Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Persoonlijke vaardigheden

Heb je examenvrees, kijk dan eens op de site van de Rijksuniversiteit Leiden met tips om er wat aan te doen. Ook aan blokkades en blackouts wordt aandacht besteed. Er zijn ook tips voor mensen met uitstelproblemen. Je kunt jezelf testen met een uitstelvragenlijst. De startpagina van de Leidse studentenpsychologen bevatten nog veel meer tips. Vermijd uitstelgedrag. Ook de Universiteit Twente geeft wat studietips.

Actief Leren geeft je een aantal stappen en tips om een zo goed mogelijke leerhouding aan te nemen. Lezen is een belangrijk onderdeel.

Leer iemand te overtuigen of te beÔnvloeden in een online cursus. Op het gebied van communicatie en relaties val ook veel te leren.

Het gebruiken van drogredenen en het herkennen daarvan vind je op de Engelse site Fallacies.

In gesprekken kunnen lastige situaties ontstaan. Dat vooruitzicht brengt sommigen ertoe om maar geen gesprek te beginnen. Terwijl anderen niet goed raad weten met sommige situaties. Een aantal van dit soort situaties wordt met de oplossing erbij besproken.

Onze Taal heeft een dossier Overtuigingskracht opgezet.

An Introduction to Social Influence is een Engelstalige, maar zeer interessante, site over psychologie.

Vrouwen worden van jongsaf geleerd om zich vriendelijk en ietwat hulpeloos te gedragen. Het gevolg: ze durven niet onverschrokken voor zichzelf opkomen, ze gaan conflicten liever uit de weg en ze worstelen constant met de vraag wat anderen van hen vinden. De site Assertiviteit van Vacature.com doet uit de doeken hoe vrouwen op een professionele manier van zich af kunnen bijten en hoe ze een succesvol carriŤre kunnen uitbouwen.

Assertiviteit kun je ook uitdrukken in krachtige lichaamstaal. Overigens kun je op deze lichaamstaalsite nog veel meer info vinden.

Onderhandelen is ook zo'n vaardigheid waar je veel mee kunt bereiken als je het goed doet. Het is een handige vaardigheid als het over je salaris gaat. Kijk ook eens bij Onderhandelen.nl, AbvaKabo en Intermediair.

Hoe ga je om met lastig gedrag van anderen en wat zit daar achter? Ook hierover een online-cursus.

Je wilt niet altijd antwoorden op een bepaalde vraag. Hoe red je je uit zo'n situatie? Kijk op deze Engelse site voor tips.

Omgangsvormen zijn altijd belangrijk in de communicatie met anderen. Wat voor kleren draag je bij een sollicitatie, hoe spreek je mensen aan. enz.

Op een site van de Jobbingmall vind je tips om gericht te solliciteren op een vacature. Bij Leren.nl staat een korte cursus voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Ook op Sollicitatie.info vind je alle mogelijke informatie over het solliciteren. Het schrijven van een sollicitatiebrief is een kunst op zich. Een belangrijk onderdeel is je cv (curriculum vitae). Informatie over cv's vind je bij de VDAB, Intermediair, StepStone, StudentenWerk, JobbingMall, nog een keer StepStone en StagePlaza. Verdere info over sollicitatiebrieven vind je bij JoHo, Fontys, VDAB, StepStone, Monsterboard, StudentenWerk, JobbingMall, VrouwOnline en StagePlaza. Daarna volgt het sollicitatiegesprek. Om je voor te bereiden kijk je op leren.nl, lichaamstaal, Monsterboard, How to dress, VDAB, StepStone, JoHo, VrouwOnline, nog een keer Vrouwonline, maar nu over lichaamstaal, StudentenWerk, nog een keer Stepstone, maar nu over kleding, StagePlaza, nog een keer leren.nl, maar nu over onbehoorlijke vragen en Intermediair. Heb je nog niet genoeg, dan is er nog de Startkabel. Sollicitatiebrieven.net biedt je praktische hulp bij het schrijven van je sollicitatiebrief en cv. Honderden sites met vacatures vind je in Werkplus. Maar waar moet je zijn? Werkplus helpt je op weg met informatie en handige doe-het-zelf hulpmiddelen.

Wat is een assessment nu precies? Wanneer wordt deze ingezet en wat kan ik verwachten? Kan ik me goed voorbereiden op een assessment? Op al deze en andere vragen geeft assessmenttest.nl een antwoord.
 

