Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

 Overige Religies


 

Jodendom

AISH is een site voor en over de Joodse geloofsgemeenschap. Je kunt via een webcam live meekijken naar de Klaagmuur in Jeruzalem. Er is een mooie Thinkquestsite met als titel Jeruzalem, stad met de vele poorten. Chabad is de afkorting van chochma, biena en dašt, de drie verstandelijke eigenschappen van de mens. De chabad-filosofie houdt in dat de mens steeds het verstand als coŲrdinatiepunt moet kiezen. Veel links vind je op de chabad-pagina. Een voorbeeld van een site is Chabad.org.

Click on Judaism is een website gewijd aan een liberale vorm van het Jodendom.

Het Chassidisch jodendom (ook bekend als chassidisme) is een richting binnen het Orthodoxe jodendom. Op de site Hasidism.info vind je daar nadere info over.

Historical Chart biedt een uitgebreide tijdlijn van de geschiedenis van het Jodendom. De Amerikaanse Onderwijstelevisie heeft een site over de opstand van de Joden tegen de Romeinen.

Hanukkah is een achtdaags feest in november/december, waarin de herovering van de Tempel wordt gevierd. Bij Howstuffworks kun je nog meer info vinden.

Madonna en Britney Spears zijn al helemaal om. Kabbala is het mystieke gedeelte van het Joodse geloof. Op de site over Kabalarian Philosophy wordt ingegaan op zaken als numerologie en naamanalyse. Veel info vind je op de site Kabbalah Online. Een verzameling links zijn bijeen gebracht op de verzamelgids. Bij de Kabbalah Words of Wisdom kun je interessante uitspraken vinden. Een voorbeeld: In the ears of a fool do not speak for he will scorn the wisdom of your words. En dan is er ook nog het Centrum voor Luriaanse Kabbalah.

In het Jodendom en in de Islam is de besnijdenis van mannen een gebruikelijke zaak.

HaGalil is een e-magazine over Joden, het Jodendom en het Joodse leven in IsraŽl.

Judaism and Jewish Resources is een site vol links naar relevante bronnen. De site is onderdeel van Shamash, het Joodse netwerk.

Uiteraard staat de Thora ook op het Internet, maar deze bevat gewoon de eerste vijf boeken van het Oude Testament.

Kijk ook eens op de Freqently Asked Questions over het Jodendom. Judaism101 is een online encyclopedie over het Jodendom.

Over het Joodse leven in Maassluis is een tentoonstelling geweest, waarvan de site op Internet blijft staan.

Joods.nl is de Nederlandse website over Jodendom en IsraŽl.

In Brooklyn (New York) is een Joods Kindermuseum met een aardige site.

Het Verbond van Liberaal-Religieuze Joden in Nederland is het kerkgenootschap dat de negen Liberaal Joodse Gemeenten in Nederland Overkoepelt. Zij tellen tezamen ongeveer 1.100 gezinnen. Aan de gemeenten zijn zes rabbijnen verbonden, die ook taken vervullen in de krijgsmacht en het gevangeniswezen. Het Verbond is aangesloten bij de World Union for Progressive Judaism. In Amerika is de Union for Reform Judaism de vereniging die moderne Joden bundelt.

Het Nederlands-IsraŽlitisch Kerkgenootschap is veruit de grootste organisatie in het Nederlandse Jodendom. Het NIK beheert meer dan 30 functionerende synagogen in heel Nederland en ruim 200 begraafplaatsen. De rabbijnen controleren bijvoorbeeld kosjere winkels en restaurants, de bestuursleden Ė veelal seculier - onderhouden contacten met verschillende overheden en zorgen voor de financiŽn.

In Enschede staat de mooiste synagoge van Nederland, zeggen ze zelf.

De Jerusalem Connection geeft voorlichting aan Christenen en Joden over de doelstellingen van God voor wat betreft IsraŽl en het Joodse volk, de wortel van het Joodse geloof, de gevaren van het antisemitisme en waarom Christenen israŽl en het Joodse volk moeten steunen.

