Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
Poëzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
Poëzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privé
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

Denksport.

Op de site 3D Puzzles vind je een Nederlandstalige overzicht van allerlei soorten driedimensionale puzzels.

Puzzlepicnic is een site voor liefhebbers van logische puzzels. Het is een platform waar je puzzels kunt maken, maar ook een plaats waar puzzelmakers elkaar ontmoeten.

John Rausch is een specialist op het gebied van allerlei puzzles.

Logische doolhoven in spelvorm staan op de site van Robert Abott. Nog veel meer leuke en vooral logische puzzels staan bij Clickmazes. Joe Edkins's Maze Page is volledig gewijd aan doolhoven. Je kunt er ook zelf één ontwerpen. Here and Above genereert doolhoven in allerlei vormen.

 

De roestige hersencellen kunnen bij de   Math Puzzles en Mathematical Puzzles even losgeschud worden. En vergeet ook Mathematics Enrichment niet. In het archief van rec.puzzles vind je veel puzzles met oplossingen.

Pentomino's zijn een soort puzzelstukjes die sterk aan het spel tetris doen denken. Je kunt er allerlei vormen mee maken en denkspelletjes doen. Op deze Belgische site van Odette de Meulemeester kun je zelfs aan een wedstrijd meedoen.  Remembrance of Software Past bevat oude programma's met o.a. allerlei pentamino-achtige spelletjes, dus als je van dit soort zaken houdt moet je deze site zeker bezoeken. Aad van de Wetering is een liefhebber van pentamino's, maar ook van andere letter-, woord- en figuurspelletjes. Hij heeft zelf een paar aardige programma's ontwikkeld. Er is ook een Thinkquestsite over tetromino's.

Los de kubus van Rubik online op. De Puzzlesolver bevat nog meer draaibare puzzles, onmogelijke figuren en take apart/put together puzzles. Ook Aim for the brain is in dit opzicht een aanrader. Speedcubing is de sport om de kubus zo snel mogelijk op te lossen. Een voorbeeld is Chris Hardwick die ook filmpjes van zijn prestaties op de site zet en zelfs een 20 bij 20 bij 20 kubus oplost. Er is zelfs een pagina vol kunstwerken gebaseerd op de Rubikkubus. Op de Rubik's Official Online Site vind je veel info over de geschiedenis en de diverse soorten puzzels.

Recreational Mathematics is een verzameling links naar sites met puzzles, funstuff, spelletjes,  enz..Met ongeveer dezelfde naam vind je nog een site met leuke en ontspannende zaken (ook applets).  

Tangrampuzzles zijn ook erg goed voor je meetkundig inzicht. De Tangram Man heeft er vele honderden verzameld. Een goede introductie (in het Engels) vind je bij het Centre for Innovation in Mathematics Teaching. Bij Tangram House kun je ze online oplossen.

Dick Buist is gespecialiseerd in rekenkundige puzzels en ook Dave Langers heeft veel puzzels op zijn website staan.

SET is een wiskundig kaartspelletje. Op de site kun je alle info vinden en een shareware-versie.

Gek op rekenen? Op het Rekenweb staan problemen, puzzels en spelletjes voor 8 tot 80 jaar (waarom eigenlijk niet ouder?).

Een grote verzameling puzzels kun je oplossen in het laboratorium van Archimedes.

William Stern is de bedenker van het Intelligentiequotiënt. 

HEX is een strategisch bordspel. Op deze site staan links naar heel veel Hexsites. Enkele daarvan zijn: een site met FAQ's over het spel, Hexy waar je het spel kunt downloaden, de regels van het spel. 

Van de basisschool ken je waarschijnlijk de het 24-spel, waarmee je snel kon leren rekenen. Dit programma geeft je bij elk getal de oplossingen.

Awale is een Afrikaans spelletje dat hier gedownload kan worden, maar op de site van African Games zijn er nog veel meer te vinden. .

Deze alinea gaat over spelletjes die afkomstig zijn uit het Midden Oosten en zich verspreid hebben over Afrika, Azië en het Caraïbisch gebied. Simpel om te spelen, maar er is erg veel strategisch inzicht en denkwerk nodig. Bijv. op de website van Jeroen Donkers kun je dit soort spellen vinden. Bij Mancala Games kun je ook software downloaden om deze spelen te beoefenen. De geschiedenis van Mancala vind je op deze spelletjessite. Omweso is een Ugandese variant die je online kunt spelen. Ook op MancalaWeb kun je online spelen. Conglak is de Indonesische variant. Het Brits Museum in Londen heeft een verzameling oude speelborden. Pat Hardy is verslingerd aan dit soort spelen en heeft er een leuke website over met foto's van zijn eigen verzameling. Awari is ook een spelletje dat je met balletjes en zandkuiltjes kunt spelen, maar op deze site staat een applet.

