Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
Poëzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
Poëzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privé
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Werken

ScholierenWerk is de grootste vacaturebank voor scholieren in Nederland! Ben je op zoek naar een goed betaalde bijbaan, vakantiebaan of leuk weekendwerk? Dan ben je hier aan het goede adres! Studentenbaan regelt ook een bijbaan of vakantiewerk. Op IGGYPIG.NL vind je de bijbaan die bij jou past. En dan zijn er ook nog Studentenwerk en StudentJob. De NRC heeft een dossier over Vakantiewerk.

Flexhunter.nl  is Nederlands enige zoekmachine voor de arbeidsmarkt. Op Flexhunter kun je vrijwel alle Nederlandse websites vinden over werk, carrière, advies, bemiddeling, uitzendwerk en van grote Nederlandse werkgevers en bemiddelaars. Ikwerk.nl laat je direct vacatures zoeken in de grootste en beste vacaturesites van Nederland!

Memory.nl is de carrièresite voor ambitieuze studenten en pas afgestudeerden. Hier vind je stages, vacatures, loopbaaninformatie en het laatste nieuws over relevante evenementen. Memory.nl maakt deel uit van de carrièreportal Jobnet.nl. Bij Jobnews kun je veel info vinden over de arbeidsmarkt. En er zijn nog meer van dit soort sites, zoals Jobtrack. Bij Stages.nl kun je terecht voor het zoeken van stageadressen. Dat geldt ook voor Stagemotor, de stagepagina, het StageCentrum, StageHulp, StageLink, StagePlaza, Global Placements en StageSite. De Stagebank Eindhoven, onderdeel van de TU Eindhoven, biedt meer dan 2000 stageplaatsen vanaf MBO-niveau.

Manpower is toonaangevend als het gaat om mensen en werk. Voor werkzoekenden bemiddelen ze in vaste en tijdelijke banen. Op ieder niveau, in vrijwel elke branche. Voor parttime werk ga je naar de betreffende site.

De Stichting Kenniscentrum Werkbeleving is het centrale punt voor informatie en advies omtrent vragen over werkbeleving, specifiek over werkdruk, stress en burn-out.

Verdien jij ook wat bij naast je school of studie of ben je op zoek naar een vakantie- of bijbaan? Dan ben je op 100% Workpower aan het goede adres. Wil je straks na je examens lekker op vakantie of meer te besteden hebben voor bijvoorbeeld kleren, uitgaan of muziek. Een baantje is vaak zo geregeld. Maar wat voor werk mag je op welke leeftijd eigenlijk doen? Welk loon past bij jouw leeftijd? Hoe krijg je teveel betaalde belasting terug? En hoe zit het met je ziektekostenverzekering? Op deze site geeft de FNV je antwoord deze en een heleboel andere vragen. Overigens is het als werkende altijd goed lid te zijn van een vakbond en daar is FNV Bondgenoten een goed voorbeeld van. Kijk ook eens op de algemene site van de FNV.  Een andere bond is het CNV, en die heeft een eigen jongerenafdeling, een site over vakantiewerk en de stagespion over je rechten en plichten bij stages..

De Landelijke Studenten Vakbond heeft een site vol info over bijbaantjes. Het is interessant om te weten hoe veel je mag bijverdienen om bijvoorbeeld de kinderbijslag te behouden. Kijk daarvoor op een site van de Sociale Verzekeringsbank.

Wat verdient iedereen eigenlijk? Met behulp van de Loonindex kun je zien wat er voor een functie op de arbeidsmarkt wordt betaald en hoe deze beloning zich verhoudt tot vergelijkbare functies op de arbeidsmarkt. Bij Loonwijzer kun je ook info over salarissen vinden. Ook bij Salariskompas kun je info over het loon vinden. Check bij de Jeugdloonwijzer wat je in elk geval volgens de wet op het minimum (jeugd) loon moet verdienen. En kijk in de salarischeck wat je collega`s verdienen met dezelfde ervaring als jij? Bij het Jongerenloket van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid krijg je info over werken, minimumloon, schulden, kinderbijslag, werktijden en ontslag.

Kinderen en jongeren mogen niet zonder meer werken. In de Arbeidstijdenwet (ATW) en het Arbeidsomstandighedenbesluit, dat voortvloeit uit de Arbeidsomstandighedenwet, staan strenge regels. Voor kinderen van 15 jaar of jonger geldt zelfs een arbeidsverbod. Zij mogen alleen bij uitzondering en dan onder strenge voorwaarden werken. Jeugdigen van 16 en 17 jaar mogen wel werken, maar bepaalde werkzaamheden zijn voor hen verboden. Op een andere site van het Ministerie van Sociale Zaken vind je specifieke informatie over het arbeidsverbod en de uitzonderingen daarop voor kinderen tot en met 15 jaar, en over de regels voor jongeren van 16 en 17 jaar.