Op de site van de Jewish Virtual Library vind je heel veel teksten alle aspecten van het Jodendom.

Een bekende rabbijn is  Rabbi Menachem M. Schneerson (1902-1994) en er is aan hem en zijn wijsgerige uitspraken een complete website gewijd.

Interessant is de site The Real Truth about the Talmud, waarin heel veel info uit de eerste hand over deze Joodse "Bijbel". Wat staat er bijvoorbeeld over Jezus in de Talmud?

De Samaritanen stammen af van het Bijbelse volk met die naam en bekend door het verhaal over de Barmhartige Samaritaan. Ze zijn zo ongeveer het oudste volk ter wereld en er zijn er nog ongeveer 600. Ze hangen een soort Joods geloof aan.

 

Islam

In deze tijd bestaat veel behoefte aan info over de Islam. De Q&A Library geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Ook AnsweringIslam doet iets dergelijks. The Council on American-Islamic Relations probeert wederzijds begrip voor elkaars standpunten te kweken. De Islamsite vertelt je alles over de belangrijke zaken in de Islam. Bij de Islamitische Tijdrekening kun je info vinden over de data van de Ramadan, waarvan het begin met de maanstand te maken heeft, en vele links over andere aspecten van de Islam. Er is ook nog een interessante site van de Amerikaanse onderwijstelevisie over de belangrijkste thema's in de Islam en de verschillen in diverse landen ter wereld. Voor scholieren is er de site Geloof in Nederland, een multimediaal project over de relatie tussen Christendom en Islam. 

Op de site van Ahmadiyya Anjumans Isha'at Islam Nederland vind je o.a de Koran en verdere info over de Islam. Hun stelling: Islam predikt: Verdraagzaamheid, Vrede, Rationaliteit en Inspiratie

ElQalem is het allereerste Islamitische Internetmagazine voor jongeren.

Piet Hein van der Veer heeft een site met veel info over allerlei geloofsuitingen. Met name over de Islam is een uitgebreide inleiding te vinden.

Hoe staat het met de allochtonen en asielzoekers in Nederland? Op een Thinkquestsite vind je wat antwoorden.

Al-yaqeen is een website met o.a. als doelstelling het verschaffen van juiste informatie over de Islam aan zowel moslims als niet-moslims en het geven van een correct beeld van de Islam om daarmee het huidige negatieve beeld dat de media aan de Islam probeert te geven recht te zetten, vooral in deze tijd waarin de Islam voortdurend in een kwaad daglicht wordt gesteld.

IslamiCity is een Engelstalige portal voor de Islam vol nieuws en informatie.

Islam in Nederland is een dossier van de NRC over de vele aspecten van de Islam.

Andere sites met informatie over de islam:

Islam is the religion of equality Islam-USA Net Moslimweb
Ramadan Understanding Islam Begrippen in de islam
Islam Online Islam page Islamic Studies
Islam.pagina Islam.startkabel Islami City
Walidin Kennismaking Islam Moslim.org
Moslimjongeren in BelgiŽ Maghreb Obline Ramadan, meer dan vasten

Het heilige boek van de Islam, de Koran, kun je uiteraard ook online lezen en zelfs in vele talen, o.a. in het Nederlands.

Op Imaan.nl kun je veel lezenswaardigs vinden over geloofsleer, gedrag, wetenschap en andere op de Islam betrekking hebbende onderwerpen.

Het Institute for the Secularisation of Islamic Society stelt zich ten doel de Islam te moderniseren en rationalisme, mensenrechten en democratie in te voeren binnen de Islam.

Het Internet Islamic History Sourcebook biedt bronnen op het gebied van de geschiedenis van de Islam.

Moslima is een site voor vrouwelijke moslims met nieuws, evenementen, gedichten, enz.

