Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

De Tweede Fase

Bekijk ook de subpagina's Werkstukken, Oefenmateriaal, Vervolgstudies, Studentenleven, Werken, Jongeren, Testen, Buitenland en Vaardigheden.

Informatie

De beste ondersteuning van de Tweede Fase wordt gegeven door Kennisnet in haar speciale afdeling Scholieren Havo/Vwo. Een interessant onderdeel wordt gevormd door de Kennisnet specials (bijv. 4 en 5 mei, Irak, Prinsjesdag, enz.). Ook zijn er diverse themasites gemaakt over onderwerpen als duurzaamheid, gezondheid, sport, enz. Je kunt er ook groepen aanmaken om met leerlingen van eigen school of van elders samen te werken en informatie uit te wisselen. Studiehulp VWO biedt heel veel links om je verder te helpen. Er is ook een speciale vakkenpagina bij Kennisnet.

Alle Nederlandse Museums kun je bereiken via de Museumserver, Musea Online, Museum.nl, de Museumgids, de museumpagina en de museumstartkabel; de Belgische vind je op Tento.be, de Brusselse musea en de Antwerpse musea op een eigen portal. Meer dan 3000 Engelse musea zijn te vinden op 24 Hour Museum, de Zwitserse musea staan op de Musee Suisse Gruppe. De Amsterdamse musea hebben een eigen toegangssite en dat geldt ook voor de musea van Keulen. Veel Duitse musea vind je op de Virtual Library Museen en van vele andere landen bij de Virtual Library Museum Pages. Op de site van de SLO kun je ook veel musea vinden met goede sites. En dan is er ook nog de European Museum Guide en voor het internationale gebeuren MuseumStuff. De Universiteit van Amsterdam heeft een aantal eigen musea op wetenschappelijk gebied. MuseumLinks heeft de ambitie om alle (echte en virtuele) musea ter wereld met een eigen website te verbinden via hun site, maar de site Virtuele musea en exposities doet ook een poging. De Museumbende is een site die musea aanbeveelt die speciaal voor jongeren interessant zijn. In 2001 is er een wedstrijd geweest voor het beste museum op het web en op deze site vind je de resultaten. Actuele tentoonstellingen zijn verzameld op de Expositiewijzer. Bij de UCM Museum Links vind je links naar de meest vreemde verzamelingen. En dan is er ook nog een site Unusual Museums of the Internet met allerlei merkwaardigheden. Duitse virtuele musea vind je op Webmuseen.

Museumkennis is een zeer informatieve site waarin o.a. aandacht wordt besteed aan topstukken van diverse musea, maar er is nog veel meer te vinden.

De digitale school verzamelt ook projecten voor werkstukken, maar er is veel meer. Het Klokhuis is behalve een televisieprogramma, ook een site waar veel informatie en ideeŽn voor werkstukken te vinden zijn.

Zoek je voor je werkstuk mooie plaatjes of geluiden uit de geschiedenis, kijk dan bij Earthstation.

De New York Public Library heeft honderdduizenden plaatjes over vele onderwerpen op internet gezet.

Maak je van je werkstuk een website, denk dan eens aan deelname aan de wedstrijd Thinkquest. Je kunt hier uiteraard ook ideeŽn opdoen voor eigen werkstukken.

Erg leuk is de verzameling uitspraken van Dan Quale, een stuntelende vice-president van de USA. Planet heeft een verzameling hotlinks, een soort dossiers met daarbij behorende links (onderwerpen: vuurwerkramp, allergieŽn, Martin Luther King, enz.)

Vakoverstijgend is de afdeling Educatie van de BBC met veel links naar goede informatieve sites. Er is een speciale afdeling voor 11 - 16 jaar en voor 16-plus.

Een collega van de maker van deze site, wiskundeleraar Gerard Koolstra uit Zaandam, heeft ook een site met vele Internetverwijzingen.


Om een regionaal onderzoek op te zetten (op het gebied van bijv. Aardrijkskunde, Geschiedenis,...) kun je eerst wat tips bekijken bij Fontys (hoe zet je zoiets op, werkschema, informatie verzamelen, enz.)

Discovery Channel Europe is een prachtige uitgebreide en zeer informatieve site over wetenschap, geschiedenis, technologie, natuur, enz.. Het moederkanaal Discovery Channel heeft nog meer boeiende zaken. Kijk ook eens bij Discovery School.

