.

Een echte tip is de site van Collegenet waar je o.a. proefwerken en schoolonderzoeken kunt vinden.

De site van professor Frits Beukers (Universiteit van Utrecht) heeft een collectie applets, maar ook veel lezenswaardigs op diverse wiskundige gebieden (waaronder de geschiedenis en berekeningswijze van π).

Een lijst met wiskundige links is bijeen gebracht op de Mathematics and Computer Science Hotlist.

Een mooie site met veel oefenmateriaal is de site van Hacom. Nog meer oefenmateriaal (meer voor de onderbouw, maar uiteraard geschikt als herhaling) .

 

Pandora geeft de mogelijkheid om wiskundige programma's te downloaden, maar ook om oefenmateriaal te vinden voor Derive, Mathcad, enz.

De jacht op getallen en figuren is een Duitstalige virtuele expositie

Een enorme verzameling appletjes vind je op deze site, maar ook op de TWIN-site staan er nog wat en een megaverzameling staat op de site van grrddkkr (leuke naam trouwens!).

De homepage van Jim Wilson van de University of Georgia bevat allerlei teksten op wiskundig gebied..

Math in Daily Life vertelt wat over de toepassingen van de Wiskunde.

Het programma Skymath kan gebruikt worden om weergegevens wiskundig te bestuderen. De module is hier ook te downloaden. Of het echt nuttig is weten we nog niet, want we hebben het nog niet uitgeprobeerd.

Math Forum valt uiteen in een keur van onderwerpen en heeft ook een FAQ-deel (veel gestelde vragen)en een site met beroemde problemen. Er is ook een Nederlandstalig Wiskundeforum.

Dr. Math beantwoordt fascinerende vragen uit de Wiskunde.

Je kunt het zo gek niet verzinnen, of er is wel een website over. Wiskunde in speelfilms komt meer voor dan je denkt. Een heel beroemde film is A beautiful mind.

 

De Mathe-Kiste is een hele goede Duitse site met informatie, spelletjes, plaatjes. Op de site van Mathe-Kiste kun je je ook verdiepen in mindmapping, een hulpmiddel bij het leren.  Ook Mathe Online is een ware Fundgrube. Visual Math is een verzameling van wiskundige onderwerpen en dat geldt ook voor deze site met appetizers.

De Wiskunde Atlas noemt zichzelf de poort tot de Wiskunde.

The Math Archives levert een verzameling links naar wiskundige plaatjes. De hoofdsite van de Archives biedt nog veel meer.

Mathťmatikos is een Franstalige site met veel Java-animaties.

Op de site van de Nederlandse Vereniging van Wiskunde Leraren kun je ook voor leerlingen interessante zaken vinden (exameninformatie, nomenclatuurrapport. enz.). Bij eindexamen.nl kun je de bij het examen toegestane formulekaart donwloaden. Bij Scholierensamenvattingen staat een mooie samenvatting van de Wiskunde A1,2-stof voor de Havo.

 

Platonic Realms is een prachtige site met bijv. een dagelijkse wiskundepuzzle, een citaat, een wiskundige bijzonderheid van de dag van vandaag, een  encyclopedie, links, enz.. Kortom, een van mijn favoriete sites. Ben je bang voor wiskunde? Dan ben je niet de enige. Lees deze tekst maar eens. Een andere leuke tekst gaat over het begrip oneindigheid. Zo is er ook nog een tekst over soorten getallen. Verder vind je nog teksten over logica, de reeks van Fibonacci en de platonische lichamen.

De vele aspecten van oneindigheid worden belicht in een interessante site van de Amerikaanse schooltelevisie.

Het Chaos Hypertextbook gaat over de wiskunde in het computertijdperk.

Je kunt je ook vreselijk vergissen in de Wiskunde. Voorbeelden te over bij The Glossery of Mathematical Mistakes.

Studyworks is een bekend wiskunde programma, waarmee je goed kunt oefenen. Er is nu ook een online-versie. 

Herman Hofstede heeft een leuke Wiskundige pagina met raadsels, bewijzen, sangaku's, paradoxen, toepassingen, etc. Ook kun je er oefenen voor je examen en ideeŽn opdoen voor een praktische opdracht.

Yahoo is een portal met o.a. een gigantische verzameling wiskundige links. 

Allerlei leuke zaken zijn ontwikkeld in het Wiskundig jaar 2000 (fractals, origami, getallen, wiskundigen, enz.).

Zsofia Ruttkay, een van oorsprong Hongaarse, wiskundige uit Amsterdam heeft een aantal leuke experimenten op haar site (over tekenen en Mozart).

Pascal is een wiskundemethode. Op de bijbehorende site staan praktische opdrachten, voorbeeldtoetsen, examens. Bij Philip van Egmond kun je voorbeeldproefwerken, onmogelijke figuren en nog veel meer vinden. De Technische Universiteit Eindhoven biedt een verzameling praktische opdrachten voor het Vwo. Ook de Rijksuniversiteit Groningen laat zich niet onbetuigd met een groot aantal praktische opdrachten.  IdeeŽn voor praktische opdrachten zijn ontwikkeld door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij Math4all vind je nog meer onderzoeksopdrachten.