Hoe vind je een baan? Bij leren.nl krijg je tips. Voor de een bestaat de droombaan uit een vastomlijnde functie: directiesecretaresse bij een groot bedrijf. Voor de ander is de droombaan: 'leuk werk waar ik me prettig bij voel met leuke collegaís'. Als je weet wat je wensen en eisen zijn, kun je heel gericht gaan zoeken.

Een visueel schema is een model van gedachten, informatie of kennis. Met een visueel schema kun je beter nadenken en leren. Je ziet in ťťn oogopslag structuur in de informatie en je komt makkelijker op nieuwe ideeŽn.

Be your Self biedt nuchtere en praktische inspiratie: als je anders om wilt gaan met stress, problemen en persoonlijke issues, of als je gewoon op zoek bent naar meer inzicht in jezelf.

Bij De Wijsgeer kun je d.m.v. tips en oefeningen je creativiteit vergroten.

Een gratis cursus Argumenteren wordt aanbevolen voor iedereen die regelmatig anderen probeert te overtuigen.

Stel, je moet een toespraak houden, een speech, een spreekbeurt. Dan zijn de eerste minuten het belangrijkst om de aandacht van je toehoorders te krijgen. Daar is een proefschrift over geschreven, dat je in zijn geheel van Internet kunt downloaden.

Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Een bekende, of een min of meer goede vriend(in) vraagt je wat en je vindt het moeilijk om te weigeren. Zelfs bij een onbekende colporteur op straat ('Mag ik u wat vragen?') kan het lastig zijn om nee te zeggen. Als je beseft dat je niet op een verzoek wilt ingaan, maar dit niet durft te zeggen, dan is dat vaak het gevolg van bepaalde gedachten en denkpatronen. Aan de hand van een aantal voorbeelden worden gedachten besproken, die in dergelijke situaties een rol kunnen spelen.

Bij DutchESS kun je bekijken hoe internetsites professioneel op informatieve waarde worden beoordeeld.

Het enneagram is een figuur waarmee je je persoonlijkheid kunt bestuderen. Op deze site kun je m.b.v. ongeveer 50 lessen dit verschijnsel onderzoeken. Er worden 9 persoonlijkheidstypen onderscheiden. Bij enneagram.nu kun je door een test te weten komen tot welk type jij behoort. Ook bij de Enneagramtest kun je kijken welk type je bent. Toch kan er ook veel kritiek geleverd worden op het enneagram en dat doet de Stichting Skepsis.

De site Ervaar! ondersteunt je bij je persoonlijke ontwikkeling. Het geeft je de middelen om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

Hoe hoort het eigenlijk? Het boek Etiquette in Society, in Business, in Politics and at Home door Emily Post verscheen in 1922, maar is nog steeds actueel en volledig te lezen op Internet. Er is zelfs een handboek over omgaan met gehandicapten. Ook interessant is de site Moderne Manieren van Beatrijs Ritsema.

In een online-cursus kun je leren je geheugen te verbeteren en te trainen. Ook bij Ken Ward's Creative Memory Course kun je trucjes leren om je geheugen te verbeteren. De site Mindtools verstrekt ook een lijst met geheugentrucs. Heb je moeite met het onthouden van getallen, dan kun je terecht bij SoundNumbers. Eveneens bij Mindtools kun je tips vinden om een moderne vreemde taal te leren. Er is echter veel meer bij Mindtools, want de site zit vol tips over tijdsbesteding, stressvermindering e.d.

The Memory Exhibition leert je veel over de werking van je hersens en vooral je geheugen.

Op een site van de Vrije Universiteit kun je geheugentesten doen, waaronder de Nationale Geheugentest, gezichten herkennen, nieuwstest, enz. en kun je leren je geheugen te verbeteren.

Een techniek om je hersens beter te gebruiken heet PhotoReading. Op de bijbehorende Engelstalige site kun je lezen hoe dat gaat.

Het SISO is een inhoudelijk systeem waarmee de informatieve boeken in een bibliotheek zijn ingedeeld op onderwerp. De SISO-code van een boek geeft aan bij welk onderwerp het is ingedeeld en het bepaalt de plaats in de kast waar je het kunt vinden.

Om beter te leren studeren is het van belang niet alleen op de juiste manier informatie op te nemen maar deze informatie ook goed te verwerken. Hiervoor is het nodig je werk efficiŽnt te organiseren.

SQ3R is een methode om effectiever te lezen en studeren. Het staat voor: Survey, Question, Read, Recite, Review. Kijk ook eens op een site over snellezen.

Onderzoek doen is niet eenvoudig; je hebt een onderzoeksvraag of hypothese nodig, je moet informatie verzamelen, die informatie verwerken en presenteren. En tenslotte moet je het hele onderzoeksproces nog evalueren. Op deze pagina staat een stappenplan voor het effectief uitvoeren van een onderzoek.