Homework Help van About bevat heel veel online leermogelijkheden op het gebied van kunst, literatuur, talen, wetenschappen en nog veel meer. Ook National Geographic heeft een site voor huiswerkhulp.

Je hoeft niemand meer lastig te vallen om je te laten overhoren, want met het programma Overhoor  kun je het zelf, en veel efficiŽnter! Zo wordt het studeren een stuk prettiger en leidt tot betere prestaties. Allerlei zaken die uit het hoofd geleerd moeten worden, kunnen met dit programma worden getraind en overhoord, bijv. buitenlandse woorden, feiten, of wat je er ook maar mee wilt overhoren, want dat bepaal je zelf.

Al@din, de vragendienst van de openbare bibliotheken op internet, beantwoordt vragen over alle denkbare onderwerpen, behalve vragen over zaken als het verlengen of reserveren van materialen bij je eigen bibliotheek, vragen naar medisch of juridisch advies en vragen over je computer of software. Al@din maakt geen huiswerk of werkstukken en beantwoordt geen quizvragen of prijsvragen, we kunnen je wel op weg helpen door naar bronnen of instanties te verwijzen. Bij Bibliotheek.nl kun je ook terecht voor nieuws en het zoeken van boeken. Kijk ook eens op de site van de Openbare Bibliotheek Den Haag om te kijken of zij iets voor je kunnen betekenen.

AllExperts is een site waar je vragen kunt stellen aan experts over de meest uiteenlopende onderwerpen. Askmehelpdesk biedt ook een dergelijke service, evenals Steljevraag. De site Pistco is een Engelstalige variant.

De Koninklijke Bibliotheek heeft op haar site ook allerlei nuttige dossiers en exposities staan.

 

DigiBib is de online mediatheek met woordenboeken, kranten, encyclopedie, tijdschriften, films, enc.

De onderwijscollectie met de naam Davindi is een unieke verzameling van websites, documenten, afbeeldingen en videoclips die bruikbaar zijn binnen het onderwijs voor bijvoorbeeld het maken van een werkstuk of het voorbereiden van een les. Het is een onderdeel van Kennisnet. In Engeland bestaat ook iets dergelijks onder de naam Schoolzone. De beste site vol onderwijskundige links is Skewl Sites, althans dat zeggen ze zelf. En het gaat maar door met WannaLearn, The Internet Public Library.

Bij Free Education Net kun je online gratis cursussen volgen op allerlei gebied. Ook bij The Gateway to Educational Materials kun je heel veel informatie vinden op allerlei vakgebieden. Een groot aantal cursussen vind je op Cursuspagina en de Cursusstartkabel (er staan ook diverse gratis cursussen tussen!).

Weetjes is een site boordevol informatie en Nederlandstalig.

Annenberg/CPB Exhibits is een site vol tentoonstellingen op allerlei gebied. Ook bij de Hotlist Online Exhibits kun je terecht voor tentoonstellingen van de Messier Catalogus tot de Middeleeuwen en van Albert Einstein tot het doorsnijden van kikkers.

De BBC Learning Zone zendt 's nachts educatieve programma's uit over heel veel verschillende zaken. Met je video/dvd-recorder kun je veel moois uit de ether plukken. Denk bij het programmeren wel even aan het uurtje tijdsverschil.

De Nederlandse Schooltelevisie heeft ook een, zij het wat beperkt, aanbod voor het voortgezet onderwijs. Erg interessant is echter de Beeldbank met allerlei korte educatieve filmpjes op het gebied van vele vakgebieden.

De Columbia Encyclopedie is een uitgebreide bron van Engelstalige informatie. Ook de Encarta Encyclopedie biedt heel veel informatie (artikelen, maar ook plaatjes). De Encyclopedia Smithsonian biedt veel informatie op het terrein dat bestreken wordt door de musea van Smithsonian te Washington. En dan is er ook nog Encyclopedia.com, because knowledge is cool, zeggen ze zelf. Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel in elke taal vanuit een neutraal standpunt een vrije encyclopedie op het web te creŽren. Wikipedia is gratis en zonder aanmelding te gebruiken om informatie te zoeken, toe te voegen of te bewerken. De Duitse Wikipedia biedt niet dezelfde info als de voorgaande Nederlandse en dat geldt ook voor de Duitse Kamelopedia. Winkler Prins heeft een bescheiden deel van haar encyclopedie op Internet staan. De 1911encyclopedia is de editie 1911 van de Brittannica, vol met (verouderde, maar interessante) informatie. The Free Online Dictionary is een online encyclopedie. En heb je hier niet genoeg aan, dan vind je bij OneLook nog een hele rits encyclopedieŽn en woordenboeken. Ook bij Answers.com kun je veel antwoorden op prangende vragen vinden. AskOxford is niet alleen een soort encyclopedie, maar bevat ook het citaat van de dag e.d. En is dat nog niet genoeg? Kijk dan op de encyclopediepagina. Een hele goede Belgische online-encyclopedie is IzyNews. InfoPlease heeft all-the-knowledge-you-need, zeggen ze zelf.

