Wie vecht er tegen de draak?

De TAS 
Een website bestemd voor de Tweede Fase van het St.-Maartenscollege
Webmaster: detas@koezeweb.info

Stuur een e-mail naar De TAS !

Onderwijsprijs
Zuid-Holland 2002

;

HOME
Jaargenda
HOTLINKS
Archief
Citaten
PWS-tips
FAQ
Talen
Wereldliteratuur
A tot Z
Nederlands
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Dialecten
Engels
Grammatica
Literatuur
PoŽzie
Frans
Grammatica
Literatuur
Duits
Grammatica
Literatuur
Dialecten
Klass.talen
Algemeen
Latijn
Grieks
Geschiedenis
Algemeen
Oudheid
Middeleeuwen
Oorlogen
Militaria
Raadsels
Musea
Landeninfo
Staatsinrichting
Algemeen
Vorstenhuizen
Landeninfo
Aardrijkskunde
Algemeen
Geologie
Fantasie
Transport
Landeninfo
Economie
Internationaal
Beleggen
Bedrijven
Consumenten
Banken
Science
Geschiedenis
Pseudo
Media
ANW
Docentensites
Musea
Natuurkunde
Atoomfysica
Optica
Geluid
Mechanica
Magn./Electr.
Energie
Docentensites
Scheikunde
Per.syst.
Organisch
Biologie
De Mens
Fauna
Flora
Microbiologie
Organisaties
Huisdieren
De Tuin
Evolutie
Dierentuinen
Musea
Meteorologie
Astronomie
Zonnestelsel
Heelal
Ruimtevaart
Radio
Leven
Wiskunde
Geschiedenis
Stat./Kansrek.
Getaltheorie
Meetkunde
Fractals
Krommen
Rekenmachine
Wedstrijden
Denksport
Tijdrekening
Codering
ICT
CKV
Beeld.kunsten
Kunstenaars
Galeries
Buitenland
Musea
Architectuur
Film

Acteurs

Theater
Mode
Muziek
Instrumenten
Artiesten
Soorten
Klassiek
Katechese
Katholicisme
Protestantisme
Overige
Bijbel
Gebouwen
Spiritualiteit
Filosofie e.d.
Milieu
Seks.voorl
Drugs
Organisaties
Diversen
Verzorging
 Sport
Darts
Hockey
Oefeningen
Voetbal
Genealogie
Algemeen
Nederland
Buitenland
Tweede Fase
Werkstukken
Oefenen
Vervolgstudie
Studentenleven
Werken
Jongeren
Testen
Buitenland
Vaardigheden
School e.o.
(oud-)SMC-ers
Jeugd
Omgeving
Privť
Funstuff
Media
Audiovisueel
Kranten
Winkels
Boeken
Verzekeringen
Diversen
Zoeken
 

 

De Bijbel

De Bijbel van het Nederlands Bijbelgenootschap staat volledig on-line en biedt ook zoekmogelijkheden naar woorden en andere informatie (er is een lijst met persoons- en plaatsnamen). Ook bij de Bijbel-ZOEK-Machine kun je terecht. De oude Statenvertaling staat ook online met kanttekeningen, maar ook met bijpassende kunstwerken. Ook de Gutenberg Bible, het eerste boek dat na de uitvinding van de boekdrukkunst werd gedrukt, staat in een Engelse versie op Internet. BibArch is een site over Bijbelse Archeologie. Een belangrijke plaats, waar het beroemde verhaal over het verraad van Christus zich afspeelde, is de Hof van Gethsemane, waar ook een interessante Nederlandstalige site aan gewijd is.

Biblical Absurdities bevat een verzameling Bijbelteksten, waarin inconsequenties, onmogelijkheden en andere absurditeiten in voor komen. Ook bij Crazy stuff from the Bible vind je merkwaardige tegenspraken. De site Bible and Interpretation houdt zich bezig met archeologische zaken die van belang zijn voor de uitleg van de Bijbel. The Biblical Archaeology Society is een poort naar nog veel meer sites over archeologie uit bijbelse tijden. Een hele merkwaardige hype is het bestaan van geheime boodschappen in de Bijbel, waarin allerlei voorspellingen gedaan worden. Deze code schijnt ook in de Engels King James Bible. Een hele rijke bron op dit gebied is de site The Bible Code. De Bible Gateway is een zoekmachine voor bijbelteksten en in de Bijbel voorkomende personen en zaken en dat geldt ook voor Bible Revised Standard Version en All-in-One Biblical Resources Search en Nederlandstalig bij JuichtAarde (waar overigens nog veel meer te vinden is) en Bijbel op Urk. Je bijbelkennis kun je testen bij Bible Quizzes, maar ook bij een quiz op de site van de Handwegkerk te Amsterdam. Op de site Bibleplaces kun je prachtige foto's vinden van plekken die in de Bijbel genoemd worden. De International Bible Society heeft heel veel info op haar website en o.a. ook een overzicht van alle Bijbels die online staan. Voor computerliefhebbers is er een HCC-gebruikersgroep onder de naam Bijbel en PC. Interessant is ook een website met een Bijbelstudie over het leven van Koning David. Op de site The Bible and Science staan veel artikelen te lezen over zaken als creationisme, de Zondvloed, Adam, enz.  Voor de liefhebbers staat de Bijbel ook nog in het Frans ter beschikking. Ook kun je de Bijbel beluisteren in het Engels door een MP3-bestand te downloaden. Om ze te vergelijken kun je op ťťn scherm naast elkaar de Statenvertaling, de Engelse Bijbel, de Lutherse en de Leidse Bijbel bekijken. Er is ook een site met de complete Bijbel online zowel in de katholieke Willibrordvertaling als in de interconfessionele Nieuwe Bijbelvertaling. De site is een initiatief van de Katholieke Bijbelstichting en Katholiek Nederland, in samenwerking met de Vlaamse Bijbelstichting en Kerknet in Vlaanderen. Een goede zoeksite voor Bijbelteksten is Bible.com, maar er is nog veel meer studiemateriaal op deze site te vinden. Veel bronnen voor bijbelstudie vind je ook bij de Resource Pages for Biblical Studies. Heb je er nog steeds niet genoeg van? Bij Bartleby kun je de American Bible Societyís King James Version vinden.

e-Sword is een computerprogramma met allerlei tools om de Bijbel te bestuderen.

