Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Geschiedenis

In het Mathematics Archive vind je biografieŽn van beroemde wiskundigen, maar ook verjaardagslijsten, geboorteplaatsen, mooie wiskundige afbeeldingen, kortom een plaatje van een site. Heel fraai is de Nederlandstalige site 5000 jaar geschiedenis van de wiskunde. (mirror) Op de  Birthplace Maps Index kun je op aanklikbare kaarten van veel wiskundigen de geboorteplaats en andere info vinden. Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen loopt van Willem Bartjens via Hans Freudenthal naar Adriaan Zaanen en wordt voortdurend uitgebreid..

Op een site van de Central University of Venezuela staan levensbeschrijvingen van beroemde wiskundigen.

Nog meer wiskundigen gevonden via het Yahoo-zoekprogramma

Iets bijzonders zijn 3d-plaatjes. Je moet even staren, maar er gaat een wereld voor je open.

Een lange lijst van historische onderwerpen vanaf de BabyloniŽrs tot nu.

De wiskunde in het oude India wordt behandeld bij indiamathematics.

Step by Step Geometry uit het land van de Inca's behandelt o.a de vlinderstelling.

Op deze site staat een bibliografie van boeken op het gebied van de geschiedenis van de Wiskunde.

Bij de Cornell University staan  571 oude wiskundeboeken online.

De Mesopotamische (Sumerische, Babylonische) wiskunde wordt uitgebreid doorgenomen bij Mesopotamian Mathematics. Prof. Jan v.d. Craats heeft een PDF-document gemaakt over het Babylonische rekenen. Plimpton 322 is een kleitablet met de eerste wiskundige tafel. En er is nog een site over de Plimpton 322. Eleanor Robson van de Universiteit van Cambridge geeft lezingen over de Babylonische wiskunde en heeft op haar site interessant materiaal staan over het schrift, manieren van rekenen e.d.

De Egyptische wiskunde en met name de merkwaardige handelingen met breuken komt hier aan de orde (deze site is van David Eppstein van de Universiteit van CaliforniŽ). Ook prof. Allen van de Texas University heeft een site over Egyptische Wiskunde. Bij Math Cats kun je interactief oefenen met de Egyptische manier van breukbehandeling. Allerlei interessante wiskunde kan ook bedreven worden rond de piramides van Giza. Ook bij Ancient Egyptian Mathematics kun je over de Egyptische wiskunde leren, waaronder ook de problemen van de Papyrus Rhind. Onder dezelfde naam Ancient Egyptian Mathematics is er nog een saai vormgegeven site met interessante informatie. Egyptian Algebra behandelt onderwerpen als vergelijkingen uit o.a Papyrus Rhind. Op diezelfde site vind je nog een onderdeel met veel van die oude problemen. Verder heeft de Universiteit van Washington nog een site met informatie over allerlei Egyptische wiskundige zaken en er is ook een pagina Historic Topics aan gewijd. Bij de Algebra van Egypte vind je alles over vergelijkingen.
SYMBOL, FORM AND NUMBER IN ANCIENT EGYPT gaat diep in op allerlei getaltheoretische aspecten van de Egyptische wiskunde. Wie die alten ńgypter rechneten is een mooie en duidelijke site over het Egyptische rekenen.
Ook aardig is de site over de Sacred Geometry in Ancient  Egypt. Op de site van de Shadow Chasers zijn wiskundige zaken te vinden als Egyptische getallen, Papyrus Rhind, meetkunde, enz.). The Mathematics of Ancient Egypt is ook een rijke bron.

De Meetkunde benodigd voor het berekenen van planeetbanen, de meetkundige geheimen van de piramiden en nog veel meer vind je op de site Solar Geometry.

Die mathematischen Papyri is een kleine site over Papyrus Rhind, Papyrus Moskau en de Lederrolle.

Abu Abdullah Mohammad Ibn Musa al-Khawarizmi was een wiskundige uit het Irak van de 9e eeuw. Uit de titel van zijn boek  Al-Jabr wa-al-Muqabilah is het woord algebra ontstaan.

Pythagoras and the Pythagoreans is een site met  fragmenten en commentaren over deze "leefgroep" door o.a.  Plato en Arestoteles. Iets minder exact, zeg maar rustig lekker vaag en zweverig, is de Pythagoras Numerologie, waar je aan de hand van je voor- en achternaam je nummer kunt laten berekenen met de bijbehorende karaktereigenschappen. In de muziek kennen we een door Pythagoras ontwikkelde schaal.

De Elementen van Euclides vormen eigenlijk de basis van de Wiskunde. Op deze site van Euclides van AlexandriŽ is er aandacht voor de Beginselen der Meetkonst.

Wiskunde op Postzegels is een uitgebreid en boeiend studiegebied.