FAQ's zijn verzamelingen met vaak gestelde vragen. Ook bij FAQTs vind je veel antwoorden.

Cornucopia is een database met informatie over ruim 6000 verzamelingen in Britse musea, galleries, archieven en bibliotheken.

BeMoreCreative.com is een verzameling uitspraken die een beetje uit de hand gelopen is. Het is nu een portal voor 36 websites die het denken en de creativiteit bevorderen.

Erg veel informatie in de vorm van lijstjes vind je op de site Alles op een rij.

Bij Cyberschool, een site door en voor scholieren vind je veel boekverslagen.

Spieken is ook een kunst die geleerd moet worden. Voor tips kun je terecht op de Spiekpagina, maar jij hebt dat natuurlijk niet nodig, want zoiets doe jij niet!

Bij Knowledge Explosion Netwerk kun je in het Nederlands brandende vragen stellen.

Een goed voorbeeld van een dossierverzameling vind je bij de NRC (heel veel verschillende onderwerpen). Diezelfde NRC heeft ook een speciale scholierensite en een vakkensite vol dossiers over uiteenlopende onderwerpen.

Bij de Education Guide vind je verwijzingen naar de beste educatieve websites op Internet. Ze zijn gesorteerd naar onderwerp en leeftijd. Educational Hotlists biedt ook zo'n verzameling. Education World is eveneens een leuke site om te grasduinen. Er zijn er nog meer: Fathom is the source for online learning, de Gateway to Educational Materials, Librarians' Index to Internet, de World Lecture Hall en Internetbronnen van de Universiteit van Utrecht. The Learning Network is een site van The New York Times met quizjes, studieideŽn, enz. De Open University begeleidt niet alleen Engelse studieprogramma's, maar bevat ook interessante onderdelen als zaken die we in de geschiedenis vergeten zijn, het maken van een wetenschappelijk verantwoorde katapult, e.d. Blue Web'n is een soort Engelstalige TAS met ongeveer 2000 educatieve sites. Ook bij de Education Index is veel te vinden.

De startkabelsite over e-learning bevat links naar sites die handig zijn bij het afstandsleren. Je vindt er artikelen, maar ook lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs.

Enchanted Learning is een zeer informatieve site, die eigenlijk voor kinderen in de basisschoolleeftijd is bedoeld, maar het grasduinen in  deze site is wel leuk voor je Engels.

Vaak zijn ezelsbruggetjes handig bij het leren van bepaalde zaken (een wiskundig voorbeeld: Om te onthouden wat nou domein en wat bereik is (X of Y)bij een grafiek, dan kun je deze ezelsbrug gebruiken. De O zit in dOmein en ook in hOrizontaal. De horizontale as is de x-as dus de X. De E zit in bEreik en in vErticaal. De verticale as is de Y-as, dus de Y.).

Heel veel weetjes op allerlei gebied vind je bij het Factmonster.

Frontline is een site van de Amerikaanse onderwijstelevisie, waar je over allerlei onderwerpen programma's kunt bekijken.

Op de enorme site van Howstuffworks vind je van de meest uiteenlopende zaken wat het is en hoe het werkt. Nederlandstalig is de site Zowerkt.nl.

Webrings zijn aan elkaar verbonden websites met een gemeenschappelijk onderwerp. Op deze site vind je een index van webrings.

De Grote Smurf Onderwijslinks is een grote verzameling vaksgewijs gegroepeerde links.