Werk zoeken kan bij de Arbeidsmarkt. Internationaal werkt Monsterboard. Het Centrum voor Werk en Inkomen geeft informatie over allerlei aspecten van de arbeidsmarkt.  Ook bij de Nationale Vacaturebank kun je zoeken naar allerlei banen. Denk ook eens aan Randstad Uitzendbureau en aan Start. Nog veel meer uitzendbureau's vind je op de uitzendbureaupagina en meer vacatures op vacatureoverzicht, vacatures en banen bij de overheid en de vacaturekrant. Vacant.nl noemt zich zelfs de meest efficiënte vacaturebank in het land. Ook de Volkskrant zet vacature op haar internetsite. MegaJobs is de grootste en meest complete vacaturebank voor de Benelux en de Europese Unie. Op MegaJobs kun je ook je CV plaatsen in de CV-bank, waarna werkgevers je kunnen selecteren, zonder dat je je identiteit prijsgeeft zolang je dat zelf niet wilt.

Careerjet is de zoekmachine voor banen. In één zoekopdracht kun je 12.273.364 jobs op 48.454 websites doorzoeken (althans op het moment dat we dit schrijven)..

Bij MSN Carrière en Studie kun je werk zoeken, aanbiedingen bekijken, je CV achterlaten.  Op de CV-Startkabel vind je daarvoor nog veel meer mogelijkheden. Erg handig en vol met tips en andere zaken rond solliciteren is de CV-Wizard. Bij Stepstone vind je veel goede tips over het sollicitatieproces (zoals bijv. een kledingadvies) en uiteraard vacatures.

Carp is een blad over studeren en werken voor hoogopgeleide professionals.

Ruim 90% van onze economie bestaat uit het midden- en kleinbedrijf. Het is de motor van onze economie. Hou je van aanpakken en uitdaging? Zoek dan snel in de databank van Carrière Motor naar vacatures/bijbanen/stages of afstudeeropdrachten.

Leuke Start heeft een portal vol links naar sites over werken.

Bij Intermediair vind je een banensite voor hoogopgeleiden, leuk om je eens te oriënteren.

Werken in de beveiliging kan een heel afwisselende baan opleveren.

Ben je geïnteresseerd in accountancy? Dan moet je hier zijn. Informatie over het beroep en de opleidingen, interviews met studenten, jonge accountants en ervaren rotten, handige links en leuke spelletjes: hier ontdek je de wereld achter de cijfers! Ook de site van KPMG biedt je nog wat achtergrondinformatie. Ben je in het bezit van het diploma MBO Administrateur of een HAVO/VWO diploma, dan zijn er verschillende opleidingsroutes die leiden naar de titel AA-Accountant. Eén daarvan loopt via beroepgerichte bacheloropleiding economics. Na deze vierjarige HEAO-opleiding volg je een 1,5 jaar durende kopopleiding (eventueel ook te volgen als beroepsgerichte masteropleiding) en gelijktijdig een praktijkopleiding van 3 jaar. Tijdens de praktijkopleiding werk je op een accountantskantoor.

Uit het dagboek van een dierenarts kun je opmaken hoe de dagelijkse praktijk verloopt. Op de bijbehorende site vind je nog veel meer praktische info over dit beroep en zelfs een webcam om mee te kijken. Is dierenartsassistente eigenlijk wel een leuk beroep? Hier krijg je het antwoord.

Als doktersassistent assisteer je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en op administratief gebied.

Ligt je ambitie meer op het gebied van de kraamverzorging, dan moet je bij Frederieke's Kraampagina zijn.

De horecabranche nodigt je uit voor een kennismaking. De horeca is een branche waar veel mensen met plezier werken. Dat moet je liggen. Maar als je van mensen houdt dan moet je niet vergeten de horeca mee te nemen in je beroepsoriëntatie, want er is geen branche waar juist dát zo centraal staat. Kijk ook eens op Word een ster in de horeca.