Op de site van de Mathacademy staan vele teksten over wiskundige onderwerpen (van de stelling van Cantor tot de paradox van Zeno).

Teleac verzorgde een cursus Wat en Waar is Wiskunde. Op deze site vind je een toelichting en wiskundige informatie.

Wat is oneindigheid? Bekijk het met getallen, in de ruimte en in verzamelingen. Deze site is een onderdeel van de wiskundehomepage van de Universiteit van Toronto. Hector Parr onderhoudt een mooie site over het begrip oneindigheid. Principia Cybernetica Web wijdt er ook nog een site aan. Counting for infinity is een site van het Bellevue Community College (op diezelfde site zijn nog meer wiskundsnippers te vinden). Breng eens een bezoek aan Hotel Infinity. Aan de grenzen van ons denken ligt The Art of the Infinite.

Kun je ook lachen met Wiskunde? Jazeker, hier is een site met wiskundige cartoons. Het Canadese tijdschrift Mathnews biedt wat de titel al doet vermoeden, afgewisseld met humor. Ben je een fanatiek wiskundige? Doe de Maths Purity Test. En er bestaan ook moppen over wiskundigen. Kijk maar op Witze und Wahrheiten Łber Mathematiker.  En dan is er ook nog de site Mathematikerwitze. En ook ene Klaus Loerke heeft nog wat te lachen. Het blijft om te lachen: Bij Mathewitze vind je niet alleen moppen, maar ook valse bewijzen, anekdoten, gedichten, enz.. . Bij K-L-O-T-Z vind je niet alleen wiskundige moppen, maar ook de wetten van Murphy, de mensen die nooit gebruiksaanwijzingen lezen en humor rond Bill Gates. En Profession Jokes doet ook nog een duit in het zakje. Nog zo'n site is Don't drink and derive .

Gromon is de eerste Vlaamse Wiskundeclub op Internet en bevat o.a. een wedstrijd, een zoektocht naar Mersennegetallen, enz.

Een interessant onderdeel van de wiskunde is de Grafentheorie. Een site vol boeiend studiemateriaal is gemaakt door Chris Caldwell. Op de site van Matharchives kun je een experimenteerprogramma downloaden. Een site met duidelijke uitleg over alle onderdelen van de grafentheorie komt van de University of Idaho. Graph Theory Lessons is een volledige lessenreeks, waarin diverse appletjes bekeken kunnen worden.

Het Massachusetts Institute of Technology heeft een saai vormgegeven site met wiskundige problemen, waarvan een deel nog niet is opgelost.

Diverse publicaties zijn door Neil Sloane op het net gezet.

 

Vroeger, toe er nog geen rekenmachines bestonden, gebruikten we een rekenlineaal. Op de site van Dries Molen kun je daar alles over te weten komen. Kijk ook eens op het Rechenschieber Online Museum, waar je niet alleen rekenlinialen kunt vinden, maar abacussen en schuifcalculators. De Rekenkring is een vereniging van verzamelaars van rekenlinealen.

Het Living Mathematics Project probeert wiskundige onderwerpen duidelijk te maken door bijv. animaties.

Een leuke oefening om je kennis van de Zweedse taal wat op te halen is deze site over o.a. Tredjegradsekvationen (overigens is het best te volgen)

Wiskunde en Wetenschap is een verzameling links naar wiskundige websites. Dat geldt ook voor de site Wiskunde Links.

Educational Java Programs  bevat leuke applets om het getal π te bepalen, met de stelling van Pythagoras te experimenteren, vlakvullingen, breuken en nog veelmeer.

Prof. Brouwer (TU Eindhoven) heeft op zijn site wat leuke appletjes staan en nog wat andere aardige stukjes wiskunde, spelletjes e.d.

Alexander Fuchs is een Duitse wiskundige die allerlei handige zaken op zijn site gemaakt heeft, zoals rekenhulpjes, oefeningen, beroemde problemen, kansrekening e.d.

Bill Casselman van de Universiteit van British Columbia (Vancouver, Canada) heeft ook een website met wat leuke dingetjes, zoals Mathsheet, kalenders, het algoritme van Euclides, Kepler, de kwadratuur van de parabool, enz.

Floor van Lamoen is een van veelzijdige wiskundige. Behalve allerlei leuke wiskunde dingen kun je op zijn site ook terecht voor zijn hobby's: taal en atletiek. Ene Floris heeft op zijn FC Web een personal homepage met aandacht voor wiskundige geschiedenis, optische illusies, spelletjes e.d. Een aantal docenten van de Hogeschool van Amsterdam geven een cursus over Leuke Wiskunde. Er zijn op de bijbehorende site leuke presentaties, opgaven en uitwerkingen te vinden. Ook op MatheMUSEments vind je wat teksten over bijzondere zaken in de Wiskunde.

Matthijs Coster, redacteur van het blad Pythagoras, heeft een leuke homepage met wat weiskundige dingetjes, spelletjes en programma's en nog veel meer.

