Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Kloosters, kerken en abdijen

Het klooster van Clerlande  bij  de Universiteit van Leuven in BelgiŽ. De Abbaye de Floreffe kan bezocht worden en ligt ook in BelgiŽ. Ook een bezoek aan de Abbaye de Stavelot (zie plaatje) is de moeite waard. De Abdij van Postel, gelegen in de Antwerpse Kempen, in de noordelijke uithoek van de gemeente Mol, tegen de Nederlandse grens, herbergt een gemeenschap van Norbertijnen. Ook in Tongerlo ligt een abdij van de Norbertijnen. De favoriete abdij van de webmaster ligt in Westmalle en wordt bewoond door Trappisten, die een buitengewoon leuk biertje weten te brouwen. In Antwerpen vind je de beroemde O.L. Vrouwekathedraal. Er is een speciale site over alle kerken in Antwerpen. Als je in Brugge bent moet je zeker een bezoek brengen aan de Heilig Bloed Basiliek. De Abdij van Maredsous wordt bevolkt door Benedictijner monniken is befaamd vanwege zijn kaasmakerij. Monasteria is de gemeenschappelijke site van de Benedictijnen in de Lage Landen met heel veel info over de Orde, de leefregels, de kloosters, enz. In Sint-Truiden is een Museum over de Vlaamse Minderbroeders. Beroemd om o.a. de bierbrouwerij is de Abdij van Orval. In Gent staat de Sint-Baafskathedraal. In Ten Duinen staat al sinds 1138 een CisterciŽnzer Abdij. Ook bekend om zijn bier is de St.-Sixtus Abdij te Westvleteren.

St. Michaels Abbey op de grens van Hampshire en Surrey heeft een hele mooie site met klokgelui. In het westen van Engeland vinden we de Bath Abbey. De BBC heeft een site over de bekende Kathedraal van Ely. Wereldberoemd is natuurlijk de Canterbury Cathedral. De kathedraal in Exeter kun je virtueel bezoeken. Kylemore Abbey is een Benedictijner klooster in Ierland. Heel oud en zeer interessant zijn de Keltische kloosters. De Rosslyn Chapel in Schotland speelt een rol in de Da Vinci Code. Dat geldt ook voor de merkwaardige en heel oude Temple Church in Londen. Er zijn ook sites over de kerken in Suffolk en Norfolk. Het Tyburn Convent is een klooster vlakbij Marble Arch in Londen en is gevestigd in een gebouw dat in de 12e eeuw een gevangenis was, waar vele martelaren ter dood zijn gebracht. Walsingham in Norfolk is al sinds de Middeleeuwen een bedevaartsplaats. Heel bekend zijn de Londense St. Pauls Cathedral en de Westminster Abbey.

In Dublin staat The National Cathedral and Collegiate Church of Saint Patrick.

