Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

De Oudheid

Breng eens een bezoekje aan de pyramides in Egypte (foto's, filmpjes, toelichting en een leuke introductie in hieroglyphen). Het Center for Computer-aided Egyptological Research leert je o.a. het hieroglyphenschrift te lezen. Beroemd in Nederland is het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. Amarna is een oude Egyptische hoofdstad, gesticht in 1350 voor Christus. Ook deze site is aan Amarna gewijd. Bij Guardian's Egypt kun je hiŽroglyphen bestuderen, maar ook van alles te weten komen over piramides en mummies. Een mooi onderdeel van deze site is de homepage van Dr. Hawass, de Secretary General of the Supreme Council of Antiquities en Director of the Giza Pyramids Excavation. The Egypt Exploration Society biedt nieuws over recente opgravingen. Nog veel meer info bij de Egyptology Resources van de Universiteit van Cambridge. Egyptology.com biedt een grote verzameling links. De Encyclopedia Mythica is een encyclopedie over mythologie, folklore en legendes. Als je echt fanatiek geÔnteresseerd bent, kun je bij een egyptoloog diverse cursussen volgen (tegen betaling!). Egyptische mummies is een Nederlandstalige site over het mummificeren, de grafinhoud e.d. Life in ancient Egypt is een mooie site van het Carnegie Museum of Natural History. Op de Egyptical Homepage van Michael Malfliet staan o.a biografische gegevens van Farao's en links. De opgravingen bij Ashkelon hebben ook veel opgeleverd. Reeder's Egypt Page gaat in op graftombes in Sakkara en bevat ook fotomateriaal..  Duke Papyrus Archive biedt elektronische toegang tot teksten en afbeeldingen van 1400 oude Egyptische papyrusdocumenten.

De Sfinx en de Piramiden vormen het onderwerp van het Semitic Museum van de Harvard University. Ancient Egypt is een heel mooie site over de taal, Sakkara, boeken, geschiedenis, enz.
De Egyptian Supreme Council of Antiquities gaat over de handel en wandel in en uit Egypte van waardevolle voorwerpen.

The Upuaut Project behandelt de geheimzinnige luchtkokers in de piramide van Cheops.
Mummies Unwrapped
is een JuniorThinkquestsite, waarin je kunt zien wat er eigenlijk onder al die windselen zit. Niet alleen bij de Egyptische mummies, maar ook bij de Eskimo's, de Inca's, enz. Ook bij The Virtual Mummy kun je een blik onder de windsels werpen. Een andere JuniorThinkquestsite is The Wonders of Egypt.

De interactieve Atlas of The Valley of the Kings stelt je in staat om alle graven te bezichtigen in deze regio. De website over de Tutankhamun Exhibition vertelt je alles over deze beroemde, jong gestorven Farao. National Geographic heeft een prachtige site aan deze Farao gewijd. De Raadsels van Egypte zijn o.a. het mysterie van de Sfinx, de geheimzinnigheden rond de piramide van Gizeh en de vloeken van de mummies. Kijk ook eens bij het Egyptisch Museum.

Als je nog niet genoeg hebt, kun je ook nog kijken op de piramidestartkabel.

@Kropolis is een site over de beroemde Akropolis met honderden pagina's informatie en 130 foto's. Loop in 468 voor Christus eens rond door Athene aan de hand van een virtuele reisgids (een Thinkquestsite). Een andere Thinkquestsite gaat over de Griekse goden van Apollo tot Zeus. Ook Ancient Greece uit dezelfde serie is zeer fraai. En dat geldt ook voor een kijkje in het oude Griekenland. Classics and Mediterranean Archaeology bevat een grote verzameling verwijzingen en teksten over de archeologie in de mediterrane oudheid. Hoe ver was de geneeskunde in die tijd? De Asclepion is daar ook aan gewijd. Het eiland Kreta heeft een zeer boeiende oudheidkundige geschiedenis. In OIympia werden de eerste Olympische Spelen gehouden. 