Prof. Sekino van de Willamette University in Salem, Orgeon heeft een site met o.a. fractals, artikelen van zijn hand, digitale foto's, enz.

Andrť Heck heeft een aantal van zijn publicaties online gezet (bruggen, groei van kinderen, wiskunde en het weer, enz.)

Drew Olbrich heeft een site waar hij enkele van zijn passies heeft uitgewerkt, zoals de hyperkubus.

ArtByMath bevat zeer kunstige plaatjes met een wiskundige achtergrond.

BrainPop bevat heel veel instructiefilmpjes op wiskundig gebied. Alleen je mag er maar twee per keer bekijken, geloof ik.

Coolmath4kids noemt zichzelf an amusement park of math and more -- especially designed for FUN, FUN, FUN! en dat klopt, want er zijn erg leuke dingen te vinden. En ook Fun Mathematics Lessons afficheert zichzelf met FUN, FUN, FUN! Kijk ook eens bij Funmathematics.

The Internet Guide to Engineering, Mathematics and Computing bevat o.a een grote verzameling wiskundige verwijzingen.

EricWeisstein's World of Mathematics is een zeer veelomvattende encyclopedie over de Wiskunde. Ook ExploreMath is een boeiende en grote website met veel interactieve zaken en applets..

FranÁois Labelle, een student op de University of California in Berkeley, heeft allerlei leuke onderwerpen op zijn site staan, zoals complexe getallen, het berekenen van pi, diverse appletjes.

Front for the Mathematics Arxiv bevat heel veel, en bedoelen we echt heel veel, wiskundige teksten op allerlei gebied.

Ton Lecluse is een docent Wiskunde die veel betekent voor de ICT-kant van de Wiskunde. Hij heeft belangrijke programma's ontwikkeld. Op zijn site kun je o.a. veel uitwerkingen van opdrachten vinden (fraaie animaties), maar ook diverse practica volgen (over bijv. logaritmische schalen, sinusoÔden, wegen tellen). Logarithmic Spirals geeft leuke voorbeelden van deze soort spiraal die o.a bij het Sydney Opera House zijn gebruikt.

Een rijke site is ook de zichzelf noemende Portaalsite van de (Vlaamse) Wiskunde.

Maths for Europe behandelt de geschiedenis van wiskundigen, symbolen, en algoritmen.

Han de Bruijn van de TU Delft heeft een wat merkwaardig aandoende site, waarin hij naast reclame voor de SP ook wat wiskundigs heeft staan. Ook is er een aardig stukje over de LogiKwiz.

Walter Fendt heeft een Duitstalige site met wiskundige oefeningen, maar ook voor Natuur- en Sterrenkunde is er ruimte en natuurlijk veel appletjes.

Kenny Felder's Math and Physics Help Homepage bevat een flink aantal artikelen over diverse onderwerpen.

Jan van de Craats, hoogleraar Wiskunde bekend van tev, heeft een eigen website met zaken die hem interesseren (Basiswiskunde, Babylonisch rekenen, Islamitische kunst, etc.).

John Allen Paulos is een hoogleraar Wiskunde die ook columns schrijft over allerlei wiskundige onderwerpen.

Freek Wiedijk is een assistent-hoogleraar die op zijn site vele naar wiskundige pagina's heeft verzameld.

Great Experiments on the Web bevat een paar kleine appletjes op het gebied van vectoren e.d.

Het Wiskundehoekje is een site van een Belgische docent met per leerjaar allerlei wiskundige zaken en leuke appletjes (overigens kun je op de site van het Ursula Instituut ook van andere vakken veel vinden).

Maths Online bevat diverse interactieve leerunits, die een bepaald stukje wiskunde duidelijk proberen te maken. Denk daarbij bijv. aan coŲrdinaten, vergelijkingen. differentiŽren en integreren.

Een Thinkquestsite bevat een flinke verzameling interactieve werkbladen met applets over onderwerpen als veelvlakken, goniometrie, afgeleiden, enz.

KŲMal is een wiskundig en natuurkundig tijdschrift voor middelbare scholieren uit Hongarije vol met ingewikkelde problemen en wat artikelen. Het Nieuw Archief voor Wiskunde is een Nederlands tijdschrift, waarvan de jaargangen 2000 en 2001 online zijn.

MathSchoolHelp is een Duitstalige site vol met tools om wiskundige problemen op te lossen.

S.O.S. Mathematics bevat diverse cursusteksten over algebra, goniometrie, matrices, enz.

Bij de Pari Group kun je een programma om met algebraÔsche expressies te werken downloaden.

Mathematics and Music is een site vol informatie over de connectie tussen wiskunde en muziek.

Mathematics for a Blue Planet behandelt een paar toepassingen van de Wiskunde, zoals de lengte van de dag, de hoogte van de zon, de stromingen in lucht en water. Ook in de sport zijn veel wiskundige toepassingen te vinden.

Wist je dat er ook een echte wiskundemuseum is? O ja? Ja! Het Mathematikum in Gieβen, Duitsland.

