Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Oorlogen

In de Krimoorlog was een beroemde verpleegster werkzaam met de naam Florence Nightingale. Meer informatie kun je nog vinden bij het Florence Nightingale Museum.

Een aantal fraaie platen van de Boerenoorlog kun je vinden op de site van Griffioen Grafiek.

Een mooie site is over de Eerste Wereldoorlog is The Great Heritage. Rond Ieper in BelgiŽ liggen heel veel oorlogsgraven uit W.O. I. De Westhoek van BelgiŽ was een belangrijke locatie in WOI. De site World War I geeft een overzicht van de geschiedenis van deze Grote oorlog. Aan het eind van de oorlog vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland en hij belandde uiteindelijk in Huize Doorn. De World War I documents bevat alle belangrijke documenten uit die periode van verdragen tot aan levensbeschrijvingen en wat al niet meer. Op Remembrance Day dragen alle Engelsen een poppy. The Western Front Association verstrekt informatie over het westelijke front in de Eerste Wereldoorlog. Een beroemde piloot aan Duitse zijde is Manfred von Richthofen, de Rode Baron. Er bestaat ook een Nederlandstalig Forum Eerste Wereldoorlog, waar je al je vragen kunt voorleggen.

De Maginotlinie ter bescherming van Frankrijk in de periode 1929-1940 wordt behandeld op een bescheiden site. 

In en voor de Tweede Wereldoorlog was er in Westerbork een doorgangskamp voor Joden gevestigd.  Kamp Amersfoort was ook een doorgangskamp. Ook het wereldberoemde Anne Frank-huis herdenkt de Jodenvervolging; Anne Frank is echter ook een beroemde naam in de Verenigde Staten. Ook interessant is de Anne Frank Webquest. De holocaust wordt in de Verenigde Staten in een speciaal museum herdacht. Veel informatie vind je op de Cybrary of the Holocaust. De Teacher's Guide to the Holocaust bevat een uitgebreide verzameling bronnen (ook voor leerlingen). Leerlingen van een Amerikaanse Highschool hebben een uitgebreide site over de holocaust gemaakt. Holocaust Eduaction is een portalsite. Lest we forget is ook een uitgebreide website over de holocaust. Holocaust the untold story is een flashsite. Bizar is de site van The Revisionist, waarin de Holocaust ter discussie wordt gesteld. Meyer's Holocaust Links bevat een grote verzameling links over dit onderwerp. Verder is er nog het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Niet alleen in Amsterdam was er een Joodsche Raad, ook in Enschedť functioneerde zo'n instantie. Ook de Amerikaanse schooltelevisie heeft een interessante site over de holocaust. Erg boeiend is het jeugdboek Het Verlaten Hotel met een waargebeurd verhaal. Dit boek is geschreven door een oudleerling Mirjam Elias.

De treurige gevolgen van deze oorlogen zijn te zien op de site van de Commonwealth Wargrave Association. Onderzoek naar de gebeurtenissen in Nederland tijdens W.O.II wordt verricht door het Rijksinstituut van Oorlogsdocumentatie. Zoek je foto's van de oorlog vlak over onze grens in het gebied rond Kleef? Kijk bij de Krieg am Niederrhein. Het Memorial and Museum Auschwitz-Birkenau is aan het beruchte concentratiekamp gewijd. Het Auschwitz Alphabet bevat alfabetische informatie over het concentratiekamp (van Arbeit macht frei tot Zyklon B).  De herinnering wordt levend gehouden door het Auschwitz Comitť.  Wie bouwde de crematoria in Auschwitz? De Firma Topf und SŲhne. Over het concentratiekamp. Dachau (in Zuid-Duitsland) is een indrukwekkende Nederlandstalige site. Nog meer info over dit voormalige kamp en het gedenkteken staan op deze site. Ook Freistaat Bayern besteedt aandacht aan dit beruchte kamp. In het voormalige Oost-Duitsland bij Weimar ligt het concentratiekamp Buchenwald. Ook het concentratiekamp Mauthausen was berucht. Er is ook een Nederlandstalige site over Mauthausen. In Beieren lag het concentratiekamp FlossenbŁrg. Een overzicht van gedenkplaatsen voor slachtoffers van het nationaal-socialisme (de Nazi's) vind je hier. Nog meer info op de site NS-Gedenkstštten.  The Nazi Doctors geeft informatie over de artsen die in die kampen werkzaam waren en de meest vreselijke experimenten uitvoerden. WWII Concentrationcamps is een site in opbouw met foto's van de belangrijkste kampen, zoals Birkenau en Mauthausen.   

