Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Geschiedenis per land

Afghanistan

De geschiedenis van Afghanistan in de periode 1969 tot 1974. Het Historical Photoalbum 1747-1992 biedt veel plaatjes over Afghanistan.

AustraliŽ

Archaeology British Colonial Australia haalt heel veel oude spullen uit de grond.

BelgiŽ

Op de site Flanders wordt het leven in de 18e en19e eeuw behandeld. Een lijst met toelichtingen en stambomen van de graven en hertogen van Vlaanderen tussen 862 en 1405 vind je hier.

Bezoek eens een echt Renaissance kasteel in Freyr.

Bij Vlaanderen/Flanders kun je info over de Belgische geschiedenis vinden.

De beroemdste plaats in BelgiŽ is natuurlijk Waterloo.

China

Vijftig jaar in de Volksrepubliek is de naam van een virtuele fototentoonstelling. 

Duitsland

De laatste 2000 jaar geschiedenis van Duitsland is bijeen gegaard op deze site. Geschichte im Internet bevat een grote verzameling verwijzingen in het Duitse taalgebied. De digischool heeft een mooie Nederlandstalige site over de geschiedenis van Duitsland.

De Wartburg in Eisenach is bekend geworden als tijdelijke verblijfplaats van Maarten Luther.

De geschiedenis van de stad Keulen (KŲln).

Feldgrau is een site over het Duitse leger van 1919 tot 1945, de meest turbulente periode in haar geschiedenis. German Propaganda behandelt de Duitse propaganda uit de nazi-tijd en uit de DDR-tijd.

Het Duitsland Instituut heeft een prachtige Nederlandstalige site boordevol informatie over alle kenmerken van Duitsland (ook de voormalige DDR). Het beroemde autootje van de DDR is de Trabant, liefkozen de Trabi genoemd. Op de Trabi-site kun je ook het markante geluid van deze auto horen. Een echte fansite is ook die van het Supertrabi Magazine. Een ander beroemd DDR-merk was de Wartburg.

De Berlijnse Muur vormde een vrijwel onpasseerbare grens tussen de West- en Oost-Berlijn (resp. Bondsrepubliek en DDR).  Op een homepage van Chris de Witt staan foto's van de Berlijnse Muur. Zeer uitgebreid zijn ook de site van Die Berliner Mauer en The Berlin Wall. Een merkwaardige site is van een groep die zichzelf regering-in-ballingschap van de Deursche Demokratische Republik noemt  Er is een webring met heel veel sites over de Muur. De Oostduitse politie was de Volkspolizei, afgekort tot Vopo. Honecker im Internet bevat wetenswaardigheden en curiositeiten over de voormalige DDR. 

Het Haus der Geschichte in Berlijn heeft een prachtige virtuele site over de Duitse geschiedenis. Het Historisches Centrum Hagen heeft een website met o.a. virtuele tentoonstellingen over W.O. II, mailinglijsten, etc.

De televisiezenders NDR en WDR hebben een serie uitgezonden over 100 jaar Duitsland. Daar hoorde een interessante site bij.

Ecuador

Joos de Rijcke was een Belg (onbekend in eigen land), maar de held van Ecuador. Hij is in 1498 geboren en schreef het oudst bekende reisverslag uit Inca-land. Deze site is bekroond door het Vlaamse Ministerie van onderwijs.

Frankrijk

De grootste man uit de geschiedenis is ongetwijfeld Keizer Napoleon (wat een heerlijk subjectieve stelling is dit!).
Nog veel meer Napoleonics kun je doorzoeken via de Napoleon Webring (een hele lijst met speciale websites). De Napoleon Bonaparte Internet Guide is een uistekende portal naar alles rondom de Keizer. In Georgia (USA) is een bloeiende Napoleonic Society. Het begin van het einde kwam in Rusland. Aan deze veldtocht is een site met veel statistische informatie gewijd.
De Orde van St.Helena is in het leven geroepen door keizer Napoleon III en werd uitgereikt aan alle soldaten die onder Napoleon Bonaparte hadden gevochten en in 1857 nog in leven waren (deze site bevat een database).

In de moderne geschiedenis is de markantste man van Frankrijk Generaal (en later President) Charles de Gaulle.