Bij Creative Puzzles worden je hersens ook stevig in beweging gezet en dat nog wel in de Nederlandse taal (je vindt hier ook info over magische vierkanten).

Dick Beekman heeft een boeiende en tijdrovende puzzelsite.

Het Elliot Avedon Museum is een museum vol spelletjes die enig denkwerk vereisen. Je vindt er werkelijk alles op het gebied van oude (maar ook moderne) spellen.

Math Challenge for Families bevat allerlei wiskundige problemen om in huiselijke kring op te lossen. Zo kun je zien dat Wiskunde en nadenken eigenlijk best erg leuk is.

Fiver is een erg leuk bordspel, waarvan de uitdaging is de goede strategie te bepalen voor elke bordgrootte.

Detective Chess is een puzzel gebaseerd op de schaakregels.

John Conway's Game of Life bestaat uit een rooster met cellen die aan de hand van een paar regels kunnen uitsterven, overleven of vermenigvuldigen. Afhankelijk van de beginsituatie kunnen de cellen zich tot allerlei patronen evalueren. Diverse mensen hebben daar tijd ingestoken en leuke patronen mee gemaakt, zoals bijv. ene Paul en ene D. Eppstein. Ook op deze site kun je het spel spelen.

Java on the Brain is een site van iemand die er lol in heeft leuke applets te maken. Karl Hörnell maakt o.a. spelletjes, zoals de Rubikkubus, Mastermind en zo, maar nog veel meer. Kijk ook eens op de Japanse site Java and Puzzle Place.

AIMS Puzzle Corner biedt uitdagende wiskundige puzzels, zeggen ze.

Een flink aantal opgaven uit de Wiskunde Olympiade zijn verzameld op de The Grand Mini's Wiskunde Puzzels. Nog meer puzzels bij The Grey Labyrinth.

The Online Guide of Traditional Games bevat bordspelletjes, kroegspelletjes, buitenspelen, enz.

Een alternatief voor schaken is het spel Go. Alle informatie vind je op de site van de Nederlandse Go Bond.Op Kiseido's Homepage kun je online spelen, een introductie volgen, Japanse kunst met Go in de hoofdrol bekijken, toernooiverslagen inzien, enz. 

Trevor Wooden Puzzles bevat een verzameling van houten handgemaakte puzzels.

Op Allenas Homepage kun je een aardige demonstratie zien van gedachten lezen. Hoe doen ze dat toch? En hier is nog zoiets ongeloofwaardigs of ....?

Een erg leuk denkspelletje is Brug Bouwen.

Een zeer bekende denksport is dammen. Eric's Damsite staat vol met informatie over kampioenschappen, technieken, enz.

Schaken kun je online tegen echte tegenstanders doen op de Duitse Schachserver.

Grand Illusions is een leuke site met puzzels, optische illusies en zelfs magie. Ook bij Amazing Art kun je je hersens pijnigen oever allerlei merkwaardige zaken, als gezichtsbedrog, onmogelijkheden, dubbele zaken, e.d.

Magie in je PC? Snap je hoe dit getalpuzzeltje werkt?

TANTRIX importeert strategiespellen en breinbrekende puzzels. Op de site kun je er een aantal online proberen op te lossen.

De site van Mind Sports Worldwide bevat veel puzzels, quizjes, bordspelen, kaartspelen e.d.

CRAPS is een Amerikaans gokkaartspelletje en heel populair.

