Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Tijdrekening

Calendars through the Ages gaat over de fascinerende geschiedenis van de diverse soorten tijdrekening. Zo waren de Azteken al heel goed op de hoogte van het begrip kalender. Erg interessant is ook de kalender die door de Maya's gebruikt werd.

Een Galactisch Kompas is een bewegende schijf waarmee je voor elke datum de "kin" ofwel een soort Mayahoroscoop, kunt uitrekenen: een kin bestaat uit de combinatie van een Zonnezegel en een Toon.

Een hele mooie site is Tempus Fugit (Time flies) van het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City (Missouri) over de culturele en wetenschappelijke geschiedenis van de tijdrekening.

Calender Magic is een gratis programma, waarmee je in 22 verschillende soorten kalenders kunt werken.

The Australian Academy of science vertelt o.a wat zonnetijd en een maankalender is, maar biedt nog veel meer informatie. Bij Calendrica Calculations vind je onder meer een leuk applet, die van een bepaalde datum het equivalent in vele andere kalenders uitrekent. Op welke dag valt 23 oktober 4723 eigenlijk? De instelbare kalender kun je naar eigen wens inrichten en printen of e-mailen. Het gratis programma GenTools is ook eigenlijk voor genealogen, maar bevat mogelijkheden om met diverse kalenders te werken, met Romeinse getallen, maar ook met maanfasen en heiligenkalenders. Several Calendars bevat ook veel informatie en omrekenmogelijkheden naar diverse kalenders (overigens kun je deze site ook in het Duits bekijken).

A Walk through Time geeft een overzicht van de geschiedenis van de tijdrekening van de prehistorische kalenders via oude klokken naar de atoomtijd. Deze site is een onderdeel van een groep websites, waar je informatie kunt krijgen over kalenders, zomertijd, klokken, tijdmeting. De tijd in de diverse Amerikaanse tijdzones vind je bij The Official US Time met een nauwkeurigheid van een halve seconde. Bij How stuff works kun je bekijken hoe atoomklokken werken, maar ook een compleet overzicht over de tijd kun je daar vinden. Ook bij Wikipedia vind je info over tijdmeting.

Over zomertijd gesproken: niet iedereen is er een voorstander van. Kijk maar eens op de site van de SociŽteit tegen de Zomertijd.

Robert Harry van Gent heeft een uitgebreide homepage, waarop o.a. de onderdelen de geschiedenis van de Internationale Datumgrens, het bepalen van de datum van Pasen,  de wettelijke tijdrekening in Nederland, oude tabaksdozen met kalenders, de Islamitische kalender, de ISO kalender en een Saudi-Arabische kalender. Op de Date and Time Gateway kun je kijken hoe laat het is op elke plaats op Aarde. De Online Easter Calculator berekent de Pasen. Er is ook een conversiesite om Islamitische data in Christelijke data om te zetten en terug. Mocht je het echt willen weten? Wat? Nou, wanneer Pasen valt in 2493? Kijk dan op Aswoensdag - Pasen - Hemelvaart - Pinksteren
1583-2600
.
Een leuke eeuwige kalender, die je zelf kunt instellen vind je onder verrassende naam Ewiger kalender. Er is ook een eeuwigdurende kalender van 10.000 jaar.

De basis van onze tijdrekening is natuurlijk Greenwich Mean Time.

Horology is een veelomvattende website over alles wat met de officiŽle tijd te maken heeft. Er staan links naar alle officiŽle tijdkundige bureaus ter wereld.

Time, the Eternal Element is een Nederlandstalige en zeer fraaie Thinkquestsite.

Over klokken en tijd is een site met een aantal teksten over onderwerpen als de astronomische klok, de zonnetijd, de jaartelling, enz.

Meteonet's Universele Wereldklok geeft je de tijd over de gehele wereld.

Op de Calender of all legal holidays vind je alle nationale en kerkelijke feestdagen ter wereld. Bij Earth Calendar vind je de feestdagen gesorteerd naar religie, land of datum.

De Kerkelijke Feestdagen voor elk jaar vanaf 325 n.Chr. kunnen op deze site interactief bepaald worden.

Tijdens de Franse Revolutie werd een aparte kalender (1793 - 1806) gebruikt. Bij The French Republican Calender vind je alle info. Dat geldt ook voor de Republican Calender. Er is ook een Nederlandstalige site.

Sunrise, Sunset Calenders and Local Time is een site die, je raadt het al, informatie geeft over zonsopkomsten, zonsondergangen en plaatselijke tijden op vele plaatsen ter wereld.

De World Time Server biedt de tijden van alle plekken op Aarde, maar ook een programma om je PC te synchroniseren met een atoomklok. Time and Date biedt allerlei leuke tooltjes op tijdgebied, zoals een wereldklok, aftellen tot een bepaalde datum, enz.).  Ook bij World Timezones zie je een prachtige kaart en informatie over de tijden overal ter wereld. Worldclock en Time Zone Check laten ook deze tijden zien, dus heb je nu een ruime keuze.