Huiswerk.nl is een site vol links die je bij je huiswerk kunnen ondersteunen. Ook het huiswerkstartpunt biedt veel links. Huiswerkservice.nl is een site voor Nederlands(talig)e scholieren & studenten. Ze hebben een collectie van meer dan 50.000 uittreksels, werkstukken, scripties, (professionele) recensies, etc., te vinden met een zoekmachine. Hiermee heeft Huiswerkservice de grootste verzameling verslagen op het Nederlandse web. Naast de zoekmachine bieden ze een verzameling handige links naar sites als online woordenboeken en gratis sms sites. Ook hebben ze een forum waar je vragen of misschien kritiek of advies kwijt kunt. Onlangs is ook een lijst met literatuur toegevoegd, met bekende boeken die je kunt lezen voor je lijst. Collegenet is een huiswerkhulpsite met boekverslagen, werkstukken, open dagen, etc. Huiswerksucks is een website, waar je bijv. nakijkboekjes kunt downloaden, maar ook woordenboeken kunt raadplegen.

ibiblio.org logo is een digitaal archief vol met informatie op allerlei vakgebieden.

Information Headquarters is een site waar je lekker kunt grasduinen door alle informatie.

MIT's OpenCourseWare bevat allerlei gratis cursussen van architectuur via geschiedenis tot natuurkunde.

Zoek het eens op is weliswaar bestemd voor jongere kinderen, maar bevat best wel veel encyclopedische informatie.

LibrarySpot is een portal naar heel veel informatieve sites.

Fact Index is een site vol links op allerlei vakgebieden.

How thing gets done bevat vele antwoorden op even zoveel vragen.

Studiehuis.net is een verzameling links naar alle vakken bijeengebracht door lezers van het onderwijs e-zine ON-WIJS.

Begeef je je op wetenschappelijk terrein, dan moet je bij de Nederlandse Onderzoek Databank zijn.

Nova/PBS is een site van de Amerikaanse schooltelevisie en bevat heel veel subsites over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Bij de Universiteit van Utrecht vind je een site met een overzicht van de vrij toegankelijke gegevensbestanden op Internet.

PlanetPapers is een database met meer dan 50.000 (Engelstalige) essays die door studenten gemaakt zijn en wellicht inspiratie kunnen bieden bij werkstukken. Bij e-thesis kun je scripties vinden die je op ideeŽn kunnen brengen.

Planet Wissen is een encyclopedische (Duitstalige) site vol met informatie over van alles en nog wat.

Bij de RDN Virtual Training Suite kun je op allerlei vakgebieden tutorials en tips vinden.

Op de Knowledge Network Explorer vind je een verzameling links naar educatieve websites.

Heel veel links vind je op de scholieren sites van pagina en startkabel en op het schoolvakkenoverzicht (startkabel) en op de schoolvakkenpagina.

Schooltv heeft een site vol informatie over hun programma's, maar ook een beeldbank met kleine filmpjes. De Eigenwijzer van schooltv laat je thematisch zoeken.

Bij de site Begrippenlijsten kun je woordbetekenissen opzoeken in woordenlijsten betreffende Aardrijkskunde, Bedrijfseconomie, Biologie, Economie, Juridische zaken, Scheikunde, Staatkunde en Wiskunde.

Het Internet Archive bevat veel zogenaamde e-boeken, die je online kunt lezen, maar ook veel films, plaatjes en wat al niet meer.

Goede documentaires en cursussen op educatief gebied vind je bij de Schooltv en Teleac.

Sparknotes is een educatieve site met testen en studietips. Je kunt er uittreksels vinden op het gebied van Wiskunde, Engels, Geschiedenis, Science, maar ook Filosofie, Film en nog veel meer.

Nog veel meer links op het gebied van de Tweede Fase vind je op de betreffende Pagina en op Startkabel.

Voor uittreksels kun je terecht bij de uittrekselpagina en LeukeStart.

Het Universiteitsmuseum van de Universiteit Utrecht biedt info over de collecties Geneeskunde, Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Natuurwetenschappen, maar ook over de tijdelijke tentoonstellingen.

Startkabel heeft een site vol links naar biografieŽn, van Andrť van Duin tot Simon Wiesenthal en alles daar tussenin.

In de virtuele mediatheek vind je informatie van de openbare bibliotheken voor iedereen in het onderwijs. Zoals leuke leestips, materiaal voor een spreekbeurt of werkstuk, handleidingen om te leren zoeken op Internet, lesmateriaal voor docenten en ondersteuning voor mediathecarissen. Er ius een speciaal gedeelte voor de Tweede Fase.

De Virtuele School is een Belgische portal voor het onderwijs met heel veel links die vaksgewijs gerangschikt zijn.

Yahooligans is een Engelstalige webgids voor kinderen (goed voor je Engels). Zoom School is dat ook.

ZUM is een Duitstalige Zentrale fŁr Unterrichtsmedieen, waar je allerlei ondersteunend materiaal kunt vinden voor vele vakken.