In de Bijbel wordt best wel veel gescholden en vervloekt. Bij de Biblical Curse Generator kun je fraaie Engelstalige voorbeelden vinden (gebruik ze maar niet in de Engelse les). Evil Bible is een site waarop de zwarte kant van de Bijbel wordt belicht, moord, verkrachting, slavernij, enz.

Bible Zoo laat het belang zien van de rol die dieren in de cultuur van de Bijbel hebben gespeeld en tonen interessante links naar onze cultuur en die van het vandaag zo actuele IsraŽl.

De Stichting Bijbel en Onderwijs  stelt zich ten doel ouders en onderwijsgevenden te helpen kinderen naar bijbelse richtlijnen op te voeden en te onderwijzen. Het doel van de stichting Bijbel in de Bus is alle mensen bekend te maken met het evangelie door middel van affiches bij de haltepalen van bushaltes en voor zover mogelijk ook op andere manieren. Je kunt hier zelfs een gratis bijbel aanvragen tegen verzendkosten. Het doel van www.Bijbel.nl is mensen te vertellen over de God van de Bijbel en over Zijn liefde en genade door de Heere Jezus Christus. Internetbijbelcursus.nl heeft als doelstelling gratis Bijbels Onderwijs te verstrekken aan iedereen die geÔnteresseerd is in de Bijbel. Ook bij de bijbelstudiespagina kun je online de Bijbel bestuderen.

Geen boek heeft zoveel invloed op de Nederlandse cultuur als de bijbel. Schilderijen, toneelstukken, spreekwoorden, architectuur; maar ook politiek, staatsvorm, rechtspraak, moraal en veel meer, zijn met het boek der boeken als met zuurdesem (om een uitgesproken bijbels beeld te gebruiken) doortrokken. www.bijbelencultuur.nl stelt zich ten doel deze invloed in heden en verleden aan te tonen en te illustreren. Er zijn op deze site ook webquests te vinden.

In Amsterdam vind je een interessant Bijbels Museum en in Heilig Landstichting het Bijbels Openluchtmuseum.

Bij de Dode Zee werden in 1947 bij het plaatsje Qumran de beroemde Dode Zee-rollen gevonden. De National Library van het Amerikaanse Congres heeft er een tentoonstelling van gemaakt. Op de website van The Gnosis Archive vind je o.a. veel info over de Nag Hammadi documenten, maar ook allerlei evangeliŽn die de Bijbel nooit gehaald hebben.

Vooral Amerikanen maken zich druk over de tegenstellingen tussen evolutie en creationisme (het scheppingsverhaal volgens Genesis). Monkey Trial is een film over een gerechtelijke procedure tegen een docent Biologie die het in de twintiger jaren durfde om de evolutietheorie te onderwijzen in zijn les. De site Answers in Genesis neemt de Bijbel letterlijk vanaf het eerste vers. Er bestaat zelfs een Creation Evidence Museum. Om mensen hiervan te overtuigen is er het Creation Science Evangelism. Bij Howstuffworks vind je een interessante site over creationisme en over Intelligent Design. De site De Oude Wereld hangt ook een tegenhanger van de evolutietheorie aan. Ene Rinus Kiel heeft een site opgezet over Bijbel, Cultuur en Wetenschap. Er is een site met antwoorden op veel gestelde vragen om het creationisme onderuit te halen (onderdeel van TalkOrigins). De site The Evolution Controversy handelt over evolutie, creationisme en intelligent design.

Bible Light geeft een overzicht van online Bijbels, maar ook uitleg over Bijbelse zaken.

Inverse Memorisation is een computerprogramma waarmee je allerlei passende teksten uit de Bijbel kunt zoeken en het is nog gratis ook.

Merkwaardig, ja ik zou zelfs zeggen uiterst merkwaardig, is de site The Brick Testament, waarin de Bijbelverhalen geÔllustreerd zijn met bouwwerkjes van een soort legosteentjes.

The Interactive Bible bevat allerlei interessante teksten over dogma's, de vroege Christenen, bovennatuurlijke zaken en wat al niet meer.

Dial-the-Truth Ministries heeft een website waar allerlei merkwaardige zaken in de Bijbel worden behandeld en zo nodig bevestigd of ontkend. Is www van het World Wide Web gelijk aan 666, het getal van het beest? Angst voor het beest wordt hexakosioihexekontahexaphobia genoemd en spreek dat maar eens soepeltjes uit.

De site Bijbelstudie bevat info over de in de Bijbel opgenomen boeken, maar ook over de canonieke boeken en de Thora.

Uiteraard zijn er ook tegenstanders van de invloed die van de Bijbel uitgaat. Een daarvan is Luigi Cascioli.

Een merkwaardig man is de Profeet Yahweh, die aan Bijbeluitleg doet.

Bekend uit de Bijbel zijn de verwoeste steden Sodom en Gomorrah. Kijk er eens virtueel rond.

Bij de Voorleesbijbel kun je delen van de bijbel als MP3 downloaden. Dat kan ook bij de downloadbijbel.

Ontroerend zijn de briefjes die kinderen aan God sturen.