De site van J. Hogendijk bevat nog wat sprokkeltjes over de geschiedenis van het getal 

Een mooie Franstalige site over Le Nombre d”r

 (Albrecht DŁrer)

Wiskunde uit Afrika met o.a. biografieŽn van 400 zwarte wiskundigen, maar nog veel meer. Deze site is een onderdeel van Mathematicians of the African Diaspora. Uit Amerika komt de Native American Geometry, die gebaseerd is op de eenvoudige cirkelvorm.

Wiskundigen uit de 17e en 18e eeuw zijn o.a Descartes, de Fermat, Huygens en nog vele anderen.

Ook het Vaticaan heeft op haar website een gedeelte dat aan de geschiedenis van de wiskunde is gewijd en dan met name aan de Griekse Wiskunde en de Meetkunde van Ptolemeus.

Een mooie Franstalige site is Chronomath.

De University of Wolverhampton heeft een site over de historische en sociale aspecten van de Wiskunde.

Een van de beroemdste wiskundigen uit de Nederlands/Belgische geschiedenis is Simon Stevin. Op deze site staan o.a. de teksten van zijn boeken, zoals De Thiende, waarmee Stevin het gebruik van decimale breuken wilde bevorderen. Een ander boek uit die tijd en volledig online op Internet is De Nieuwe Telkonst van A. Vlacq.

De Filosofische Nul gaat o.a. over de geschiedenis van het getal nul, maar ook over allerlei andere aspecten.

Enkele personen uit de wiskundige geschiedenis (Riemann, Cantor, Berkeley, Hamilton, Boole en Newton) komen aan de orde op de site van David Wilkins van de School of Mathematics in Dublin.

The man who only loved numbers was de bijnaam van de wiskundige Paul ErdŲs.Er bestaat een leuk project over ErdŲsnummers (ErdŲs zelf is 0; mensen die samen met hem aan een onderzoek hebben gewerkt, hebben nummer 1, medewerkers van enen hebben nummer 2, enz.)  

Op de virtuele tentoonstelling The Measurer van de Universiteit van Oxford kun je de bijdragen van de Vlaamse wiskunde in de 16e eeuw zien.

Hoe ging dat ook al weer met die Romeinse cijfers en wat is een chronogram? Nova Roma, een virtueel land, heeft een omrekeningsmachine op de website.

Een uitgebreide site over de geschiedenis van de wiskunde is te vinden in de bibliotheek van Thinkquest (de ontwikkeling in diverse delen van de wereld, belangrijke wiskundigen en leuke vragen)

.Wanneer werden de logische operatoren (plusteken, maalteken, ...) voor het eerst gebruikt?

Op de site van de Knight's Templar vind je ook een deel over de geschiedenis van de Wiskunde, waaronder de Babylonische Wiskunde, π, het beest 666, cryptografie e.d.

Een heel beroemde wiskundige is Carl Friedrich Gauss (1777-1855), die zich naast vele wiskundige onderwerpen ook bezig hield met natuurkunde en sterrenkunde.

History of Mathematics of 20th Century behandelt de recente geschiedenis van de Wiskunde. Op diezelfde site met studentenprojecten kun je ook informatie vinden over de geschiedenis van de differentiaalvergelijkingen en recursieve relaties.

Andy Verkeyn heeft een Geschiedenis van de Wiskunde samengesteld op basis van zo'n 190 beroemde wiskundigen. Een aantal belangrijke wiskundigen worden behandeld op de site History of Mathematics van het Trinity College in Dublin. Er zijn zelfs beroemde vrouwelijke wiskundigen.

Bij Mathografies staan een aantal biografieŽn.

Websites relevant to the History of Mathematics bevat een flinke verzameling links naar allerlei sites op het gebied van de geschiedenis van de Wiskunde.

Muqarnas is een architectonisch ornament dat rond de tiende eeuw in Iran en Noord-Afrika onstond en uit wiskundige figuren is opgebouwd.

Vijf radiopraatjes over de geschiedenis van het getal
zijn praatjes van vijf minuten die gehouden zijn in het radioprogramma "Faros" (Teleac) in het voorjaar van 1996. De onderwerpen waren:
Het decimaal positiesysteem in India
Het decimaal positiesysteem van India naar Europa
Het sexagesimale stelsel
Getallenmystiek
Het getal pi

Voor de geschiedenis van talstelsels kun je terecht bij Geer Hoppenbrouwers.

GEOMETRY THEN AND NOW is een korte inleiding in de geschiedenis van de meetkunde met fraaie illustraties.

Muqarnas Visualization at the IWR behandelt meetkundige figuren op oude Arabische zuilen.

Voor de echte liefhebbers is er een boek online te lezen over de manieren, waarop Al-Sijzi (10e eeuw) meetkundige problemen aanpakte.

Een merkwaardige site is de weblog van Lord Blotbilsky, maar er zijn wel aardige stukjes over 0.a. Babylonische en Sumerische wiskunde te vinden.

Charles Babbage (1791-1871) is een wiskundige die aan de basis van de computer staat.

Iris Gulikers heeft op haar site info over vroegere landmeetkunde en de geschiedenis van de niet-Euclidische meetkunde.