Het MathServ Project van de Vanderbilt University uit Nashville (Tennesee) bevat een site met wiskundige tools, maar ook toepassingen.

Bij MathWorld Interactiv kun je allerlei opgaven vinden op diverse niveaus, maar er staan ook wat leuke puzzels op. Het is een onderdeel van Mathworld (the worlds most extensive mathematical resource), een soort encyclopedie waar je heel veel wiskundige zaken kunt vinden.

Op de Metamath Homepage kun je 3000 formele bewijzen vinden, quantummechanica, logica, 900 plaatjes, wiskundige muziek, kortom de wat moeilijker dingen. De Logica (Boole) wordt behandeld in een How-stuff-works-site.

Op de wiskundewebsite van het Minkema College in Woerden bevat leuke zaken als hersenbrekers. Ook de website van de wiskundesectie van het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem is een bezoekje meer dan waard. Op de site van een docent van de RSG Magister Alvinus staan interessante zaken rond Pythagoras en appletjes over Goniometrie, Riemannsommen, afgeleiden, enz.

Boeiende en toch leuke dingen staan verzameld bij Math Fun Facts.

Principles and Standards of School Mathematics bevat een overzicht van wat kinderen op een bepaald niveau zouden moeten weten van het vak Wiskunde, maar bevat ook de theorie die daar bij hoort en leuke applets.

Het Nova College (Regionaal Opleidingscentrum in Noord-Holland) heeft een wiskundewebsite die de Webstrite 2003 heeft gewonnen.

Op de Peanut Software Page kun je allerlei wiskundige programma's downloaden en bij de Documents kun je de handleidingen vinden..

Op een persoonlijke homepage van Rule-off heeft een student Wiskunde allerlei, vooral visuele, leukigheidjes geplaatst.

Steffen Weber is een Oost-Duitse programmeur, werkend in CaliforniŽ, die op zijn site prachtige applets heeft staan over o.a. meetkundige lichamen, kristallen, en nog heel veel meer (erg fraai).

Angela Head is een student de Universiteit van Georgia die wat leuke wiskunde verzameld heeft op haar website (bewijzen van de stelling van Pythagoras, goniometrische functies, de Napoleondriehoek, enz.).

Plus Magazine is een wiskundig tijdschrift dat ook interessante artikelen online heeft gezet, waaronder een interessant verhaal met de titel 101 uses of a quadratic equation.

Ratio is een project van de Katholieke Universiteit Nijmegen ten behoeve van de nieuwe vormen van onderwijs in de Tweede Fase. Je vindt er leesteksten over wiskundige onderwerpen, puzzels, maar ook cursusjes.

Heb je grafiekenpapier nodig? Bij Graph Paper kun je alles vinden, van de meeste gewone assenstelsels via logaritmisch naar polair grafiekenpapier en alles daar tussenin. Ook bij Incompetech kun je allerlei grafiekenpapier genereren. Met Graph Paper Printer kun je zelf grafiekenpapier maken en zelfs muziekpapier.

Math.com is een uitgebreide site met o.a. vergelijkingenoplossers. Mathematics Help Central belooft je alle hulp bij je wiskundige problemen, een interessante site. Ook Quick Math is zo'n uitgebreide wiskundeportal met o.a. vergelijkingenoplossers.

Een aantal studenten van de RU Groningen hebben een paar profielwerkstukken ontworpen over correlatie, binomiale verdeling, toren van Pisa en niet-Euclidische Meetkunde. Ook op de site van het BŤtaSteunpunt van de RUG kun je een voorraad praktische opdrachten vinden. Verder heeft de Universiteit Leiden een speciale site over profielwerkstukken. Werkstuknetwerk biedt ook volop ideeŽn voor Wiskunde A en Wiskunde B..

About heeft een wiskundesite met heel veel links op allerlei gebied.

Inzicht in Modellen is een Nederlandstalige site die inzicht probeert te geven in wiskundige modellering (met aandacht voor sport en materie).

Wat is recursief? Dat is ook wel bekend als het Droste-effect. Bekijk een illustratieve animatie.

David Griffeath is hoogleraar Wiskunde aan de Universiteit van Wisconsin en hij geeft je een kijkje in zijn wiskundige keuken.

eBooks Wiskunde bevat een verzameling online-boeken, over onderwerpen als Werken met de rekenmachine, Verbanden, Meetkundige figuren, Eenheden en voorvoegsels, Lineaire vergelijkingen, Exponentiele vergelijkingen, Meergraads vergelijkingen, Vergelijkingenstelsels, Inleiding goniometrie, Gonio vergelijkingen, Talstelsels en barcodes, Grafieken, Ongelijkheden, Toepassingen logaritmen, Complexe getallen,
Lineair programmeren, Bestpassende kromme, Differentiaalrekening, Integraalrekening, en Differentiaalvergelijkingen. Heel veel Wiskundeboeken zijn online te vinden via het zoeksysteem van Cellule Mathdoc. Ook bij het zoekprogramma EULER kun je naar wiskundige publicaties zoeken.