AB Histoire is een Franstalige site van een televisiezender met historische documentaires en bevat veel informatie over de geschiedenis van Frankrijk, oorlogen en mysteries.

Franse koningen hadden beroemde maitresses (Franstalige site). Met de Franse slag is een Nederlandstalige site over de invloed van koning Lodewijk XIV op het hofleven in Europa in de 17e en 18e eeuw.

Door de vervolgingen om godsdienstige redenen zijn veel Hugenoten uit Frankrijk vertrokken. Deze webring bevat heel veel sites om hun geschiedenis te eren.

Groot-BrittanniŽ

Een legendarische Engelse koning, waarvan het overigens niet zeker is of hij ooit echt bestaan heeft, is  koning Arthur de Grote. King Arthur: A Man for the Ages onderzoekt het waarheidsgehalte van de figuur van koning Arthur. Zeer uitgebreid is ook de site van Brittannia. De site King Arthur, the stuff of future memory is van een meer wetenschappelijk gehalte.  Kwam hij eigenlijk wel uit Engeland? Er is ook een theorie dat hij uit Schotland kwam.

Informatie over de hedendaagse Engelse archeologie geeft de site Current Archeology. Op de site van The Sutton Hoo Society vind je info over een bekende Anglo-Saksische opgraving in East Anglia.

In 1066 vond de beroemde Slag bij Hastings plaats.

The Historic Dockyard Chatham wordt met trots op het internet gepresenteerd, maar heeft toch ook zijn minder fabuleuze momenten gekend, waar wij Hollanders een stevig aandeel in hadden.

English Heritage is de instantie die belast is met het behoud van allerlei oude gebouwen en cultuurgoederen in Engeland.

De geschiedenis van Schotland kun je bekijken op de site van Historic Scotland. Ook Images of William Wallace and Robert the Bruce behandelt onderwerpen uit de Schotse geschiedenis.

Bij The Path of Peace kun je terecht voor de geschiedenis van Noord-Ierland.

Bij The Castles of Wales kun je info vinden over de kastelen in dit deel van Groot-BrittanniŽ. 

Guyana

Op deze site wordt de geschiedenis van dit buurland van Suriname behandeld.

IndonesiŽ

Sejarah Indonesia behandelt de geschiedenis van IndonesiŽ, het voormalige Nederlandsch-IndiŽ.

IsraŽl

Het Centrum voor Informatie en Documentatie (CIDI) geeft informatie over de alsmaar voortdurende oorlogstoestand in dit land.

Jamaica

Allerlei verhalen uit het verleden van Jamaica staan op de site van PBFoundation (o.a rastafarians, Bob Marley)

Japan

De rijke geschiedenis en achtergronden van diverse ceremonieŽn maken deze site heel erg de moeite waard. 

Japan's Secret Garden is een site van de Amerikaanse Onderwijstelevisie over dieren en mensen in een gebied dat al duizenden jaren onveranderd is gebleven. 

Remembering Nagasaki herinnert aan de atoombom die daar afgeworpen is. De stad Nagasaki heeft echter meer historisch te bieden.

JoegoslaviŽ

Wat gebeurt er in Kosovo

Ladonia

De historie van dit beroemde land wordt behandeld op de site van het Ladonische Ministerie van Geschiedenis.

Luxemburg 

Allerlei Franstalige info over de Luxemburgse geschiedenis staat op de site van het Institut Grand-Ducal.

Moresnet  

Neutraal Moresnet was van 1816 tot 1919 het vierde land bij jet toenmalige vierlandenpunt bij Vaals. Het was een echt onafhankelijk staatje ingeklemd tussen BelgiŽ, Duitsland en Nederland.

Nederland 

We beginnen eerst maar eens met ons volkslied, het Wilhelmus, en de provinciale volksliederen.

Hoofdstukken uit de Nederlandse geschiedenis. Oude landkaarten van Nederlandse steden zijn verzameld onder de naam Blaeu's Tonneel der Steden, maar op de site van George Welling zijn nog veel meer oude kaarten te vinden. Erg leuk is ook een grote verzameling foto's uit de periode 1839-1860. Het verleden in beeld bevat o.a. plaatjes van oude beroepen. Het Geheugen van Nederland houdt zich o.a. bezig met het digitaliseren van verzamelingen op het gebied van prenten, schilderijen, affiches.