Internet, bibliotheken en mediatheken bieden toegang tot een wereld van informatie. Informatievaardigheden stellen je in staat effectiever bronnen te selecteren, naar literatuur te zoeken en je resultaten te evalueren. Deze interactieve instructiemodule helpt je bij het verwerven van informatievaardigheden.

Professionele afkeuring is iets waar iedereen tijdens zijn werkende leven mee te maken krijgt. Van het project waar je dagenlang aan gewerkt hebt, blijft niets meer over nadat je baas er zijn kritisch oog over heeft laten gaan. Of je moet je collega op een deftige manier laten weten dat hij zijn werk niet zo goed gedaan heeft. Kritiek in ontvangst nemen of zelf kritiek geven. Het is niet gemakkelijk en vaak weten we niet hoe we er mee om moeten gaan. Ook bij InnerNed wordt dit moeilijke onderwerp behandeld.

Kritisch denken betekent dat je onafhankelijk van anderen informatie analyseert en beoordeelt. Door kritisch te denken kun je beter leren. Het helpt je om de ideeŽn in de leerstof te begrijpen en te onthouden. Kritisch denken kun je leren. Wist je trouwens dat het ook altijd belangrijk is om de leerstof eerst te verkennen? Bekijk ook eens de verschillende soorten vragen die je over de leerstof kunt stellen.

Bij Learn2Type kun je je typvaardigheid verbeteren (in het Engels, maar wel leuk). Er is echter ook een Nederlandstalige gratis online-typecursus (met 10 vingers). TypingMaster biedt een Engelstalige test.

Kun je moeilijk nee zeggen? Hier zijn 101 manieren om dat te doen, maar niet allemaal zo serieus. Het kan ook aan je denkpatronen liggen. Je kunt zelfs zo overtuigend nee zeggen dat het lijkt of je het meent. Ook het weigeren van een verzoek kun je netjes doen.

Allerlei tips over tijdplannen, e-mail behandelen, nee zeggen e.d. vind je bij Time Tips.

Bij het LOI kun je een testje maken om je leessnelheid te bepalen.

Gemakkelijk leren is een site met tips om eenvoudig, snel, effectief en prettig te leren.

Samenvatten is een kunst op zich, maar op deze site krijg je daar goede tips voor.

Tips voor informatie opnemen, vraagstukken aanpakken, teksten bestuderen, tentamen doen, time management en het sturen van het leerproces vind je op de site Studievaardigheden. Ook op een site uit Nebraska vind je tips om beter met je tijd om te gaan. De Universiteit Twente heeft een site over timemanagement bij studenten.

Wil je eens de publiciteit in om wat aandacht te vragen voor een bijzondere prestatie, dan moet je weten hoe je met de pers om gaat. Bij Communicatie, zo doe je dat! krijg je tips.

Er zijn mensen die zweren bij meditatie als middel tot ontspanning. Bij het ABC van Meditatie vind je veel informatie over het hoe en waarom. Bij Puurensimpel vind je allerlei eenvoudige ontspanningsoefeningen.

Levenskwaliteit is een van de belangrijkste zaken die er is. Op deze site kun je een script vinden waarmee je je eigen levenskwaliteit kunt evalueren en verbeteren.

Hoe ben ik irritant is een cursus, waarin je leert om je zo irritant mogelijk te gedragen ten opzichte van je medemensen.

Bij vaardighedentest.nl kun je een aantal tests doen om je vaardigheden te onderzoeken.

Om je zenuwen in bedwang te krijgen of te houden en  om te kalmeren kun je oefeningen doen. Kijk op de site Relax, take it easy.

Vaardigheden die je niet op school leert, vind je bij SoYouWanna.com (je kamer inrichten, pokeren, de marathon lopen, enz.).

Een goede studeertechniek is het stellen van vragen aan jezelf.

Bij Texas Information Tools kun je leren hoe je informatiebronnen moet selecteren, hoe je effectief kunt zoeken in databases en op het web en hoe je bronnen op waarde kunt beoordelen en citeren.

The Unabridged Student Counseling Virtual Pamphlet Collection bevat heel veel informatie voor studenten en is samengesteld door Amerikaanse studentendekanen.

Op de site van de schooltelevisie staat een Vademecum Vakoverstijgende Vaardigheden Vwo/Havo, bestemd voor het maken van praktische opdrachten.

Ben je erg verlegen en wil je daar wat aan doen? Op de site van de Vereniging van Verlegen Mensen staan bruikbare tips om je wat assertiever te kunnen opstellen.