Daylight Saving Time behandelt de geschiedenis van het verschijnsel zomer- en wintertijd. Kennisnet heeft een special gemaakt over wintertijd.

De Koninklijke Bibliotheek in 's-Gravenhage heeft een mooie collectie van oude kalenders en almanakken. In de Enkhuizer Almanak vind je een eeuwigdurende kalender.

Op de tijdzonekaart van de NRC kun je op een mooie grafische manier de verschillende gebieden op aarde aanklikken. Time Zone Converter bevat informatie over tijdzones en de geschiedenis van de tijdrekening. Heel fraai van vormgeving is de TimeTicker. Bij What time is it kun je gewoon kijken hoe laat het is. Op de Kurdish Calendar Converter wordt de datum omgerekend in allerlei kalendersystemen.

Op de saai vormgegeven site Time travel for beginners kom je van alles te weten over het reizen in de tijd, het bouwen van een tijdmachine en de vraag of dit eigenlijk wel mogelijk is.

Today's Calendar and Clock Page is een verzamelpagina voor heel veel links op tijdgebied.

Kalenders is een hele saaie site met alleen maar tekst, maar wel veel informatie.

Op een genealogische site van de familie Van Eulem vinden we Data en Weekdagen in de Juliaanse, Gregoriaanse en Franse Revolutionaire Kalender.

Wil je graag eens een bijzondere verjaardag vieren? Ga naar Redate en laat van alles over jou zelf uitrekenen. Een voorbeeld? Stel je bent geboren op 18 mei 1953 om 11.17 uur, dan krijg je de volgende gedenkwaardige momenten:

Your Next Anniversaries
Sorted by Days Left

Date

Relevant figure

Days left

Tuesday, 19 February 2008

20,000 days

1,451

Sunday, 26 October 2008

90 Venusian years

1,701

Wednesday, 21 October 2009

30 Martian years

2,061

Tuesday, 01 June 2010

30,000,000 minutes

2,284

Tuesday, 01 June 2010

500,000 hours

2,284

Monday, 15 November 2010

3,000 weeks

2,451

Sunday, 18 September 2011

700 months

2,758

Thursday, 03 May 2012

2 Saturnian years

2,986

Thursday, 01 November 2012

5 Jovian years

3,168

Saturday, 18 May 2013

60 years

3,366

Sunday, 02 October 2016

2,000,000,000 seconds

4,599

Thursday, 02 May 2019

0.4 Neptunian years

5,541

Thursday, 28 August 2025

300 Mercurian years

7,851

Monday, 10 January 2028

0.3 Plutonian years

8,716

Bij een klokkenwinkel op Internet kun je een indruk krijgen wat voor een fraaie designklokken te verkrijgen zijn. Ook leuk om te zien zijn allerlei oude klokken.

Earthclock is een mooie klok voor op je bureaublad met de aarde in het zonlicht als achtergrond.

De Azteken hebben een eigen kalender ontwikkeld.

Voor de doe-het-zelver is er een mooie twaalfzijdige kalender te downloaden

.A dot for every second in the day is een uit puntjes opgebouwde klok, waarbij ieder puntje een seconde voorstelt.

Playing with time is een reizende tentoonstelling met een website, waarop leuke applets te vinden zijn om met tijd te spelen.

InstantTimeZone is een gratis programma om de tijd van een andere zone in je systeembalk te krijgen.

A summary of the international standard date and time notation geeft de definities van de manier waarop internationaal de tijd wordt genoteerd en hoe het precies met de weeknummering zit.

Internet Clocks, Counters, and Countdowns is een zeer veelomvattende site met links naar alle mogelijke klokken en tellers op Internet.

De Open Directory geeft een verzameling links rond de tijdrekening.

Met een zonnewijzer kun je tijd echt zichtbaar maken.

Waarom hebben we eigenlijk 7 dagen van 24 uur? Er zijn mensen die beweren dat 6 dagen van 28 uur veel meer nuttige tijd oplevert.

Erg aardig om te zien is The Human Clock, waarbij ieder tijdstip door een foto wordt voorgesteld.

Nederlandstalig en zeer interessant is de site Ruimte en Tijd van Jan Nentjes. (van de oorsprong van de tijd naar de relativiteitstheorie). Op zijn site kun je ook je computer synchroniseren met een atoomklok.

Saai vormgegeven, maar met veel informatie is de site Tijdrekening van Geneaknowhow.

Naarmate we ouder worden gaan we tijd anders beleven. De BBC heeft een paar interessante tests op dit gebied.

Erg interessant en zeer informatief is de site over de tijdrekening in de Duitse Middeleeuwen.

Op Kennisnet staat een informatieblad over tijd en kalenders.

De Time Zone screensaver toont een fraaie klok op je beeldscherm als hij niets anders te doenheeft. Heel apart is een door mensen uitgebeelde klok.

Heb je een stopwatch nodig? Uiteraard kun je er een online vinden.

Heel veel links over tijd staan op een site van de Verzamelgids.