Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Katholicisme

Het centrum van de Rooms-Katholieke Kerk is Vaticaanstad met de Paus als staatshoofd. Op een site van National Geographic kun je video's en foto's bekijken over het Vaticaan en met name over de vorige paus. Het derde geheim van Fatima en nog veel meer kun je bekijken op The Fatima Network. Op de site History of Vatican City kun je veel documenten bestuderen over de gebeurtenissen rond de Heilige Stad. Een goede manier om je tot God te keren en je relatie met Hem te herstellen is het Sacrament van Verzoening.  De Katechismus van de Katholieke kerk staat hier in een Engelstalige versie. Bij Katholiek Nederland kun je hem ook in het Nederlands vinden. Veel info over de Katholieke Kerk vind je op Catholic Answers, bij het Catholic Community Forum, bij Catholic Culture, bij Catholic.net en bij de Catholic Pages. Bij Catholic Greetings kun je katholieke e-cards versturen en bij Catholic Tunes kun je katholieke ringtones verkrijgen. Vergeet ook GospelRingtones niet. Nieuws kun je lezen bij het Catholic World News en op RKNieuws. Welkom op de plaats op internet waar mensen actief voor elkaar kunnen bidden. Bij Bidden voor elkaar kunnen Christenen hun gebeden op de site laten plaatsen en ook de gebedspunten van anderen inzien om zo voor elkaar te bidden. Het Sint Isidorusweb is een site voor surfende katholieken. Catholic Relief Services geeft hoop in een wereld vol noden. RKkerk.net geeft een overzicht van de Katholieke Kerk in Nederland, compleet met alle parochies. Antwoorden op vragen over het Christendom op letterlijk elk gebied, vind je bij het Christian Answers Net.

De Eeuwige Stad Rome telt ongelofelijk veel kerken, basilieken, kathedralen, enz. Ook de Christelijke Catacomben van Rome zijn de aandacht meer dan waard.

In de Katholieke Encyclopedie (Engelstalig) kun je heel veel info over het katholieke geloof vinden en dat geldt ook voor de Catholic Goldmine. Veel links vind je bij Eigen Start.

'Christus op de koude steen' is een afbeelding van een bijna naakte man, zittend op een verhoging, een rots of een muurtje, de handen en voeten gebonden, met een doornenkroon op het hoofd. Het kan gaan om een houten of stenen beeld, een prent of een schilderij. Beelden en prenten zijn echter het meest gangbaar. Op deze site is een speurtocht naar afbeeldingen hiervan en de verhalen daarachter.

Op vele hoeken van de Antwerpse straten en pleinen wordt de voorbijganger begroet door een sierlijk Madonnabeeld. De Antwerpenaar is er aan gewend, maar een vreemde bezoeker valt het des te meer op hoe talrijk en hoe kunstzinnig deze straatbeelden wel zijn. Aan de verschijningen van Maria is een hele website gewijd. En dan is er ook nog de officiŽle website van De Vrouwe van Alle Volkeren. De Universiteit van Dayton (Ohio) heeft een website met de titel The Mary Page, waarop je naast info over Maria ook veel plaatjes kunt vinden. Onze Lieve Vrouwe met een Gouden Hart is verschenen in Beauraing. Heel veel links vind je op de Mariastartkabel.

De Stichting Vaak stelt zich ten doel informatie te geven rond actuele buitennatuurlijke verschijningen en verschijnselen tegen de achtergrond van uitspraken van het ter zake bevoegde kerkelijke gezag.

Er bestaat een stroming die Maria vereert als baby, Maria Bambina.

Ben je geÔnteresseerd in wat er in de bisdommen van ons land en BelgiŽ gebeurt, kijk dan eens bij het Bisdom Haarlem (mgr. Punt), het Bisdom Roermond (mgr. Wiertz), het Bisdom 's-Hertogenbosch (mgr. Hurkmans), het Bisdom Rotterdam (mgr. Van Luyn), het Bisdom Groningen (mgr Eijk), het Bisdom Breda (mgr. Muskens) of het Aartsbisdom Utrecht (kardinaal Simonis) en voor BelgiŽ het Bisdom Gent (mgr. Van Looy), het Bisdom Antwerpen (mgr. Van den Berghe), het Bisdom Brugge (mgr. Vangheluwe), het Bisdom Hasselt (mgr. Hoogmartens) of het Aartsbisdom Mechelen-Brussel (kardinaal Danneels). Veel actuele info vind je bij Bronnen van Katholiek Nieuws en actualiteit in het Katholiek Nieuwsblad. De site Katholieke Ontmoetingen wordt een verzamelsite voor alle parochies, kloosters, diaconie, heiligen, onderwijs, enz.