Guy Gibson (foto) was een Engelse piloot, die bekend is geworden door het bombardement op de MŲhne Talsperre. Zijn crew werd de Dambusters genoemd. Op 19 september 1944 kwam Gibsons Mosquito door een technisch defect boven Nederland zonder brandstof te zitten. Hij kwam om het leven toen hij nabij Bergen op Zoom neerstortte. Hij ligt begraven op het katholieke kerkhof van Steenbergen.

             (eigen foto)

Het begin van het einde was D-Day, de invasie van de geallieerden op het vasteland. Er is een informatieve, maar zeer saaie site. Het National D-Dday Museum in New Orleans bevat tijdlijnen van de gebeurtenissen. Bij WW2dday staat nog een grote verzameling links en bovendien staan er nog wat foto's. Neem ook eens een kijkje in restaurant Le Roosevelt bij Utah Beach.  Go2War2 beweert alle informatie over de Tweede Wereldoorlog te hebben. Het Hitler Historical Museum stelt je o.a. in de gelegenheid de speeches van Adolf Hitler na te lezen. Het geboortehuis van Hitler in Braunau heet tegenwoordig het House of Responsibility. Alles over de opkomst van Adolf Hitler vind je bij The History Place. Bij datzelfde History Place vind je nog veel meer info over de Tweede Wereldoorlog. Het boek Mein Kampf van Adolf Hitler mag in Nederland niet verkocht worden, maar staat bijvoorbeeld in Engeland gewoon in de boekwinkel en is ook op internet te vinden. Het is even zoeken op deze Japanse site, maar dan vind je informatie over de Hitler Jugend.Aan het Nederlandse Verzet 1940-1945 in al haar aspecten is een interessante website opgedragen. The Dutch Underground Press geeft info over blaadjes als Trouw, de Waarheid, het Parool. Een hele boeiende site gaat over het illegale blad Parool. Op deze site staan heel veel krantenpagina's uit de periode 40-45. Een bekende verzetsstrijdster was Hannie Schaft, het meisje met het rode haar. Bij het Avalon Project vind je heel veel documenten uit de Tweede Wereldoorlog. Yad Vashem is een IsraŽlische site ter herdenking van de holocaust. De Amerikaanse schooltelevisie heeft een site over de rechtszaak tegen Adolf Eichmann, de uitvoerder van Hitler's vernietigingspolitiek.

Shoa is een Duitse site met het motto: Toekomst heeft herinnering nodig.

Alles over de militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, compleet met vliegtuiggeluid. Beroemd en berucht was het Kasteel Colditz, een onneembare vestinggevangenis, waaruit het onmogelijk was om te ontsnappen, althans dat dacht men. Kijk ook eens op de Colditzsite van de Amerikaanse schooltelevisie. Bij The Men from Colditz kun je recente foto's bekijken van de overlevenden van Colditz. De Engelsen hadden de geheime codes van de Duitsers in een vroeg stadium ontdekt, waardoor hun Enigma waardeloos werd. In Stalag Luft I hielden de Duitsers Amerikaanse piloten gevangen. Aan Amerikaanse zijde was ťťn van de belangrijkste generaals George S. Patton Jr. Codes and Ciphers behandelt het gebruik van geheimschrift in de Tweede Wereldoorlog. Het bekende Engelse centrum voor deze coderingen was Bletchley Park. De geschiedenis van de 36e divisie van het Amerikaanse leger loopt o.a. via Anzio naar Rome. Aan de Slag om Monte Cassino is een site gewijd. Foto's werden gemaakt door het 34th Photo Reconnaissance Squadron. Een nieuw militair hoofdstuk van Duitsland is een niet-politieke site over de periode van eind WWI tot eind WWII.

Met de Japanse aanval op Pearl Harbour raakte de Verenigde Staten betrokken bij de oorlog. Ook in Amerika bestonden concentratiekampen. In Tule Lake werden Japanse burgers in Amerika geÔnterneerd. 