De verzameling Primary Documents bevat veel transcripties van beroemde stukken uit de Nederlandse geschiedenis, zoals de Lex Frisiorum, maar ook het politieke pamflet Aan het volk van Nederland van Joan Derk van de Capellen tot den Pol. 

Dichtbij huis is het Haagsche Gemeentearchief.(met o.a 100.000 foto's van oud-Den Haag). Dit archief roept ook je hulp in om onbekende foto's te identificeren op hun site Zoekplaatje. Ook het Rotterdams Gemeentearchief timmert aan de weg. Bij het Leidse Gemeentearchief kun je ook informatie vinden over de Pilgrim Fathers. Nog niet genoeg? Gemeentearchief Epe, Gemeentearchief NijmegenUtrechts Archief, de Brabant Archieven, het Zeeuws Archief. Door het hele land bestaan heemkundige en oudheidkundige verenigingen die informatie bieden over hun omgeving. Aan de geschiedenis van Noord-Holland is een speciale site gewijd. Ben je gek op oude boeken? Ga dan naar de Boekenstad Bredevoort. De Historische Kring West-Betuwe bevat o.a. een foto- en prentengalerij. Er is een site in ontwikkeling met foto's uit het oude Twente

In het Museum van de Vaderlandse Geschiedenis worden voorwerpen getoond die de geschiedenis van Nederland, BelgiŽ en Luxemburg tot onderwerp hebben. Een eenvoudige site met veel jaartallen en beroemde personen geeft een overzicht van de gebeurtenissen in de Nederlanden van 600 - 1795.

De Koninklijke Bibliotheek heeft 100 hoogtepunten uit haar collectie op internet gezet. Er staat echter nog veel meer op de site van de KB te 's-Gravenhage.

De Friese geschiedenis maakt natuurlijk ook deel uit van ons erfgoed. Het Friese Wetboek, de Lex Frisiorum staat op een eigen site.  

De Graafschap in de Middeleeuwen biedt info over de adel, de kastelen en de veldtochten in die contreien. Iets dergelijks vind je bij Middeleeuwse kastelen in Noord- en Zuid-Holland. Ook in de provincie Overijssel zijn veel kastelen te vinden.

In Delfshaven, tegenwoordig een oud wijkje van Rotterdam, werd Piet Hein geboren. De verdedigingslinie rond onze hoofdstad was de Stelling van Amsterdam. Een mooie oude vestingstad is Grave. De badplaats Noordwijk is o.a. bekend als badplaats van vorstelijke personen. Een verzameling sites over de Haagsche historie vind je bij Residentienet. 

De Tachtigjarige Oorlog is eigenlijk de Opstand in de Nederlanden.

De Stichting Menno van Coehoorn houdt zich bezig met het beschermen van oude verdedigingswerken. Bij Forten.info vind je veel informatie over het militair erfgoed. Een goed behouden vesting is die van Bourtange in Groningen. Bij Den Helder ligt Fort Kijkduin

Luitenant-Admiraal Michiel Adriaansz de Ruyter is onze beroemdste vlootvoogd.

Walking with Vermeer is een site van de TU Delft, waar ze van schilderijen van Vermeer driedimensionale wandelingen hebben gemaakt, heel apart.

Het Limburgs Museum is een virtueel museum met informatie over het leven van vroeger in de provincie Limburg (historie en volkenkunde).

Een overzicht van het Nederlandse geld. Ook over de Nederlandse en Spaanse munten in de koloniŽn is een goede site. 

De Oude Kerk in Delft wordt gerestaureerd. Feiten en feitjes over deze fraaie historische kerk op deze site. In dezelfde sfeer kun je het Catharijneconvent in Utrecht bezoeken.

De Enkhuizer Almanak bestaat al ruim 400 jaar en is naast een historisch instituut ook een vraagbaak op het gebied van weer, praktische weetjes, getijden, enz.

Ons koloniale verleden herleeft in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Om de sfeer te proeven kun je ook naar het Indisch Informatiepunt. Kijk ook eens op de Nederlands IndiŽ pagina. Een beetje Indische sfeer kun je opsnuiven Indodex

Dutch revolt behandelt de Tachtigjarige Oorlog. Een bekende datum is 1 april 1572, de inname van Den Briel.