Het Aartsbisschoppelijk Museum te Utrecht heeft een uitgebreide collectie schilderijen, beelden, liturgische gewaden en andere (kunst)voorwerpen.

De Catholic Insider is een site van Roderick VonhŲgen, een katholieke priester van het aartsbisdom Utrecht, die zelf podcasts maakt.

Op het Katholisches Nachrichtenportal vind je nieuws uit de katholieke wereld. Op het Oostenrijkse Kirchenweb vind je ook recepten en funsites.

New Advent is een soort katholieke encyclopedie online.

Voor de liefhebbers van de Franse taal is er Notre Dame du Web met psalmen, citaten, gebeden, enz.

De biechtsite wil een uitlaatklep zijn, een luisterend oor voor verborgen verhalen, geheimen en onuitgesproken schuldgevoelens. Bij The Confessor kun je ook online biechten.

De parochie van Sint Jan de Doper te Wierden heeft op haar site allerlei interessante artikelen over Geloof en Samenleving, onder andere een verhaal over ontmoetingen met engelen. Heel veel links over engelen vind je op de engelenpagina. Voor alles wat heilig is, moet je op de heiligstartpagina zijn.

De Kerken op de Utrechtse Heuvelrug hebben een gezamenlijke site waar je interessante info kunt krijgen op een speciale jongerenpagina, waar je info vindt over kerkelijke kunst, over de Bijbel, over orgels, enz.

Vastendoeken werden in de Middeleeuwen tijdens de vasten voor het altaar gehangen om als een soort boetedoening de aanblik van het allerheiligste onmogelijk te maken.

Een bijzonder en controversieel doek is de Lijkwade van Turijn, waarvan wordt gezegd dat daarop een afbeelding is te zien van Jezus. Ook de site The Shroud of Turin biedt daar info over.

De Kruisweg is de weg die Christus met het kruis in Jeruzalem gelopen heeft. Op deze site vind je foto's van de verschillende punten op deze weg, maar ook van de pl;aatsen waar eerdere gebeurtenissen plaatsvonden.

Het Katholiek Documentatie Centrum biedt een beknopte geschiedenis van het Katholicisme in de 19e en 20e eeuw.

Taizť is een oecumenische, internationale gemeenschap, in 1940 gesticht door Broeder Roger in Taizť (Frankrijk). Broeder Roger is op 16 augustus 2005 tijdens een mis vermoord.

Zoek je informatie over de weg naar Santiago de Compostela? Wil je mensen ontmoeten die daar al geweest zijn? Wil je meer weten over de praktische kant van het pelgrimeren? Heb je een pelgrimspas nodig? Ben je geÔnteresseerd in het lopen of fietsen van oude pelgrimswegen? Wil je meezingen met pelgrimsliederen? Ga dan Op weg naar Santiago de Compostela. De site van het Nederlands Genootschap van St. Jacob biedt nog meer info en dat geldt ook voor The Way of St. James. Op de Camino-de-santiago-pagina kun je nog veel meer sites vinden over pelgrimages. Een ander pelgrimsoord is Garabandal. Van deze laatste is ook een Nederlandstalige site, waarop je alles kunt lezen over de verschijning van de Aartsengel MichaŽl. Op de Pilgrims Pages kun je de belevenissen lezen van een aantal pelgrims (ook in het Nederlands). De site Places of Peace and Power bevat een verzameling pelgimsoorden en tradities op dit gebied..

In een speciale databank is de bedevaartcultuur in Nederland van de zesde eeuw na Christus tot heden in kaart gebracht. De databank bevat gegevens over 658 bedevaartplaatsen. Van elke heilige plaats vind je volgens een vast stramien, informatie over de topografie, de archiefbronnen en literatuur, het cultusobject, de materiŽle cultuur, de vereringsgeschiedenis en een pagina met beeldmateriaal. In Amsterdam vindt sinds 1881 elk jaar een Stille Omgang plaats om het Mirakel van Amsterdam te gedenken.

Een zeer bekende bedevaartsplaats is Lourdes, waar twee zeer informatieve sites aan gewijd zijn. In Duitsland, vlak over de grens, ligt het bedevaartsplaatsje Kevelaer.

Een bekende bisschop uit de kerkgeschiedenis is Dom Helder Camara.

Interkerk biedt een site vol met katholieke documenten (pauselijke encyclieken en toespreken, maar ook de Katechismus).