Topics uit de Wiskunde en de Economie bevat teksten en software van workshops voor middelbare scholieren die verzorgd zijn door de K.U. Brussel.

Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) onderzoekt het wiskundig (eigenlijk rekenkundig) niveau in vele landen ter wereld. Je kunt op de site een aantal opgaven bekijken en maken die in de tests gebruikt worden.

Mathematik mit SpaŖ lernen is een fraaie site met heel veel wiskundige informatie over rekenen, algebra, meetkunde en geschiedenis, maar ook met een wiskundige tovertuin. Op de site Literatur-Mathematik kun je een gratis e-boek verkrijgen, waarmee je je rekensnelheid spectaculair kunt verbeteren.

Wisfaq is een database met antwoorden op gestelde vragen en vele doorverwijzingen.

Op Wiskunde in Perspectief kun je nagaan wat voor een studie- en beroepsmogelijkheden je hebt met dit vak.

Oefenopgaven is een site, waar je extra oefeningen kunt vinden om je voor te bereiden op een proefwerk. De opgaven zijn gebaseerd op de methode Moderne Wiskunde.

Wiskunde StartTips is een grote verzameling links naar allerlei sites met wiskundige onderwerpen.

Wiskunst is een site waar allerlei wiskundige zaken zijn opgenomen, waarvan er veel met muziek te maken hebben. Een onderdeel is Wiskunde is leuk.

Ene Jan Sterenborg onderhoudt een nogal saaie site over Frans Coppelmans en zijn theorieŽn over het ontstaan van de Wiskunde en de Psychologie (het is wel een aardig verhaal).

Vol met optische illusies zijn de sites Optical Illusions en Visual Illusions. Ook de Akiyoshi's illusion pages (Japan) vormen een aanrader. Bekijk ook eens de site Illusions. Amazing Art is een boeiende site vol met merkwaardigheden. Lightness Demonstrations geeft ook veel voorbeelden van optische effecten. Michael Bach heeft er 55 verzameld. Ook bij Liquid Generation vind je een serie optische illusies. Planet Perplex staat vol met illusies, spelletjes, verborgen afbeeldingen, etc. Bij Sandlot Science kun je veel links vinden naar optische illusies. Ook op Eyetricks is veel materiaal te vinden. Een Duitse met fraaie plaatjes heet Optische Phšnomenen. Illusions and Paradoxes heeft ook fraaie merkwaardigheden. Skytopia staat ook vol met fraaie illusies. About heeft een verzameling links om verder te bekijken.

Math.be is een Belgische site vol met krommen, Fibonacci, tweedegraadsfuncties etc.

Thinkquest bevat heel veel site over wiskundige onderwerpen, onderverdeeld in categorieŽn als  Algebra, Arithmetic, Calculus, Chaos Theory, Fractals, Geometry, Puzzles, Statistics, Trigonometry. Het is erg aan te bevelen om daar eens in te grasduinen.

Ene William Wu heeft een leuke persoonlijke site, waarvan vooral het gedeelte met raadsels erg leuk is.

Op de Belgische site Wiskunde Eerstejaars Annuntia krijg je een aardige inleiding in de beginselen van de Wiskunde (compleet met oefeningen).

De Berekeningenstartkabel bevat een verzameling links naar allerlei soorten berekeningen, als drink ik te veel, hoeveel hypotheek kan ik krijgen, bepaal de oppervlakte van iets, op welke datum valt Carnaval, e.d.

Op een door Albert Einstein gedomineerde site wordt ingegaan op de wis- en natuurkunde bij het voetballen.

Er is een site met de naam Wiskunde Online, waar je allerlei lessen kunt volgen.

Heb je er nog niet genoeg van? Bij Wiskundestartkabel en Mathematics.start4all vind je nog  meer links.

ZetaGrid is een instelling die berekeningen uitvoert m.b.v. van vele personal computers over de gehele wereld (een soort SETI). Op het moment van schrijven van deze zijn zijn ze m.b.v. bijna 11.000 computers bezig de Hypothese van Riemann te verifiŽren.  

De BBC heeft een site met eenvoudige wiskundige oefeningen op het gebied van algebra, maten, meetkunde etc. (ook goed voor je Engels). Ook kun je er simpele wiskundige spelletjes spelen bij The Math Files Game Show. Ook bij Skillswise kun je je Wiskunde en je Engels tegelijk oefenen.

WiskundeLeren.nl is de site voor al jouw wiskunde vragen. Heb je problemen met wiskunde of kom je niet uit een opgave? Stel je vraag op het forum. Of weet je juist veel van wiskunde dan kan je andere mensen helpen op het forum. In de artikelen database staan artikelen waarin dieper wordt ingegaan op bepaalde onderwerpen. Ook zeker een bezoekje waard. Wil je weten wat een woord betekent? Kijk dan gauw even in het woordenboek.

De Wiskunde Oefenautomaat is een freeware programma van Stefan Hesseling uit Doetinchem en biedt heel veel oefenmogelijkheden. Wiskit is een programmeeromgeving om grafieken en wiskundige tekeningen te maken.