Ummah is een nieuwssite voor Mohammedanen.

Islamic Relief is een hulpverleningsorganisatie speciaal ten behoeve van het Mohammedaanse deel van de wereld. Er is een Nederlandse afdeling.

De Islamitische feesten en riten van de jaarcyclus bevat info over het Nieuwjaar, het Suikerfeest en alles daartussenin.

Maryams.net is een site voor Moslimvrouwen met o.a. biografieŽn van beroemde vrouwen uit de Islam, maar er is nog veel meer. The Muslim Women's League  staat voor de waarden van de Islam en verdedigt de status van vrouwen als vrije, gelijke en belangrijke deelnemers aan de maatschappij. Maghrebia is een magazine voor de zelfbewuste (Moslim)vrouw.

Er is een hoop gedoe geweest rond afbeeldingen van de profeet Mohammed, waardoor je zou denken dat Mohammed nooit afgebeeld is in het verleden. Niets is minder waar. Op de site Mohammes Image Archive vind je afbeeldingen vanaf de Middeleeuwen tot nu en ook uit Islamitische bronnen. We zullen er voor de zekerheid hier maar geen publiceren.

Moslims in Nederland hebben ook het verschijnsel Scouting (padvinderij) ontdekt.

De Amerikaanse onderwijstelevisie heeft een fraaie site rond de film Mohammed, Legacy of a prophet. Je kunt hier zelfs een virtuele tocht naar Mekka maken.

De Marokko Community is de grootste Marokkaanse internet-community van Nederland en BelgiŽ.

Op de site van de Nederlandse Moslim Omroep vind je naast info over de radio- en televisieprogramma's ook thematische informatie en de Koran online.

Amazigh.nl is een site waar de cultuur van de Berbers wordt ondersteund en verspreid.

De Groot-Ayatolla Sayyid Ali Husayni Sistani heeft een officiŽle website. Al-Sistani wordt wel een 'democratische mullah' genoemd. Hoewel hij sterk de sjiitische islam aanhangt, bieden zijn denkbeelden ruimten aan principes als democratie, mensenrechten en zelfs de scheiding van kerk en staat.

Trouwen in de Moslimcultuur is het onderwerp van de site Zawaj.com.

HindoeÔsme

Het HindoeÔsme ontraadseld is een Thinkquestsite met veel info over het dagelijks leven van een hindoe.

Hoe maak je een perfecte tulband?  Hier vind je de instructies.

Op een kleine site vind je info over het boek van de Hindoes, de Bhagavad Gita.

Op de site van het S'rÓmad Bh‚gavatam (of de bh‚gavata pur‚na) vind je de volledige en up-to-date bijgewerkte versie in het Sanskriet, het Nederlands en het Engels van dit belangrijkste heilige verhalenboek van India.

Veel links vind je op de hindoeÔsme-startkabel en de hindoe-startpagina. De site Hinduism, a way of life verwijst je door naar interessante sites over deze godsdienst.

Chatney is een site van de omroep OHM en bestemd voor jongeren met o.a. info over het hindoeÔsme, maar ook leuke dingetjes voor de doelgroep.

Het Holifeest heeft een eigen website met info over de vieringen en achtergronden.

De stichting Surya is opgericht met als voornaamste doel de beleving van de Hindustaanse kunst en cultuur te bevorderen. Verder wil de stichting het emancipatie-en integratie proces bij de Hindustanen in Nederland bevorderen.

Heel veel bronnen op het gebied van traditie, geschiedenis en filosofie van het HindoeÔsme zijn bijeen gegaard op de Hinduism Home Page en op The Directory of Hindu Resources Online. Een portal voor het HindoeÔsme is Hindiwood.

Varanasi (ook wel bekend als Benaras) is een van de oudste steden ter wereld en noemt zich de stad van Lord Shiva. 

Boeddhisme

Hare Krishna heeft een leefgemeenschap in de Belgische Ardennen. Alles over Krishna vind je op een site, waar je ook een flink aantal boeken online kunt lezen.