De Kapucijnen in Nederland hebben een eigen website met veel informatie over hun orde. De Kapucijnen scheidden zich in 1525 af van de Franciscanen. Meer info over de Franciscanen vind je op het Franciscan Web.  De site Franciscaanse Spiritualiteit bevat een  verzameling links. De Orde van het Heilig Kruis (Ordo Sanctae Crucis) is gesticht in 1211 in middeleeuws Engeland. Kijk ook eens bij de Karmelieten in BelgiŽ en in Ierland. Op een site over de JezuÔeten in Nederland en Vlaanderen wordt de geschiedenis en het heden van de Orde der JezuÔeten behandeld. De Benedictijner monniken gaan terug op de Orde van St. Benedictus. Op de site van de Sint Willibrords Abdij te Doetinchem vind je veel informatie over het leven van de Benedictijner monniken.

De Stichting Franciscaans Milieuproject heeft als doel om de relatie tussen mens en natuur te verbeteren. Achterliggende gedachte is dat deze relatie ernstig verstoord is geraakt en daardoor veel problemen oplevert zowel voor de mens als voor de natuurlijke leefomgeving.

Wat is er in Rennes-le-Chateau gebeurd? Had pater SauniŤre echt een schat onder zijn beheer? Op de site Mysteries of Rennes-le-Ch‚teau and the Prieure du Sion vind je meer info over dit belangwekkende onderwerp. Je kunt ook terecht bij de site The mystery of Rennes-le-Ch‚teau

Typisch voor de Katholieke Kerk is het geloven aan wonderen. Op de sites Living Miracles en The Miracle Page vind je een aantal hedendaagse voorbeelden. Bij Visions of Jesus Christ vind je alles over huilende beelden, en Mariaverschijningen.

In BraziliŽ bestaat de Sisterhood of the Good Death, een oorspronkelijk door de slavernij ontstane orde. Op een saaie site wordt de geschiedenis verteld.

Ene Arthur Blisset staat in het wereldrecordboek met zijn wandeling, waarmee hij het Kruis over de gehele wereld heeft gedragen.

My Prayer Book is een Engelstalig e-boek, waarin je gebeden voor allerlei soort gelegenheden kunt vinden (moed, gezondheid, succes, enz.)

Kerstmis is het feest van het licht en ene Alek heeft daar een website over gemaakt, waar je helemaal in de sfeer komt. Angel Images bevat een verzameling plaatjes, ook geanimeerde, met religieuze onderwerpen. Een andere site belicht de geschiedenis van het Kerstfeest. Nog meer links vind je op de kerstmispagina van Startkabel.

Een andere belangrijke feestdag is de Hemelvaartsdag. Van dezelfde hand zijn sites over het Doopsel, de Pasen, de Eerste Communie, het Heilig Hart van Jezus en de Pinksteren. In het oosten van het land gaat Pasen gepaard met het aansteken van Paasvuren. Nog een typisch Katholieke feestdag: Allerzielen op 2 november.

De Stichting Bedevaartweb onderzoekt en geeft voorlichting over verschijnings- en bedevaartplaatsen, waarbij de nadruk ligt op de Mariadevotie.

Dess einen Todt, dess andern Brot is een site uit de tijd van de reformatie toen het gewoonte was om bij een sterfgeval een uitvoerig in-memoriam te maken (een project van de Universiteit van Marburg).

De Oud-Episcopale Katholieke Kerk wil een Kerk zijn waar de liefde centraal staat en waar een warm thuis gegeven kan worden. Ze wil een oase zijn voor iedereen die er binnenkomt, zonder in welke vorm dan ook te discrimineren. De Oud-Katholieke Kerk is een kerk, waarin je persoonlijk je geloof in God intens en vroom kunt beleven.

De tegenhanger van het Rooms-Katholicisme is de Grieks Orthodoxe Kerk.

Bij Digibless kun je bestanden op je computer laten zegenen. Een beetje vreemd? Ach, wat is vreemd? Er is zelfs een theorie dat Jezus Christus en Julius Caesar dezelfde persoon zijn.

Een van de beruchtste uitingen in het katholicisme is het exorcisme, de duivelsuitdrijving. Bij Howstuffworks kun je nog meer info vinden.

Merkwaardig, ja zelfs uiterst merkwaardig, is een site met mysterieuze afbeeldingen van Christus. Op de afbeelding staat een verschijning tijdens een tornado in Michigan (1996).

Volkomen maf, maar wel erg leuk is de site waar een aantal heiligen in discussie gaan, als een der in een kerk aanwezige beelden een wind laat.