In het Elektronisch Handboek Voor Beginnende Docenten vind je veel info over het wonderschone (ja toch?) beroep van leraar. Leraar word je op school bevat info over de lerarenopleidingen in Nederland. Werken in het onderwijs behandelt niet alleen het leraarsberoep, maar ook de andere functies op een school. Je kunt ook simuleren dat je zelf al voor de klas staat. Er staat op internet een folder over het werk van de onderwijsassistent. Ook op de site van het Ministerie van Onderwijs staat info over dit beroep en over het werken in het onderwijs. De beroepsopleiding tot zwemonderwijzer(es) is de springplank naar een boeiende en afwisselende carrière (zeggen ze zelf). Werken in het onderwijs is een site om je te verleiden in het onderwijs te gaan werken. Meesterbaan is een vacaturebank voor het onderwijs. Straks voor de klas bestaat uit een paar websites voor beginnende docenten van de vakbond AOb.

In een fotorealistische spel ben je zelf de leraar(es). Cor de conciërge legt het spel uit en brengt je naar de klas. Je leerlingen zitten daar al op je te wachten. Je hebt een lesuur de tijd om ze zoveel mogelijk te leren en te motiveren. Dit terwijl zij reageren op gebeurtenissen die zich tijdens de les afspelen. Giechelende meisjes, spontane opmerkingen en hardwerkende leerlingen; in dit spel kom je ze allemaal tegen.

Een management assistent (vaak ook directiesecretaresse genoemd) verricht secretarieel werk voor directeuren en managers van bedrijven en organisaties.

Wat moet je je voorstellen bij het werk van een projectleider? Op deze site staan een aantal voorbeelden.

Manager van vakantiegevoel, zo wordt het beroep van reisleider wel eens genoemd. Op de site Reiswereldbaan vind je alles over beroepen en opleidingen.

Op de site De Tikgeit vind je allerlei informatie over het beroep van secretaresse.

Hoe word ik een stewardess? Op deze site beantwoordt een stewardess vragen van scholieren.

Tandarts: wat houdt dat beroep in? Op een site van Leren.nl vind je de benodigde info. Naast de tandarts staat de tandartsassistente. Ook Leren.nl heeft een profiel.

Een mannelijke ziekenverzorger heeft een leuke site over zijn werkervaringen. Op een site van Startkabel staan heel veel links op het gebied van de verpleegkunde. Bij BrabantZorgNet kun je een testje doen om te kijken of verpleegkunde iets voor jou is. Bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg kun je kijken hoe verpleegkundigen tegen hun eigen beroep aankijken en allerlei andere info over beroepen in die sector. De Verpleegpost is gemaakt voor verpleegkundigen en door verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen, gezondheidszorg en alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. De Nederlandse Zoekmachine voor Zorg en Welzijn geeft antwoord op alle vragen, zeggen ze zelf. Zorgethiek is een ontmoetingsplaats om van gedachten te wisselen over morele dilemma's die verzorgenden en verpleegkundigen dagelijks tegenkomen, je kunt er bijvoorbeeld eens kijken naar enkele casussen waar verpleegkundigen mee te maken kunnen krijgen. Bij Zorgportaal kun je ook vacatures bekijken. Een uitgebreide site is die van werken en leren in de zorg.

Werk je liever met je handen in een ambachtelijk beroep? Bij Vaktoppers en Vakkanjers vind je de mogelijkheden, de opleidingen, tests en spelletjes. Een goed voorbeeld is het bakkersvak. Denk ook eens aan het mooie vak van beroepschauffeur. Ene Rob heeft van dit beroep een mooie site gemaakt.

Wat doet een programmeur, hoe ziet de werkdag van een marketing consultant eruit en wat verdient een accountant? Op een site van Intermediair vind je meer dan 50 uitgebreide functiebeschrijvingen, bijna 100 beknopte functiebeschrijvingen en arbeidsvoorwaarden van verschillende functies.

Bij de Politie zijn veel mogelijkheden met afwisselend werk. Kijk ook op de site van de Politiewerving en bij de Politie Academie. Vergelijkbaar boeiend werk kun je vinden bij de Koninklijke Marechaussee. Wil je liever wat waterigers? Ook de Marine is stevig aan het werven. Ook in de beveiliging is veel werk te vinden, kijk bijvoorbeeld eens bij Securicor. Vind je vuur aantrekkelijker? Dan moet je bij de brandweer zijn en dat geldt ook voor dames. Naast water en vuur is er ook nog lucht: werken bij de Luchtmacht. Het Ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor onze rechtsorde. Een rechtsorde waarin mensen moeten kunnen samenleven, ongeacht hun opvattingen en levensstijlen. Waar je ook werkt binnen Justitie – bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Raad voor de Kinderbescherming, het Centraal Justitieel Incasso Bureau, de Immigratie- en Naturalisatiedienst of het Nederlands Forensisch Instituut -, je levert altijd een bijdrage aan een rechtvaardiger en veiliger samenleving.