The Band of Brothers is een op waarheid gebaseerde filmserie over de Amerikaanse militaire operaties.

Op 4 en 5 mei herdenken wij in Nederland de gevallenen en vieren wij de bevrijding. De oorlog in Nederland begon eigenlijk met de Slag om de Grebbenberg. Kijk ook eens wat er allemaal in Zwolle gebeurde in de jaren 140-1945. Hoe stond het eigenlijk met ons leger. De site Het Nederlandse leger 1939-1940 vertelt je er alles over. Nederland in de Tweede Wereldoorlog is een Thinkquestsite. Een minder bekende kant van de oorlog wordt bekeken in de herinneringen van een zoon aan zijn foute vader.

De herinnering aan en de strijd tegen racisme, intolerantie, slavernij etc. wordt levend gehouden door de bekende nazi-jager Simon Wiesenthal. Ook World War II Commemoration herdenkt deze gruwelijke oorlog.

Na de oorlog zochten veel kinderen hun vader, die als Canadees militair in Europa gevochten had. Er is ook een site over de moeders, de oorlogsbruiden.  Ook in Nederland kennen wij vele bevrijdingskinderen.

En mocht je nog niet gevonden hebben wat je zocht, dan is er altijd nog de webring WOII met nog veel meer links.

Informatie over moderne oorlogen op Jane's Defence Page en bij Conflict Data Service kun je ook constateren dat oorlog een favoriete bezigheid van de mensheid is.

Bij Nova-on-line is een mooie site over de Golfoorlog.

Het Institute for War and Peace Reporting houdt de laatste stand van zaken bij.

De BBC heeft een uitgebreide site over de Tweede Wereldoorlog. Ook aan de oorlog in Vietnam wordt aandacht besteed.

The American Experience is een site over de oorlog in Vietnam. Op The Wall staan alle namen van de in Vietnam gesneuvelde militairen met hun geschiedenis. Bij Historynet kun je veel info vinden over de Vietnamoorlog.

Een bekende moderne oorlog is de strijd rond de Falklands eilanden in 1982 (tussen ArgentiniŽ en Groot-BrittanniŽ).

In  moderne oorlogen wordt gebruik gemaakt van biologische wapens. Op een site van de Universiteit van Washington staat een uitgebreid verhaal over de geschiedenis, de soorten, de voor- en nadelen van dit soort wapens. Nog meer info biedt het Center for Disease Control and Prevention

Het Carnegie Endowment houdt zich bezig met de hedendaagse vredespogingen.

De Koude Oorlog vormt het onderwerp van een special van CNN. Ook bij Teleac vind je info door de teksten van televisieuitzendingen.

The Blindermann heeft een site over Unifil opgezet, waar je de sfeer kunt proeven en ansichtkaarten kunt bekijken.

De Golfoorlog wordt toegelicht op een site van de Amerikaanse schooltelevisie. 

Wil je meer weten over de jacht op de beruchte terroristenleider Bin Laden, dan moet je eens kijken op deze mooie site van de Amerikaanse schooltelevisie.

Het Internationaal Gerechtshof voor voormalig JoegoslaviŽ behandelt zaken tegen lieden die in dat gebied oorlogsmisdaden hebben gepleegd, zoals voormalig president Milocevic 

In al die oorlogen moest gewoon post verstuurd kunnen worden door de soldaten. Een prachtige verzameling veldpoststempels is bijeengebracht bij de Nederlandse Veldpost.

On War is een site over de diverse wereldoorlogen. Op de oorlogspagina vind je heel veel sites.

Bij het woord militair denken veel mensen aan een soldaat die gewapenderhand de belangen van een overheid verdedigt, zowel in nationaal als internationaal verband. Het woord militair is echter veel breder en richt zich niet alleen op een beroep maar op een complete cultuur. Zo zijn er militaire voertuigen, militaire vliegtuigen, militaire onderscheidingen, militaire historie en ga zo maar door. De internetsite Militair.net is bedoeld om een breed beeld weer te geven van alles wat militair is. Zo kun u op deze site niet alleen geschiedkundige informatie vinden over bijvoorbeeld oorlogen en bekende militaire personen, maar ook over moderne oorlogstechnologie, wapens en andere uitrusting.