Onze beroemdste ontdekkingsreiziger is Abel Tasman uit Lutjegast. Het Portugese en Nederlandse kolonialisme wordt op de site  DUTCH PORTUGUESE COLONIAL HISTORY uitgebreid behandeld. Een fraaie site is A Slave Ship Speaks over het wrak van de Henrietta Marie. In Amsterdam is een monument opgericht ter nagedachtenis aan ons slavernijverleden.

Aan het oude (voor 1800) Hollandse kopergeld is een leuke site gewijd.

De Atlas Mutual Heritage bevat een database met gegevens over de nederzettingen van de Verenigde Oostindische Compagnie, de VOC. Een van de beroemdste VOC-schepen was de Batavia. In Delfshaven wordt een 18e-eeuws linieschip De Delft opnieuw gebouwd. En natuurlijk is ook aan de Duyfken een site gewijd. Het beroemde Tulpenboek staat ook op internet, dus je kunt je vergapen aan de prachtige illustraties. Artitec bouwt aan een blijvend diorama over 400 jaar VOC met veel informatie.  De site VOC: a 17th century Dutch Trading Giant geeft uitputtende informatie over de VOC; je kunt er zelfs een virtueel reisje maken. Vergeet ook het VOC-Kenniscentrum niet. De Digitale Juf is een eenvoudige site over de VOC. Bij Digitaal Erfgoed Delft vind je VOC-informatie over de geschiedenis, de locaties, de tochten, de personen, het porselein en de lading. Echter, niet iedereen is positief over de VOC. Bekijk deze site uit Molukse hoek maar eens. Een particuliere site geeft een overzicht van VOC-duiten, een verzameling links en eigen foto's van VOC-objecten. Tanap heeft een heel informatieve Engelstalige site over de VOC.

Het pamflet Aan het volk van Nederland uit de patriottische tijd kun je lezen op deze site. Na de staatsgreep ontstond de Bataafse Republiek in 1795.

Als je eens in Amsterdam bent, kijk dan eens omhoog naar die fraaie gevelstenen. In de Noord-Hollandse Beeldbank staat veel historisch beeldmateriaal. Op de site Early Photography staan nog meer voorbeelden.  Bij Hisdoc kun je ook heel veel historische prenten vinden.

Aletta Jacobs is beroemd door haar bijdragen aan de vrouwenbeweging.

In mei 1940 woedde er boven Nederland een luchtoorlog ter inleiding op de Duitse bezetting. Bezoek eens het Nederlandse Kustverdedigingsmuseum in Hoek van Holland. Op de site Oorlogsmonumenten kun je zoeken naar meer dan 1400 gedenktekens, maar ook interviews met ooggetuigen bekijken en filmpjes over de monumenten.

Een wat discutabel deel van de Nederlandse geschiedenis ligt in IndonesiŽ, het vroegere Nederlands-IndiŽ en dan denken we vooral aan de politionele acties.

Amsterdam staat vol met monumenten.(denk eens aan de beroemde gevels). Naast informatie staat er ook een quiz op deze site.

Er zijn fanaten die gek zijn op grenspalen. Loop eens virtueel langs de Nederlandse grens en bekijk die palen eens. Wellicht word je er ook door gegrepen in deze tijd van verdwijnende grenzen.

Kijk eens terug naar de 20e eeuw. Was toen alles beter?

De Vereniging Digitaal Erfgoed stelt zich ten doel om de toegankelijkheid van het Nederlandse erfgoed te bevorderen door middel van digitale ontsluiting.

DERODE3D is een project om driedimensionale afbeeldingen te maken van bijv. de Dom in Utrecht in 1425, de St. Servaas in Maastricht in het jaar 1000.

Waarom zou je iets willen weten over Andijk? En over Klarendal? Of Schiedam? Of Borculo? Of Sittard? Of Roermond? Of Terneuzen? Of Hardenberg?  Geen idee, maar er zijn zeer informatieve sites over de geschiedenis van deze plaatsen en misschien heb je er wel familie wonen of wil je er een werkstuk over maken. Bekijk ook eens oude foto's uit de provincie Zeeland.