De Vierde Dimensie blijft fascineren. Op een site van de Amerikaanse hoogleraar Davide P. Cervone vind je wat interessante zaken.

Het Formularium is een prachtige en handige site vol met wiskundige formules.

FourmiLab heeft een website, waar allerlei wiskundige zaken te vinden zijn op het gebied van cryptografie, kansrekening, enz.

noemt zichzelf de eerste Vlaamse Wiskundeclub op het Internet en bevat een formularium en een priemgetalafdeling e.d.

GeoGebra is een programma dat meetkunde, algebra en getaltheorie verbindt en gratis te downloaden. Sterke nog, je kunt het direct op Internet gebruiken.

Diverse docenten hebben met behulp van het programma Hot Potatoes oefeningen op Internet gezet, voor alle niveau's.

Zwoegen door de modder en zweven langs de hemel, persoonlijke verhalen van wiskundigen, is een interessante afstudeerscriptie, waarin je kunt lezen hoe wiskundigen tegen hun eigen vak aankijken. Raken ze ontroerd door de schoonheid van de wiskunde of zijn het gewoon nerds?

Textaufgaben und Ansštze is een Duitstalige oefensite met veel elementair oefenmateriaal (ook leuk voor je kennis van het Duits).

Kennislink heeft een onderdeel Wiskunde met nieuwtjes, artikelen, dossiers en specials.

Een Duitse docent heeft een verzameling opgaven op Internet gezet voor vele niveaus. Hier kun je leuk oefenen en je Duits ook.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een site over leuke wiskunde (Complexe getallen, Magische rijen, Grappige rekensommetjes, Srinivasa Ramanujan)

Arndt BrŁnner heeft een Duitstalige site met heel veel wiskundige onderwerpen en applets.

Math Cove is een site waar Wiskunde kunt leren met Java-toepassingen.

Scott Flansburg noemt zichzelf The Human Calculator, een soort Willy Wortel, waarvan je op zijn site demonstraties kunt zien.

Bij Math Study Guides kun je allerlei online studiemateriaal vinden over heel veel wiskundige onderwerpen.

Hou je van lezen? Er zijn heel veel boeken over wiskunde en fictie (een voorbeeld is het boek met film A beautiful mind). MathFiction bevat een database met 500 van dit soort boeken.

FactIndex heeft ook een onderdeel over Mathematics, compleet met de definitie van wiskunde en diverse toepassingsgebieden. Datzelfde vind je ook bij Wikipedia.

Met Wiskunde kun je ook experimenteren, zoals hoe kun je bewijzen dat 1 = 2, en nog veel meer.

Een erg leuke pagina is Maths and Calculs, met afdelingen over wiskundigen op postzegels, soorten rekenmachines, het probleem van de maand en enkele fraaie stellingen.

De Millennium Prize Problems zijn zeven onopgeloste wiskundeproblemen, waarbij voor elke oplossing een miljoen dollar wordt uitgeloofd.

The Proof is een site van de Amerikaanse schooltelevisie over wiskundige bewijzen (denk aan de Stellingen van Pythagoras en Fermat). Probleme und Strategien is een Duitse site over wiskundige bewijzen.

De Belgische e-academy heeft een site over de beroemde Pythagoras gemaakt.

Wist je dat er zelfs wiskunde te vinden is op verkeersborden. Een Amerikaan heeft ze verzameld. Kortom: Driving + Math = Fun!

De Internetbibliotheek is eigenlijk een CD-ROM met Duitstalige wiskundeboeken, maar je kunt op deze site een aantal delen hiervan bekijken over Analyt. Geometrie, Analysis, Vektorrechnung, Stochastik, Komplexe Zahlen, Physik.

Studiehuisnet verzamelt ook links van wiskundige sites, maar het aantal valt nogal tegen.

Op de site van het Centre for Innovation in Mathematics Teaching kun je info vinden over het gebruik van eenheden, puzzels en andere wiskundige onderwerpen.

De Abelprijs is de wiskundige versie van de Nobelprijs en wordt uitgereikt in Oslo.

Een Duits Gymnasium heeft wat oefenstof op rekenkundige en meetkundig gebied. Kun je gelijk je Duits oefenen.

Er is een tijd geweest (jaren 70 en 80) dat Venndiagrammen heel populair in het wiskundeonderwijs waren, al vanaf de brugklas), maar die tijden zijn al weer voorbij.

Drie leerlingen van het Visser 't Hooft lyceum te Leiden hebben een Thinkquestsite gemaakt onder de titel Wiskunde = Fun!. Dan hoor je het ook eens van een ander.

Op de wiskundepagina van het Broklede College te Breukelen vind je allerlei oefenmateriaal om Wiskunde een beetje leuk bij te werken.

Een veelomvattende site is Wiskunde voor leerlingen op middelbare scholen met veel onderwerpen, oefeningen, links e.d. Er is zelfs een speciale Brugklasafdeling (leuk voor je kleine broertje of zusje)

De WWW Interactieve Mathematica Server van de Universiteit Leiden bevat veel lesmateriaal en oefeningen om je niveau een beetje bij te spijkeren.