De biografie van Gaius Julius Caesar en iets minder serieus, maar wel leuk en informatief, is een blik in het leven van de GalliŽrs en in het bijzonder Asterix.
Het oude Rome is ook het onderwerp van Capitolium (met een leuke quiz om je kennis te testen). Een andere Thinkquestsite is The Roman Empire.
In voormalig JoegoslaviŽ ligt het paleis van Diocletian in Split. Dit is een gebouw uit de Late Romeinse Tijd. Heel veel info biedt The Illustrated History of the Roman Empire. Aan Keizer Augustus is een mooie site gewijd. Op de Map of the Roman Empire kun je op een bepaalde Romeinse provincie klikken om meer informatie te vinden. Een hele mooie Vlaamse prijswinnende site is Romeinen en Latijn (je kunt daar met je muis een heel mooi effect bewerkstelligen). Romarch handelt over Romeinse kunst en archeologie. Deadromans is geheel gewijd aan munten, architectuur en kunst uit het Vroege Romeinse Rijk. Het Oude Rome is een fraaie Thinkkquestsite. The Romans van de BBC is eigenlijk een site voor kinderen, maar wel informatief. Lantern Slides of Classical Antiquity bevat foto's van Romeinse plaatsen. Het Romeinse Vindolanda ligt in Groot-BrittanniŽ bij de Hadrian Wall.

Iemand waar de Romeinen wat problemen mee hadden, was Hermann alias Arminius. Bij Detmold staat een gedenkteken, het Hermanns Denkmal.

(eigen foto)

Wij kunnen er echter ook wat van, want kijk eens naar onze hunebedden. Het Stenen Tijdperk levert veel informatie over gereedschappen, levenswijze en archeologie. Vele sites op steengebied zijn verbonden in de Stone Ring. Zoek je nog meer op archeologisch gebied, dan moet je op de archeologiepagina kijken. In Nederland kennen we het Rijksinstituut voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Wil je zelf aan de slag met een detector, dan kun je eens kijken op deze commerciŽle site, waar veel informatie op staat, maar waar ook een virtueel museum met vondsten te zien is. Met behulp van de Carbon-14 methode kun je de ouderdom van fossielen bepalen. Vreselijk oud is natuurlijk ÷tzi de gletsjerman (kijk ook op deze site). The Human Origin Projects onderzoekt de afkomst van de mens. 

Ancient Mysteries is een prachtige en zeer informatieve Nederlandstalige site waar je een rondleiding kunt maken langs historische plaatsen die met raadselachtigheden omgeven zijn.

Mysterious Places geeft virtuele rondleidingen door Stonehenge, een oude Mayaplaats, Paaseiland, enz.
In Zuid-Amerika bestond ook een stam met de naam Shuar, koppensnellers die de hoofden bewaarden en indroogden tot de grootte van een sinaasappel.

In IsraŽl vindt in het plaatsje Yodefat een opgraving plaats waar veel over te vertellen is. In SyriŽ kun je kijken bij de opgraving van Tell Sabi Abyad door het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In GeorgiŽ doet men onderzoek naar de oude stad Dmanisi.

Waar komt de mens eigenlijk vandaan? Stammen we echt af van de aap? Bij de BBC vind je een informatieve site over dit fascinerende onderwerp.

In de ArdŤche in Frankrijk is een grot, de Chauvet-Pont-
d'Arc,
waar fraaie prehistorische rotstekeningen te bewonderen vallen. De beroemdste grot is natuurlijk die van Lascaux.

The Secrets of Lost Empires is een site van de Amerikaanse schooltelevisie over de Middeleeuwse kastelen, de obelisken van de Farao's, de beelden op Paaseiland, de Romeinse baden en de Chinese brug.

The Lost City of Arabia gaat over de archeologische zoektocht naar de oude stad Ubar.

Exploring Ancient World Cultures handelt over zaken als het Midden Oosten, de Middeleeuwen, Egypte, Griekenland, China, de Islam, enz.

Vele oude culturen zagen de Zon als een godheid.

Spice Islands Archaeology Project is een site met informatie over een opgraving op de Banda eilanden in IndonesiŽ.

The Ancient World Web bevat een grote verzameling links over archeologie, religie, wetenschap, enz. 

The Dig is een Thinkquestsite over de archeologie en de daarbij gebruikte methoden.

Lost Ages gaat over heel veel prehistorische onderwerpen.

Bij Lantern Slides of Classical Antiquity bevat oude foto's van plaatsen uit de Oudheid.