Jan Lafeber heeft een genealogische site, waar ook veel verhalen over de geschiedenis van Gouda te vinden zijn.

Heel veel historische informatie over de bevolking aan het eind van de 19e eeuw is te vinden op een site van het CBS over de Volkstelling van 1899 (o.a. de in die tijd voorkomende beroepen). Het boek Het Menselyk Bedryf van Jan Luyken bevat gravures van oude beroepen de Lyndraaier, de Swaardveeger, enz.).

Kijk eens op de site van het Amerikaanse Library of Congress wat die allemaal verzameld hebben over Nederland.

Het jaar 1953 staat bekend als rampjaar. Niet omdat het het geboortejaar van de webmaster van deze site is (hoewel?), maar door de watersnoodramp. Kijk eens naar de gebeurtenissen op Tholen.

Dood in Nederland gaat over begraafplaatsen, kerkhoven en oorlogsmonumenten. 

Het Biografisch Woordenboek van Nederland bevat 1863 biografieŽn.

Noorwegen

Was de Noor Amundsen de eerste mens op de Noordpool?

Oostenrijk

Natuurlijk ken de familie Von Trapp uit de beroemde film The Sound of Music. Maar wat is er van hen geworden na de oorlog? 

Palestina

The Home of History behandelt de bewogen geschiedenis van dit kleine stukje aarde.

Peru

De geschiedenis van de Moche cultuur in Peru wordt op deze site uitgebreid behandeld.

Rusland

Marxists Internet Archive behandelt de geschiedenis van het marxisme. De bibliotheek van het Amerikaanse Congress heeft een virtuele tentoonstelling over de archieven van de Sovjet Unie (o.a. geheime politie, onderdrukking, koude oorlog, enz.).  

Spanje

Op een Engelstalige site zijn facsimile's verzameld van de brieven die koning Philips II tussen 1592 en 1597 geschreven heeft.

Sri Lanka

De maritieme geschiedenis van Sri Lanka heeft veel raakpunten met de Nederlandse geschiedenis.

Turkije

Wat zijn dat eigenlijk? Koerden? Een volk zonder land.

Het Vaticaan

Vaticaanstad toont haar schatten op Internet.

Verenigde Staten

Het Illinois State Museum heeft een site met virtuele tentoonstellingen over de Amerikaanse prehistorie.

Het begon allemaal met de Pilgrim Fathers, die vanuit Nederland naar Amerika gingen om een nieuw leven te beginnen. En hoe is het al die Hollanders eigenlijk vergaan. Kijk bij The Holland Page. Hoe leefden koloniale kinderen in Pensylvania? Bekijk het op een mooie Thinkquestsite.

Amerikaanse onderwerpen staan bij The Historyplace. Heel veel geschiedenis bij The Gateway to American History.  Dit.is/USA bevat een hypertext over de geschiedenis van Amerika van de Burgeroorlog tot heden. De Amerikaanse schooltelevisie heeft een mooie site over het zogenaamde Wilde Westen.

Het Amerikaanse Congres heeft een bibliotheek met uitgebreid on-line zoekmogelijkheden, maar ook met virtuele tentoonstellingen. Ook de Perseus Digital Library bevat veel teksten over de Amerikaanse geschiedenis

Op een site van de Library of Congress kun je ruim 160.000 foto's bekijken uit de periode 1935-1945. Ook American Memory komt uit die hoek. Van de onderwijstelevisie is The Biography of America. Bij het National Archive kun je on-line tentoonstellingen bekijken over bijv. The Declaration of Independence.

Op het Internet Archive kun je films bekijken, maar daar heb je wel een snelle verbinding voor nodig.

De depressie in de dertiger jaren is het onderwerp van New Deal Network.

Kids Domain July 4th Fun is bedoeld voor Amerikaanse kinderen om ze te doordringen van de betekenis van deze nationale feestdag.