Heel devoot, heel sereen, erg mooi en perfect om lekker bij in slaap te vallen is de Gregoriaanse muziek. Een hoogleraar van de Universiteit van Princeton (USA) heeft een site samengesteld onder de titel The Gregorian Chant Home Page.

Bij Het Geheugen van Nederland kun je een indruk krijgen van het katholieke leven in Nederland in de afgelopen twee eeuwen.

Een van de bekendste heiligen en ook voor Nederland van groot belang geweest, is St. Bonifacius (in 754 bij Dokkum door de Friezen vermoord!). Op de site van de Parochie in Dokkum staat nog meer info. In Ierland is de belangrijkste heilige St. Patrick, wiens dag elk jaar uitbundig wordt gevierd. In een virtual directory vind je veel links over Patrick's Day.

In het Duitstalige Heiligenlexikon staat info over heiligen uit de katholieke, orthodoxe, protestante en anglicaanse kerk. Nederlandstalig is het Heiligennet.

Wat is er waar van de verhalen rond St. Nicolaas? Deze site vertelt je alles over Sinterklaas oftewel Santa Claus.

Er is in Vorden een Museum voor Heiligenbeelden.

De Martelaren van Gorcum zijn katholieke geestelijken die door de Geuzen in Gorcum zijn opgepakt, naar Den Briel zijn gebracht en daar geŽxecuteerd.

Niet zo'n vrolijk onderdeel uit de katholieke geschiedenis, maar zeer fascinerend, is het lot van de Katharen, een "ketterse" beweging in Zuid-Frankrijk. Er is ook een belangwekkend geheim aan verbonden, waar je op deze site meer over kunt lezen. Er is zelfs een speciale wandelroute door het land der Katharen.

De Zusters Augustinessen van St. Monica zijn bekend door hun werk voor allerlei goede zaken als Meisjesstad en crisisopvang.

De Fraters Maristen vormen een beweging van religieuzen die leven vanuit het visioen van het Rijk Gods. Zij geloven dat dat Rijk van God het niet moet hebben van maatschappelijk succes, rijkdom, macht en prestige. Want alleen daar waar mensen omzien naar elkaar, belangeloos en zonder aanziens des persoons, daar wordt gerechtigheid geboren.

Redemptoristen maken deel uit van een gemeenschap van ruim vijfduizend broeders en paters, die leven in meer dan zeventig landen in alle continenten.

Orde van de Predikbroeders is gesticht in 1216 door Dominicus (1170-1221). Hun opdracht: Verkondiging vanuit de bezinning op Schrift en Traditie en vragen en noden van onze tijd.

Het doel van de Stichting Instituut voor Katholieke Informatie is het bevorderen van ware en juiste informatie over de katholieke Kerk.

In katholieke kringen is het een gewoonte om een kaarsje te branden voor dierbaren. Dat kan natuurlijk ook virtueel. Er is een Engelse versie.

De naamdag (panigyria) is de gedenkdag van de heilige naar wie een katholiek genoemd is (meestal tijdens de doop, de zogenaamde doopnaam). De naamdagen vallen in het algemeen op de sterfdag van de betreffende heilige.

Het Opus Dei is een instelling van de rooms-katholieke Kerk, gesticht door de heilige Jozefmaria EscrivŠ.Taak van het Opus Dei is het verspreiden van de boodschap dat men door het werk en in de gewone omstandigheden van het leven God kan ontmoeten, de naaste kan dienen en de samenleving kan verbeteren. Het Opus Dei werkt samen met de plaatselijke Kerk door mensen die hun geestelijke leven en apostolaat willen vernieuwen christelijke vorming te geven, zoals lessen, bezinningsbijeenkomsten en priesterlijke zorg.

Grappig is de site over de kerstening van de duivel, een stripverhaal. Je kunt de duivel, gehangen aan het kruis, hier ook aankleden.

Het duivelsteken wordt door veel mensen gebruikt. Overigens is dit een onderdeel van een hoogst merkwaardige typisch Amerikaanse website.

De Armeense Kerk heeft een eigen Patriarch, Karekin II.

Er zijn mensen die een andere opvatting van de Katholieke Kerk hebben, zij noemen zich de True Catholic Church. Hun paus heet Pius XIII (zie de foto links).

Heel vroeg-christelijk is de Ethiopische Orthodoxe Tewahedo Kerk. Er bestaat ook een verzamelsite met de naam Orthodox Christian Information Center en vergeet ook The Orthodox Christian Page niet. Orthodox WorldLinks biedt veel verwijzingen naar sites op dit gebied.