Een korte inleiding tot het Boeddhisme vind je bij Innerned. Advayavada is een van de vormen van het Boeddhisme. BhuddaNet is een Engelstalige portal. Bij Howstuffworks kun je leren wat Nirvana is. De Sleutel tot Inzicht is de locatie voor het oorspronkelijke boeddhisme en oosterse krijgskunst. Boeddhisme is een pad van studie en beoefening. Boeddhistische oefeningen, zoals meditatie zijn bedoeld om te veranderen, om kwaliteiten zoals gewaar zijn, vriendelijkheid en wijsheid te ontwikkelen. De Zenguide geeft informatie over Zen, een andere vorm van Boeddhisme. We hebben in Nederland een Boeddhistische Omroep. Veel info vind je op The Buddhist Channel. De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) is een samenwerkingsverband van de meeste grotere boeddhistische groeperingen en organisaties in Nederland. In de BUN zijn de verschillende boeddhistische tradities vertegenwoordigd: Theravada, Mahayana en Vajrayana. Heel veel links vind je op de Boeddhismepagina en bij de Buddhist Studies WWW Virtual Library. National Geographic heeft een mooie video op Internet gezet, waarin je de voetstappen van de Buddha kunt volgen. Diezelfde voetstappen worden ook gevolgd bij een pelgrimage door India en Nepal. 

Op het Kanaaleiland Guernsey is een Boeddhistische gemeenschap met een website met interessante informatie.

De Tibetaanse Boeddhisten hebben een eigen radiozender. Je kunt op de site MP3's van de uitzendingen downloaden en de teksten daarvan.

Veel links vind je bij Religions on the World.

Rigpa is het voertuig dat door Sogyal Rinpoche werd ontwikkeld om het onderricht van de Boeddha in het Westen te dienen. In de afgelopen 30 jaar is het uitgegroeid tot een internationaal netwerk met centra en groepen in 23 landen verspreid over de hele wereld. Het doel van Rigpa is de leer van Boeddha voor velen toegankelijk te maken.

Shinto is een Japanse vorm van Boeddhisme en is sterk gebaseerd op oude natuurgodsdiensten.

Op de site Tai Amulets vind je voorbeelden van amuletten, maar ook beroemde Thaise goeroe's.

Een voorbeeld van liefdadig werk is de opvang en educatie van uit Tibet gevluchte nonnen.Diversen

Het Jainisme is een van de oudste godsdiensten ter wereld. Op deze site vind je een tijdlijn vanaf de 8e eeuw voor Christus en vele links. Ook op JainNet kun je veel info vinden over deze vredelievende godsdienst. Heilige teksten kun je lezen bij Jain Texts. Kijk ook eens op de site van Jainworld.

Op de Jehovapagina zie je een verzameling links naar site over de zogenaamde Jehova Getuigen. Het internationale orgaan heet de Watchtower en heeft een Nederlandse afdeling, de Wachttoren.

Quakers zijn leden van de Religious Society of Friends, een geloof dat ontstond in de 17e eeuw in Engeland en zich in diverse vormen heeft verspreid over de wereld. Op de site Quaker Voices kun je interviews met Quakers beluisteren. Alles over Quakers kom je te weten bij quakers.org.

Bij Religions of the World (een merkwaardig opgemaakte site met heel veel links) vind je ook info over het geloof van de oorspronkelijke inwoners van Amerika, de Indianen en over de verschillende Afrikaanse geloven.

Het TaoÔsme vindt zijn oorsprong in het oude China. Nog meer info vind je op de True Tao Homepage.

BahŠÔ is een levenshouding die streeft naar eenheid, boven zaken als ras, afkomst e.d.

Het Confucianisme vinden we in China en heeft als eerste doelstelling: Alle mensen zijn goed en streven er naar nog beter te worden, loyaal een eerlijk te zijn.