De nieuwste rage is de Sudoku, een Japanse cijferpuzzel. Favos heeft een site vol links naar dit soort puzzels. De Belgische krant Het Laatste Nieuws geeft tips en oplossingsmethoden, ze publiceren ook elke dag een verse puzzel. Ook bij Daily Suduko en Daily Sudoku (zelfde naam, maar verschillende sites) vind je dagelijks een puzzel om aan je verslaving toe te geven. JouwPagina heeft een site met links naar Sudokupuzzels. De Duitse bladen Die Zeit en Handelsblatt hebben elke dag een Sudoku. Onmisbaar is de Essential Guide and links to Sudoku. Op Paulspages kun je aanwijzingen vinden over de methodes om een Sudoku op te lossen. Uiteraard kun je zulke aanwijzingen ook vinden bij Howstuffworks. Klaas Pieter Hart van de TU Delft laat een wetenschappelijk licht over de Sudoku schijnen met o.a. de vraag hoeveel verschillende Sudoku's er bestaan. Frazer Jarvis is ook bezig met de aantallen verschillende Sudoku's. Ook Michael Mepham heeft een Sudoku-handleiding geschreven. Op diezelfde site vind je nog meer van dergelijke puzzels, zoals Kakuro en Masyu. Een Jigsaw Sudoku kun je met je muis oplossen. In Japan vinden we de site Number Place met veel problemen. Erg leuk is ook de site Life-Sudoku. Een interessante vraag is wat het kleinste aantal cijfers is, dat je moet weten om een Sudoku eenduidig op te lossen. Bij Tazuku kun je online Sudoku's oplossen en andere van dergelijke puzzels proberen. Op de site van het Algemeen Dagblad kun je je meten met anderen. Kijk ook eens naar de site van het Nederlands Kampioenschap. Op een site van professor Brouwer van de TU Eindhoven staat een handleiding om Sudoku's op te lossen voor beginners, gevorderden en experts. Bij Zylom kun je online Sudoku's maken, maar nog veel meer andere puzzels proberen. En als je er echt niet uitkomt of een prijsvraag moet winnen, dan is er de Sudoku Solver, een stap-voor-stap oplosser om je inzicht te verdiepen en een solver van Andrew Stuart. Bij Sudoku Combat kun je online spelen tegen andere spelers ergens op de wereld. Nog meer sites om Sudoku's op te lossen: Sudoku Fun, Sudoku Net, Sudoku.com.au, Ultimate Sudoku, Web Sudoku

Een soortgelijke puzzel is de Kukuro. Er bestaan echter ook nog andere Japanse puzzels, waarvan je hier een aantal voorbeelden kunt vinden.

The Ultimate Puzzlesite staat vol met hersenkrakers, rekenproblemen, enz.

Erich's Puzzle Palace bevat Mirror Puzzles, Number Puzzles, Hex Loop Puzzles, Path Puzzles, Battleship Puzzles, Triangulation Puzzles, Grid Puzzles, Criss-Cross Puzzles, Chess-Num Puzzles, Dot Puzzles, Diamond Puzzles, Room Puzzles, Rolling Block, Mazes, Pieces of 8 Puzzles, Loop Count Puzzles, Weight Puzzles, Number Formation Puzzles, Rectangle Puzzles, Pentomino Puzzles, Mazes Number Link Puzzles, Distance Puzzles, Numerical Jigsaw Puzzles, Square Puzzles, Logic Puzzles,  Equation Puzzles, Full House Puzzles, Full Hex Puzzles, enz.

Logisch nadenken is noodzakelijk bij deze luciferpuzzels.

De Puzzle List is een forse verzameling met boeiende logische puzzels. Puzz.com staat vol met IQ-testen, wiskundige en taalkundige puzzels.Ook de site Logische Puzzels is de moeite waard.

Lucky Fix is een site vol met  leuke wiskundige puzzeltjes.

Mind Bluff staat vol met optische illusies, hersenkrakers, puzzels, spelletjes, raadsels en trucs. Kijk ook eens naar Play with your Mind.

Tiques biedt puzzelparcoursen. Dit zijn series van 40 unieke, gevarieerde en uitdagende puzzels, waarbij steeds één puzzel moet worden opgelost om door te mogen naar de volgende. Je hoeft je niet aan te melden om te puzzelen en het is geheel gratis.

Op Denksport.nl kun je heel veel puzzels vinden en info krijgen over het aanbod aan puzzelboekjes. Een leuke puzzel is de beeldzoeker.

Margreet van den Berg heeft op haar site een flink aantal leuke puzzels op het gebied van logisch denken verzameld.

Het Freudenthal Instituut heeft een Wiki met heel veel wiskundige en rekenkundige games.

Games for the Brain staat vol met denkspelletjes, dus klop je luie hersencellen eens goed los.

Rdzl staat boordevol logische puzzels en raadsels, wiskundige puzzels en rekenraadsels,
wetenschappelijke puzzels en raadsels en raadselachtige raadsels.

Sam Loyd's Cyclopedia is een boekwerkje uit 1914 en bevat 5000 puzzels en trucs.

Op Seniorennet kun je een verzameling spelletjes vinden (hersenkrakers, behendigheid, enz.).

De site web Nikoli staat boordevol puzzels, waaronder Sudoku.