Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Werkstukken

De Technische Universiteit Eindhoven verzorgt een site met ideeŽn voor praktische opdrachten en profielwerkstukken. Als jij aan een profielwerkstuk werkt met een technisch of technisch-maatschappelijk onderwerp, kan de Profielwinkel van de Technische Universiteit Eindhoven je daar misschien bij helpen. Ook de Universiteit Utrecht heeft een werkstukkensite met leuke onderwerpen en aanwijzingen. Bij de Universiteit Leiden kun je terecht voor profielwerkstukken voor Biologie, Natuur- en Scheikunde en Wiskunde.

Aarde.nu bevat boeiende thema's over de aarde voor het profielwerkstuk Tweede Fase voortgezet onderwijs. Alle thema's sluiten aan bij natuurkunde, scheikunde, wiskunde en/of biologie, want bij de bestudering van de aarde zijn de bŤtavakken nodig.

Iedere vraag over een exact onderwerp kun je aan het BŤtasteunpunt stellen. Je hoeft alleen maar een formulier in te vullen. Ook als je langs wilt komen om bepaalde faciliteiten (computers, apparatuur, bibliotheek) van de Rijksuniversiteit Groningen of de Hanzehogeschool te gebruiken ben je welkom bij het BŤtasteunpunt. Heb je behoefte aan leuke vraagstellingen voor je profielwerkstuk? Onder het kopje DYPT staan 17 natuurkundige problemen, die om een onderzoekje vragen. Er is ook een Landelijk BŤtasteunpunt. Bij een aantal universiteiten kun je hulp inroepen bij het maken van werkstukken voor de B-vakgebieden. Je kunt hier in het algemeen terecht voor aanvullende informatie, literatuurverwijzingen, aanwijzingen, tips, etc.

De Erasmus Universiteit geeft advies over hoe je literatuurverwijzingen en bronnen in je werkstukken opneemt. Ook Legal Net Services geeft tips over het verwijzen naar elektronische bronnen.

Zo maak je een scriptie geeft je tips voor het schrijven van een werkstuk en het houden van een spreekbeurt. Op deze site kun je werkstukpakketten bestellen voor 4 euri per stuk.  Bij Jouwpagina kun je voorbeelden van spreekbeurten vinden. Kijk ook eens bij de spreekbeurtpagina.
Bij de TU Delft kun je ook hulp krijgen bij het opzetten van een praktische opdracht of profielwerkstuk.

Bij het Digitaal Onderwijs Delft kun je zien wat voor een soort praktische opdrachten scholieren uit Delft maken. Wellicht kun je er ideeŽn opdoen.

Op de website van Wageningen Universiteit kun je ideeŽn opdoen voor je profielwerkstuk.

Het EXO steunpunt van de Rijksuniversiteit Nijmegen kan hulp bieden als je problemen hebt met je profiel- werkstuk bij de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde of combinaties van BINAS.

Gratis Werkstukken belooft je een collectie werkstukken die kant en klaar zijn om ingeleverd te worden als eigen werk. Maar ja, je leraren kennen dit soort sites ook en de bijbehorende werkstukken ook. Wellicht wel geschikt om inspiratie op te doen. Dat geldt ook voor de mogelijkheden bij de Scholierensite. Kijk ook eens op de Werkstukkenzolder (van de schooltv) om inspiratie op te doen. Kijk ook eens bij de werkstukpagina. de werkstukstartkabel en de BooGo! Links.

HiSPARC is een project waarbij middelbare scholen samen met wetenschappelijke instellingen een netwerk vormen om kosmische straling met extreem hoge energie te kunnen meten. HiSPARC biedt scholieren de gelegenheid om aan echt onderzoek deel te nemen, waarvan de resultaten daadwerkelijk worden gebruikt om meer over deze mysterieuze en zeldzame kosmische deeltjes te weten te komen. Bovendien kunnen scholieren hun deelname aan het experiment gebruiken ter invulling van het profielwerkstuk voor het eindexamen.

Werkstuknetwerk is een service van Kennisnet, waar je niet alleen ideeŽn voor werkstukken kunt opdoen, maar waar je bovendien een elektronische omgeving kunt downloaden die je als een soort wizard door het werkstukproces leidt.

De Universiteit van Amsterdam heeft een site voor Natuurkundig onderzoek voor profielwerkstukken, waar studenten en medewerkers van de afdeling Natuurkunde en Sterrenkunde je graag helpen bij het opzetten en uitvoeren van een experiment. Op die manier kun je onder deskundige begeleiding op de universiteit je grenzen verkennen.

Er zijn ook leerlingen die hun profielwerkstukken op Internet plaatsen. Wellicht kun je daar inspiratie uit putten (natuurlijk niet kopiŽren, want je leraar kent deze sites ook!): Elementaire Natuurkunde, het Poldermodel, CafeÔne.

Bij het Scholennetwerk vind je opdrachten op het gebied van de exacte vakken op VWO-niveau.

Bij School On-line vind je werkstukken, samenvattingen en andere handige informatie met betrekking tot schoolvakken als aardrijkskunde, CKV, geschiedenis, muziek, biologie, wiskunde, economie, natuurkunde, scheikunde, natuurscheikunde en een aantal talen (site van een scholier).

Bij Schooltool kun je heel veel werkstukken, profielwerkstukken, examensamenvattingen e.d. vinden. LET OP: Niet klakkeloos kopiŽren, want de docenten kennen deze site uiteraard ook.

Samenvattingen.nl biedt samenvattingen op alle vakgebieden in de Tweede Fase, maar ook voor MBO, HBO en Universiteit.

BŤta-profielen in het Studiehuis is een project van het Freudenthal Instituut. De site bevat wat ideeŽn voor werkstukken (klik op lesmateriaal).

Bij het Meertensinstituut vind je ideeŽn voor werkstukken over dialecten en straattaal. Ook kun je daar terecht voor werkstukken over volkskunde.

Stepnet bevat heel veel suggesties voor werkstukken die gebaseerd zijn op krantenartikelen.

OWEEKIDZ is dť site voor toekomstige ingenieurs, maar ook voor iedereen die een werkstuk wil maken of een spreekbeurt moet houden.

De Faculteit der Aardwetenschappen van de VU te Amsterdam bevat ideeŽn voor profielwerkstukken.

Een leuke vorm van werkstukken is de zogenaamde Webquest of Webkwestie. De APS heeft samen met Kennisnet een aantal webquests ontwikkeld/

Een uitwas van de Tweede Fase: Wist je dat je praktische opdrachten, profielwerkstukken en andere scripties ook kunt verkopen en kopen? Kijk dan op scripties.nl. Voordat je je geld over de balk gooit, moet je bedenken dat je docenten deze site ook kennen en scherp op fraude bedacht zijn.