Werksite stelt je in staat om werkervaringen van anderen te lezen, zodat jij weet wat de voor- en nadelen van een beroep zijn.

Nog veel meer links naar beroepensites vind je op sites van Startkabel, een over beroepen en een over werk.
Kijk ook eens bij Your Future, een Nederlandstalige site over beroepen en bedrijven. De Rotary heeft een boeiende site over beroepskeuze.
De Beroepskeuzepagina bevat een flinke verzameling links.

Bij Leren.nl vind je een online-cursus over beroepskeuze en alle problemen die je daarbij kunt tegenkomen.

Op de site Binnenhuisarchitectuur vind je o.a. info over opleidingen en beroepen in die branch.

Het kan ook zijn dat je een toekomst als huisman ambieert. Laat die vrouwen maar werken, als ze dat zo graag willen.

Sinds 1996 brengt de SEO jaarlijks in opdracht van Elsevier de arbeidsmarktpositie in kaart van pas afgestudeerde hoger opgeleiden. In het onderzoek worden 20 duizend afgestudeerden van de Nederlandse hogescholen en universiteiten ondervraagd door middel van een schriftelijke enquête.

Bij het Schouderklopje kun je zien wie de beste werkgever van het jaar is.

Groen Werkt is een site over de beroepsmogelijkheden in de tuinbouw.

Wat vinden de werknemers van hun eigen bedrijf? In de wandelgangen kun je een hoop kritiek vinden, maar ook positieve opmerkingen.

De Startkabelsite over Jongerenwerk bevat links naar sites op dit gebied. Kijk ook eens bij Jongerenwerk.

Jouw Techniek heeft de Toekomst is de naam van een site die dient om beroepen in de technische sfeer te promoten.

Jufels is een organisatie die gericht is op het in contact brengen van studenten met diverse scholen uit het voortgezet onderwijs voor goed betaalde bijbanen. Jufels voorziet scholen van ondersteunend personeel. De activiteiten variëren van onderwijs ondersteunende taken, tot het geven van bijles, helpen bij huiswerkklassen of surveilleren.

Je hebt wilde plannen en wil manager worden. NeXT! is een site voor eigenzinnige managers en bevat leuke tips en verhalen.

Op de wervingssite van de Nederlandse Spoorwegen kun je informatie vinden over het vak van conducteur.

Word je ontslagen? Bij Ontslag.nl vind je alle informatie hoe je dan moet handelen. Wil je eerst weten hoe groot de kans is dat je ontslag krijgt? Doe dan de Ontslagtest.

Kennisnet heeft een beroepenbeeldbank met filmpjes over 50 beroepen. Kennisnet heeft ook een webplek over beroepen.  Elke vrijdag introduceren ze een student èn een vakman aan wie je vragen kunt mailen over de inhoud van hun studie of beroep. De antwoorden op jouw vraag staan dan de week erna op vrijdag online.
 

Om een indruk te krijgen van de problemen waar een sociaal cultureel werker mee te maken krijgt, kun je terecht op een speciale infosite.

In veel vacatures wordt om werkervaring gevraagd. Wat te doen als starter op de arbeidsmarkt, of als werkloze met weinig ervaring? Stage lopen kan een oplossing zijn.

Wil jij je ook als acteur, fotomodel, musicalartiest, zanger of danser de eerste stappen zitten in de showbizz? StarSteps is een online castingbureau/modellenbureau waar iedereen zich kan inschrijven en kan reageren op opdrachten uit de showbizzwereld!

Heb je een dienstverlenend karakter? Denk dan eens aan het beroep van butler.

Ben je commercieel ingesteld? Denk je er aan om verkoper, salesmanager e.d te worden? Kijk dan op de site van Verkopersonline om wat indrukken op te doen.

Superjob is de vacaturesite van de samenwerkende Dirk van den Broek bedrijven, zoals Digros, Dirx, Bas van der Heijden en D-reizen. Er zijn echter nog meer supermarkten.

Werken bij het Rijk is ook een optie als een baantje bij de overheid je interessant lijkt. Er is in ieder geval heel veel variatie. De overheid heeft een eigen vacaturebank, maar ook nog zo'n zelfde soort site met de naam Werken bij de overheid.

Word Dagbladbezorger is de site waar scholieren worden gezocht voor een bijbaantje.