De Duitse familie Deckers heeft een site, waar je het programma Mathplot kunt downloaden, maar er staat o.a. ook een leuke Internetpuzzeltocht op (goed voor je Duits).

Leuk is de website Mathematik und Wirklichkeit, waar je info vindt over de ontstaansgeschiedenis van de Wiskunde en de didactiek daarvan.

A brilliant madness is een film over de wiskundige Nobelprijswinnaar John Nash en handelt over hetzelfde onderwerp als A beautiful mind: een wiskundige die ten prooi valt aan paranoia.

A+ Math is een site met oefenmateriaal en spelletjes om de stof te oefenen.

Automath is een computertaal die ontwikkeld is om wiskundige bewijzen te genereren met behulp van de computer. Er is een site met nog meer info over deze taal en de uitvinder Prof. de Bruijn. De HOL Light Theorem Prover doet ook zoiets en kun je gratis downloaden. En ken je Isabelle al? Ook een populair bewijsprogramma. Het PVS Specification and Verification System is een Linux bewijsprogramma. The Coq is ook zo'n bewijsprogramma.

Ene Bruno heeft een aantal interessante columns geschreven over bijv. de boom van Pythagoras, hol en bol, perspectief, enz.

Numb3rs is een Amerikaanse thrillerserie, waarin de Wiskunde een hoofdrol speelt bij het oplossen van de zaak.

Mathcats bevat een verzameling wiskundige onderwerpjes en is eigenlijk op kleine kinderen gericht, maar wel leuk.

Mathe Board biedt Duitstalige wiskundige ondersteuning aan alle lagen van onderwijs. Op deze site kun je ook een formule-editor vinden.

Een Duitse gymnasiumdocent heeft op zijn site een aantal opgavenverzamelingen gezet.

Hou je van kwartetten? Dan kun je een wiskundig kwartetspel downloaden.

Mathematik-digital heeft een verzameling links ingedeeld op klassen.

ACDCA is een Oostenrijkse wiskundesite, waar voor de liefhebber wel het een en ander te vinden is, zoals cryptografie, Fermatpunt, enz.

Wist je dat wiskundige formules zelfs een vorm van kunst kunnen inleveren? Bekijk deze site van Justin Mullens.

Een veelomvattende site is het Zwitserse Mathematik met o.a. veel appletjes.

The National Library of Virtual Manipulatives heeft heel veel wiskundige appletjes op alle niveaus.

Om Wiskunde wat populairder te maken is een fraaie Thinkquestsite gemaakt: Math Maze Be Maze-merised.

Mathematical Poetry is een soort weblog met interessante bijdragen en links over merkwaardige facetten van de Wiskunde.

Mathematics under the microscope is een online wiskundeboek, waarin allerlei concepten van de wiskunde behandeld worden.

Op Docentenplein vind je een verzameling links over wiskunde en rekenen.

Wat is het nut van Wiskunde en heeft het iets met de realiteit te maken. Saai vormgegeven biedt een essay een boeiend antwoord op deze vraag.

Vedische Wiskunde is een oude vorm van Wiskunde uit India en bevat verrassende gezichtspunten.

Op de site Worksheeps kun je oefeningen binden op allerlei gebied, maar ook een compleet wiskundeboek en een rekenmachineoefening.

Mathadore is een website in ontwikkeling waar je allerlei onderwerpen kunt bestuderen en toetsen.

Wereld Wiskunde Veiling is een site waar wiskundeboeken ter veiling worden aangeboden. De opbrengst is voor de derde wereld.

Krommen

Experimenteer op deze  Curve Family Index en leer alles over de indeling van de verschillende soorten krommen.

Een beroemde kromme is de cardioide. Op deze site staan mooie plaatjes.

Een hele grote verzameling van beroemde krommen met de mogelijkheid tot experimenteren. Een hele bekende kromme is de Limacon van Pascal.

Mooie 3-dimensionale grafieken kun je bekijken met het gratis programma Graphcalc, maar ook gewone functiegrafieken kun je hiermee plotten. Graph is een mooi grafisch programma, waarmee je functies kunt plotten, maar er ook berekeningen op uit kunt voeren.

Trigonometry is een cursusje goniometrie.

Google Directory heeft een aparte site met circa 13.000 wiskundige links.

 

Wedstrijden

Op deze site verwijzingen naar diverse wiskundige wedstrijden, zoals de A-lympiade 
en de Wiskunde B-dag. Over de Olympiade kun je ook corresponderen in een speciale groep. Een wedstrijd die onderscheid maakt tussen brugklas, mavo en havo/vwo en bovendien internationaal is, is de Kangoeroewedstrijd. Kijk ook eens naar de opgaven op de Duitse versie van deze wedstrijd. The International Mathematical Olympiad is de overkoepelende website over de nationale olympiades. Dat geldt ook voor deze site. De Katholieke Universiteit Nijmegen houdt elk jaar een wiskundetoernooi voor middelbare scholieren. Je kunt zelfs interactief aan de toernooien van vorig jaar meedoen.