De Amerikaanse Burgeroorlog is uitgebreid te bestuderen via een ring van websites. Een goed voorbeeld is www.civilwar.com. In het museum Colonial Williamsburg probeert men de geschiedenis tot leven te wekken. Aan het eind van de Chesapeake Bay ligt de Elk Landing, een oude aanlegplaats waar vele bekende patriotten langs zijn gekomen. In de Amerikaanse Burgeroorlog werden voor het eerst betrouwbare geweren gebruikt. Hoe die precies werkten, kun je zien op een site van How Stuff works. De eerste echte onderzeeboot ter wereld werd in de burgeroorlog ingezet. The Hunley ligt nu op de bodem van de zee. Er zijn meerdere plaatsen waar je info en plaatjes over de Hunley kunt vinden. De USS Monitor, ook wel bekend als Lincoln's secret weapon, is het onderwerp van een site van de Amerikaanse schooltelevisie.

The Lewis and Clark Expedition (1804-1806) had als opdracht om de Missouri en belangrijke zijrivieren te onderzoeken, een onbekend gebied waar alleen Indianen de weg wisten. National Geographic heeft er een interactieve site aan gewijd. En dan is er ook nog een fraaie site van de Amerikaanse schooltelevisie.

The Sioux Heritage richt de schijnwerpers op deze beroemde Indianenstam. Ene Edwin heeft een Nederlandstalige site over Indianen gemaakt.

Salem is de naam van een stadje dat altijd verbonden zal blijven met het fenomeen hekserij.

Ver weg in de Indische Oceaan lig het Bikini-atol, de plek waar atoombommen werden getest. Er is echter ook veel moois te zien.

Een beroemd jaartal is 1492 (inderdaad... Columbus). Over de gebeurtenissen in dit jaartal heeft het Library of Congress in Washington een tentoonstelling opgezet.

Echt Amerikaans zijn de beroemde stoomboten op bijvoorbeeld de Mississippi.

An online Anthology is gewijd aan de nazaten van Amerikaanse slaven. 

Alle presidenten van de USA en links naar sites die daarmee te maken hebben vind je in deze index.

De Amerikaanse schooltelevisie heeft een site gewijd aan de Ieren in Noord-Amerika.

Africans in America behandelt in vier periodes de geschiedenis van de slavernij in Amerika. Een andere interessante site is The African-Americans: a journey from slavery to freedom. 

Veel leuke informatie over de Amerikaanse geschiedenis is te vinden in de Amerikaanse Bibliotheek.

In het westen van de Verenigde Staten bestaan veel Ghost Towns, verlaten stadjes.

Presidenten worden vaak na hun aftreden voorzien van een museum in hun geboorteplaats, zoals bijv. het Richard Nixon Library and Birthplace  The Watergate Tapes bevat de complete inhoud van deze beruchte banden die leidden tot het aftreden van president Nixon.

Het Schomburg Center in New York houdt zich bezig met onderzoek naar de cultuur van de zwarte bevolking. Dat geldt ook voor The African-American Mosaic.

Het National Museum of American History bevat een aantal interessante virtuele tentoonstellingen.

De Amerikaanse schooltelevisie heeft een site over een geheimzinnige U-Boot die ze voor de kust van New Jersey hebben gevonden: Hitler's lost submarine.

Een leuke site gaat over de ruÔnes van Detroit, waarmee oude gebouwen die nu geheel of gedeeltelijk verdwenen zijn, worden bedoeld.

Voor ons land belangrijk was de 129 jaar van het bestaan van de Holland America Line.

Arlington Cemetary is de bekendste begraafplaats van Amerika.

De site Fashion handbags by Monica Lewinsky valt eigenlijk buiten deze pagina vol geschiedenissites, ware het niet de deze dame het Amerikaanse rechtssysteem op haar grondvesten deed schudden door haar escapades met president Clinton.

Een hoop geschiedenis ligt begraven op de kerkhoven van Hollywood.

Heel recent is de aanslag van 11 september op o.a. het Amerikaanse WTC. Politie- en brandweerfoto's staan op 911 Pictures. Een lijst met alle slachtoffers is gepubliceerd op internet. Meer foto's op de site van Digital Collection. Kijk ook eens bij het September 11th Digital Archive.

 

Zuid-Afrika

Veel mensen in Zuid-Afrika stammen af van de Hugenoten uit Frankrijk.

Als je een bewonderaar van Nelson Mandela bent, en dat is echt niet iedereen, dan vind je hier een verzameling links.

Zuid-Amerika

Che Guevara is een legendarisch held in Zuid-Amerika.