De Priorij Fons Vitae te Oss is een kloostergemeenschap van Benedictinessen van het heilig Sacrament. Op de website vind je informatie over het klooster, over het dagelijks leven, over het gastenverblijf, over de spiritualiteit en nog veel meer. De Abdij Sint Benedictusberg ligt in Vaals. In Salland ligt, verscholen tussen weilanden en bossen, Abdij Sion. Het is een katholieke monnikengemeenschap, die deel uitmaakt van de Orde der CisterciŽnzers van de Strikte Observantie (OCSO). In de Adelbert Abdij in Egmond is een kaarsenmakerij gevestigd. Vlakbij in Egmond-Binnen staat het Benedictijner St.-Liobaklooster. In Maastricht vind je de bekende Basiliek van St. Servaas. Kijk ook eens virtueel of live rond in het Begijnhof in Amsterdam. Klooster Ter Apel Anno 1465 ligt in het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen op een beboste zandrug langs de eeuwenoude handelsroute van MŁnster naar Groningen-Stad. Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding. De Congregatie van de zusters van Julie Postel is gehuisvest in het Noord-Brabantse Boxmeer. De Nieuwe Kerk te Delft is o.a. bekend door de grafkelders van de familie Van Oranje-Nassau. In de Oude Kerk te Delft liggen binnen de kerkmuren ongeveer vierhonderd mensen begraven. Onder hen bevinden zich de zeehelden Piet Hein en Maarten Tromp, de natuurwetenschapper Anthony van Leeuwenhoek en de schilder Johannes Vermeer. De Oude Kerk te Amsterdam heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1250. De Westerkerk is onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam en staat midden in Amsterdam aan de rand van de Jordaan. Op de website van de Grote Kerk te Breda (zie foto rechts) vind je behalve een geschiedenis vanaf 1410 een mooi overzicht van de in de kerk aanwezige kunstschatten. Op de site Kerken kijken kun je alle kerken in Utrecht virtueel bezoeken. De Grote Kerk te Dordrecht heeft een rijk verleden vanaf de 11e eeuw. Een interessant kerkje is Onze Lieve Vrouwe ter Nood in Heiloo. De Parochie van de H. Catharina Harderwijk heeft op de website info over haar geschiedenis en van de beschermheilige. In Middelburg staat een fraaie synagoge. Onder andere in Amsterdam en Groningen staan Waalse kerken (in Voorburg is ook een Waalse Kerk, maar die is in gebruik bij de Gereformeerden). In Heeswijk-Dinther staat de Norbertijner Abdij van Berne. In 's-Hertogenbosch staat de beroemde Sint-Jan. Bij de Stichting Oude Gelderse Kerken kun je info vinden over de kerken in Gelderland.
 

De Abtei KŲnigsmŁnster ligt bij Meschede in Duitsland. De Benedictijner Abdij Ettal ligt in een zeer fraai landschap in Zuid-Beieren. De kerken en kloosters op de LŁneburger Heide kun je via ťťn site bezoeken. Het Klooster Oelinghausen ligt in het Sauerland. Beroemd is de Dom van Keulen.

De beroemdste kerk van Frankrijk, misschien wel van de wereld, is de Notre Dame in Parijs en daarna komt wellicht de Sacrť Coeur de Montmartre. In Lisieux is een kerk gewijd aan de heilige Theresa.

RoemeniŽ is o.a. bekend door de met fresco's beschilderde kloosters.

Als doel voor een pelgrimage is ook het feest van de Saintes-Maries-de-la-mer in de Camargue heel bekend. In Avignon kun je het pauselijke paleis bezichtigen uit de tijd dat de Paus zich om strategische redenen niet in Rome kon ophouden en uit de tijd dat er wegens het Schisma twee of zelfs drie pausen waren.

In South Dakota (USA) bevindt zich The Blue Cloud Abbey. In Minnesota staat een klooster van de Benedictijnen. In Houston staat Lakewood Church, de grootste kerk ter wereld met 16.000 zitplaatsen.

Op het Sint Isidorus web vind je een verhaal over de geschiedenis van kloosters en abdijen.

In Griekenland liggen een aantal beroemde kloosters, zoals Meteora en Kalampaka.

De Missiezusters van het Kostbaar Bloed is een door een Trappistenmonnik gestichte Zuid-Afrikaanse orde, die nu wereldwijd aan hulpverlening doet.

De Monastery of the Holy Trinity and St. Nicholas is een Russisch-orthodox klooster in het verre oosten van Rusland in het grensgebied met China, Korea en Japan.

Het beroemdste of beruchtste klooster in ItaliŽ ligt op de Monte Cassino. Dit Benedictijner klooster heeft een roemruchte plaats in de Tweede Wereldoorlog ingenomen.

De bekendste kerk van Spanje is natuurlijk de nooit afgemaakte Sagrada Familia in Barcelona.

In Portugal ligt het heiligdom gewijd aan de wonderlijke voorspellingen van Fatima.

In het kapelletje van Oberndorf (bij Salzburg) is het lied Stille Nacht voor het eerst opgevoerd. Aan de rand van Salzburg ligt de bedevaartsbasiliek Maria Plain.

Splendors of Christendom laat je een virtuele reis maken langs kerken, kathedralen en kloosters.

In India ligt de fraaie  tempel van Sri Venkateswara.