De Vlaamse Wiskunde Olympiade is hetzelfde georganiseerd als de Nederlandse. Je kunt de opgaven op de site vinden.

Math Challenge for Families bevat allerlei uitdagende puzzels.

Voor studenten is er een jaarlijkse internationale universitaire competitie. Voel je je uitgedaagd?

De Zuid-Afrikaanse Wiskunde Olympiade bevat hele leuke en niet te moeilijke opgaven  om je Wiskunde en je Engels te oefenen.

Docentensites

De Community Wiskunde van de Digitale School bevat links, nieuws, praktische opdrachten. enz.

HOT Math! is een site waar docenten ideeŽn kunnen opdoen voor kleinschalige en motiverende activiteiten in de klas.

Op de site van de Ned. Ver. van Wiskundeleraren tref je een aantal sites met lesmateriaal, waaronder o.a. de TAS, maar uiteraard nog veel meer.

Het Wiskundig Genootschap is een landelijke vereniging van beoefenaars van de wiskunde en iedereen die de wiskunde een warm hart toedraagt. De vereniging is in 1778 opgericht en is 's werelds oudste nationale wiskunde genootschap.

Bij Mathforum kunnen docenten allerlei boeiende Engelstalige lessen vinden op diverse niveaus.

Mathpower is een site voor leraren en studenten en is met name geschikt om leerlingen die een frustratie hebben opgelopen door het vak Wiskunde of gewoon last van Wiskundeangst hebben te helpen een goede leerstijl te ontwikkelen.

Het Center for Innovation in Mathematics Teaching  heeft op haar site een aantal interessante artikelen en bronnen met betrekking tot wiskundige onderwerpen.

The National Council of Teachers of Mathematics is de site van de Amerikaanse wiskundelerarenvereniging en bevat naast allerlei docentenzaken ook een puzzel van de week.

Wiskids heeft als doel het bevorderen van enthousiasme voor wiskunde bij jongens en meisjes van tien jaar en ouder. Tevens wil WisKids het imago van de wiskunde verbeteren.

De Wiskunde Persdienst verzamelt het nieuws over dit wonderschone vak. Op Mathematik.de kun je de actuele ontwikkelingen in de wiskunde volgen door Duitse ogen.

Een bekend tijdschrift voor wiskundigen is de Nieuwe Wiskrant.

WisCom ondersteunt en promoot enerzijds bestaande organisaties en initiatieven, en ontplooit waar nodig en mogelijk eigen initiatieven. Dit alles in nauwe samenwerking met de WWM (WiskundeWebMasters).

De website van de Bayerische Julius-Maximilians Universitšt te WŁrzburg bevat leuke info, software e.d. Op de site van een lerarenopleiding in het Duitse Weingarten is ook leuk materiaal te vinden.

Informatie voor Wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs is een site van de Rijksuniversiteit Groningen.

International Journal for Mathematics Teaching and Learning is een Engels tijdschrift voor Wiskundedocenten.

Matrix is een nieuwe wiskundemethode, die beweert beter motiverend onderwijs mogelijk te maken.

Engelse wiskundetermen worden toegelicht in een woordenboek van OmegaArt. Nederlandse termen vind je in het Wiskunde Woordenboek.

Uitwiskeling is een Belgisch blad met en website, waar leuk lesmateriaal op staat.

Interessant lesmateriaal is ontwikkeld door het Centrum voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Saai vormgegeven, maar wel interessant is de tekst van een lezing over de fundamenten van de wiskunde en de mogelijke twijfel daarover.

LaTex is een tekstverwerker, waarmee je wiskundige teksten kunt maken, dus inclusief de meest ingewikkelde formules. Bij TeX Resources staat o.a. een cursus. Op de site van de Universiteit van Texas kun je nog meer vinden, o.a. waar je het programma kunt downloaden. Veel informatie vind je ook op TeX en LaTeX

DeltaWis is een samenwerkingsverband dat initiatieven op het gebied van rekenen en wiskunde wil genereren en coŲrdineren.

Een medewerker van het Freudenthal Instituut heeft wat interessant lesmateriaal op zijn site over afgeleide functies. Een folder over spelen met kubusjes (hand-out bij de NWD) is ook bij het FI te verkrijgen.

Op de site van de Universiteit van Amsterdam staat een instaptoets, leuk om eens te doen. Ook bij de Hogeschool Leeuwarden kun je wat toetsen doen op het gebied van differentiŽren, functies en breuken.

Prof. Michael de Villiers is een Zuid-Afrikaanse hoogleraar met een eigen website, waar diverse interessante zaken op staan en waar je lid kunt worden van een nieuwsbrief. Ook is er aandacht voor de Zuid-Afrikaanse Wiskunde Olympiade.

De Kennisbank Wiskunde (Open Universiteit) wordt ontwikkeld voor zij-instromers en andere beginnende docenten in het voortgezet onderwijs. Op dit moment bevat de kennisbank alleen informatie voor het VMBO, maar dat gaat uitgebreid worden naar Havo en Vwo..